«Συναγερμός» έχει σημάνει στη χώρα μας από την έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Μιχαλόπουλος σημείωσε πως είναι η εποχή της άνοιξης και όπως κάθε χρόνο και φέτος έρχεται η σκόνη. «Γενικά η άνοιξη είναι μια δύσκολη εποχή, από την μία έχουμε την αφρικανική σκόνη, από την άλλη την ανθοφορία, έχουμε ένα ποσοστό γύρης στην ατμόσφαιρα. Οπότε και η γύρη και η σκόνη κάνουν ένα κοκτέιλ που είναι το χειρότερο για τα άτομα που έχουν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Από εκεί και πέρα επειδή μιλάμε για σωματίδια που έχουν μεγάλη επιφάνεια, μπορούν να προσροφήσουν μια σειρά από άλλες ουσίες, βαριά μέταλλα, ιούς και ουσιαστικά είναι μια περίοδος τους επόμενους 2 – 2,5 μήνες που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
Διευκρίνισε δε, πως υπάρχουν κάποια μέταλλα που μπορεί να είναι τοξικά αλλά οι συγκεντρώσεις δεν είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Παρακολουθούμε από τις μετρήσεις και την εμπειρία, τα βλέπουμε αλλά δεν είναι σε επίπεδα που μπορούν να κριθούν ανησυχητικά, έχουμε μια αύξηση σχετικά με περιόδους που δεν έχουμε εισβολή της αφρικανικής σκόνης αλλά συνήθως είναι σε επίπεδα που δεν είναι ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Είναι ο μόλυβδος, ένα από τα στοιχεία που ανήκουν στα βαριά μέταλλα, έχουμε μια αύξηση όταν έχουμε αφρικανική σκόνη, αλλά είναι πολύ πιο χαμηλά από όταν έχουμε αμόλυβδη βενζίνη».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο τα επίπεδα της σκόνης είναι σχετικά χαμηλά. «Είναι πάνω από τα κεφάλια μας στα 2.000 μέτρα, υψόμετρο. Δεν έχει ακόμη κατέβει, βοηθούν και δυνατοί άνεμοι και δεν έχει κατέβει χαμηλά. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι από αύριο, ίσως το Σάββατο περισσότερο να έχουμε αυξημένα επίπεδα αλλά αυτή τη στιγμή είναι σε επίπεδα που δε θα έλεγα ότι είναι ανησυχητικά».
Κλείνοντας, σημείωσε πως άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αν έχουν προγραμματίσει εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, «γιατί έχουμε το συνδυασμό αφρικανικής σκόνης και τη γύρη. Αρχίζει και κάνει ένα κοκτέιλ δύσκολο για τα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες».