Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Προ των «πυλών» νέες αυξήσεις τιμών Απρίλιο και Μάιο – Σε ποια προϊόντα θα καταγράφουν ανατιμήσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Ολοένα και πιο επιθετικό καθίσταται το κύμα ακρίβειας που χτυπά το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με το ράλι των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, να μη λέει να κοπάσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στη Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης, σημείωσε πως όσο συνεχίζεται η σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και όσο βλέπουμε την ενεργειακή κρίση να επικρατεί και να κυριαρχεί, ούτε ο Απρίλιος θα είναι ένας καλός μήνας. «Θεωρώ ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και για τον Απρίλιο και για το Μάιο, αν σταματήσει ο πόλεμος, θεωρώ ότι θα υπάρξει μια ισορροπία, μια σταθερότητα και μετά θα αρχίσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση».

Πρόσθεσε δε, πως όσο υπάρχει αύξηση στις πρώτες ύλες, το ενεργειακό κόστος και συγκεκριμένα το κόστος παραγωγής και όσο τα υλικά συσκευασίας ανεβαίνουν, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουν οι ανατιμήσεις. «Είναι λογικό αυτό να μεταφέρεται στο ράφι. το επόμενο χρονικό διάστημα, θα δούμε μια αύξηση σε προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τον καφέ και τα γαλακτοκομικά, μια αύξηση 10-15%. Μέσα σε αυτά θα είναι και το σπορέλαιο και βέβαια παρατηρούμε αν θέλετε μια αυξημένη ζήτηση, στη ζάχαρη που έχει πάρει μια ανοδική πορεία στην τιμή και κάθε μέρα παρατηρούμε ότι δεν ξέρουμε, τι τιμή θα μας τιμολογήσουν οι προμηθευτές για να δοθεί μετά στο σούπερ μάρκετ. Δεν εξαιρώ το ψωμί γιατί το σιτάρι, έφτασε να πωλείται έως 424 ευρώ, ο τόνος άρα μια φραντζόλα έχει φτάσει στο 1,20 – 1,30 και συμπαρασύρει όλα τα αρτοσκευάσματα. Αυτός προς το παρόν, σε κάποια άλλη κατηγορία δεν βλέπουμε ανατιμήσεις, βέβαια σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες και πέρσι και φέτος έγιναν ανατιμήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κανακαράκη, υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση από τους καταναλωτές σε σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο και ηλιέλαιο ενώ υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση και στη ζάχαρη. «Αυτό μάλλον επειδή το Πάσχα πλησιάζει και πολλοί θέλουν να κάνουν γλυκίσματα και οι καταναλωτές, βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν οπότε θέλουν να προλάβουν να πάρουν κάποια προϊόντα για να φτιάξουν τα γλυκίσματα, όσο μπορούν οικονομικότερα».

Ο κ. Κανακαράκης σημείωσε πως δεν υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια, αντιθέτως υπάρχει επάρκεια προϊόντων για τους επόμενους 3 – 4 μήνες. «Ακόμη και αν συνεχιστεί ο πόλεμος, αυτό που παρατηρείται στα ράφια είναι μια αυξημένη ζήτηση γιατί υπάρχει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, είτε γιατί θέλουν να προλάβουν αυξήσεις και ανατιμήσεις, άρα αποθεματοποιούν τα ράφια είτε γιατί φοβούνται μην τυχόν και δεν υπάρχει επάρκεια άρα με τους φόβους αυτούς, υπάρχουν σε κάποια σούπερ μάρκετ μια αύξηση μια ζήτηση και ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή, υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Με αποτέλεσμα, να χάνεται ο ρυθμός της τροφοδοσίας και του εφοδιασμού, άρα είναι λογικό να υπάρχει μια προσωρινή έλλειψη, γιατί δεν προλαβαίνουν τα καταστήματα. Δεν πρέπει να το μπερδεύουμε αυτό, ο ρυθμός έχει χαλάσει την αγορά, είναι απρόβλεπτος, δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, γι’ αυτό υπάρχει μια αρρυθμία στην αγορά».

Κλείνοντας, ο κ. Κανακαράκης τόνισε πως οι τιμές στο κρέας θα ανέβουν κι άλλο, καθώς δεν υπάρχουν ζωοτροφές στο ανάλογο επίπεδο που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. «Επειδή οι ζωοτροφές, κυρίως παρασκευάζονται στη Λευκορωσία, στη Ρωσία και την Ουκρανία και επειδή υπάρχουν οι κυρώσεις, οι ζωοτροφές, δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Άρα και λόγω των ζωοτροφών και λόγω της αύξησης του κόστους στο οποίο μπορούσαν να βρεθούν τα διάφορα προϊόντα ζωικής προέλευσης είναι λογικό. Στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα έχουμε, ειδικά στα πουλερικά, μια αύξηση μεγαλύτερη. Τα πουλερικά δεν είχαν τόσο ιδιαίτερες ανατιμήσεις, όσο το κόκκινο κρέας που βλέπουμε τώρα ότι έχει πάρει 10% πάνω και συνεχίζει. Βλέπουμε ότι ήδη και μεγάλες μονάδες κτηνοτροφίας στη χώρα μας και λόγω του ότι το κόστος παραγωγής έχει ανέβει 30-40% απορροφούν κόστη αλλά αναγκαστικά, θα μετακυλήσουν κάποιες ανατιμήσεις στον καταναλωτή».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα