Μια ιδέα των εθελοντών Ηρακλείου εξελίχθηκε σε ένα φεστιβάλ πόλης, ποιοτικό, πολυπολιτισμικό, χαρούμενο και δημιουργικό. Κάθε χρόνο, εκτός του 2020 που το ανέστειλε η πανδημία, οι εθελοντές με κέφι και μεράκι δούλευαν για να γίνει όλη η πόλη μια γιορτή.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην Μαρία Μπινιχάκη, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, τόνισε πως φέτος δεν θα γίνει το Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’Οδόν» στην έκταση που γινόταν όλα τα περασμένα χρόνια όμως και πάλι θα δώσει μια νότα… τέχνης!
«Θυμάμαι παλιότερα το παράπονο του κόσμου ήταν ότι δεν ήξερε που να πρωτοπάει. Το φεστιβάλ αυτό ήταν μια ιδέα των εθελοντών του δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι το δούλεψαν και το πραγματοποιούσαν κάθε χρονιά. Φέτος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, αναγκαστήκαμε να το περιορίσουμε σε εικαστικές δράσεις. Αυτό ήταν ένα μέρος του φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα περιοριστούμε σε αυτό. Δεν μπορούμε να προκαλέσουμε το συνωστισμό που προκαλούσαμε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και έτσι θα κάνουμε 14 παρεμβάσεις στο Ηράκλειο με εικαστικούς και πάντα με σημαία την ελπίδα ότι θα το καταφέρουμε του χρόνου όπως και πριν» τόνισε η κα. Πλεύρη.
Όπως ανέφερε, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος εντός των τειχών του δήμου Ηρακλείου. «Τα προηγούμενα χρόνια το εξαπλώναμε με μουσικές σκηνές και θέατρο και στην περιφέρεια του δήμου Ηρακλείου, γινόταν σε συνδυασμό με τα εκτός πόλης φεστιβάλ, που έβγαιναν στην ύπαιθρο στις πλατείες των χωριών. Φέτος, δυστυχώς, θα το περιορίσουμε στην πόλη αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι παροδικό. Θα έχει διάρκεια όλο το καλοκαίρι, μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εικαστικές δράσεις».
Το φεστιβάλ φέτος περιλαμβάνει 11 ζωντανές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε ανοικτούς χώρους πολιτισμού του δήμου και πάντα με την τήρηση των μέτρων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Ελπίζω ότι θα προσφέρουμε στους Ηρακλειώτες ποιοτικό θέαμα. Ξεκινάμε με τον Προμηθέα Δεσμώτη, μια παράσταση με την οποία ο δήμος έφτασε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν. Ξεκινάμε με αυτό τη Δευτέρα και ακολουθούν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Ελπίζω ο κόσμος να σπεύσει να προμηθευτεί τα εισιτήρια και να τα παρακολουθήσει».
Παράλληλα, η κα. Πλεύρη αναφέρθηκε και στο διαδικτυακό κανάλι του δήμου Ηρακλείου, το οποίο όπως είπε δημιουργήθηκε μετά από εντολή του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού. «Στο πρώτο δυνατό lockdown, μας είπε ψάξτε να βρείτε τρόπο να δώσετε χρήματα στους καλλιτέχνες. Ο μόνος τρόπος τότε ήταν να δημιουργήσουμε ένα διαδικτυακό κανάλι. Αυτό έχει τεράστια επιτυχία, έχει υπερβεί κάθε προσδοκία δική μας. Έχει τηλεθέαση από τον Καναδά, την Αυστραλία, την Λατινική Αμερική, την Ευρώπη. Παίρνουμε μηνύματα, έχει εγγεγραμμένους χρήστες πολλούς. Έχουμε ξεπεράσει τους 4.000! Θα ξεκινήσουμε πάλι γιατί βγάλαμε κωδικούς και για το νέο ψηφιακό κανάλι, τα βασικά στοιχεία εκτός του να ενισχυθούν οι καλλιτέχνες είναι ότι βοηθάει πολύ στην εξωστρέφεια. Όμως τις ζωντανές εκδηλώσεις δεν τις αναπληρώνει τίποτα. Είναι όλη αυτή η ώσμωση την οποία ζει κανείς πριν παρακολουθήσει την εκδήλωση και όταν βγει έξω, οι συζητήσεις που γίνονται γενικά για τον πολιτισμό».