Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει και στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, η υποβολή των φακέλων από πολίτες ή επιχειρηματίες των οποίων τα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δήμαρχος Μανώλης Κοκοσάλης εξέφρασε τον προβληματισμό τόσο των πολιτών όσο και τον δικό του. «Μας προβληματίζει πολύ είναι τι θα γίνει με τα σπίτια των ανθρώπων. Έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται δευτεροβάθμιοι έλεγχοι σε χωριά του δήμου, υπάρχουν πολλές οικίες που βγαίνουν κόκκινες που σημαίνει ότι θα κατεδαφιστούν ή θα γίνει σοβαρή στατική ενίσχυση των κατοικιών, θα το δουν οι ιδιώτες μηχανικοί που θα αναλάβουν. Εκεί πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος παίρνει δύο μηχανικούς, έναν από την Περιφέρεια και ένας προσλαμβάνεται από εμάς, προκειμένου να στηρίξουμε τους ανθρώπους, να τους κατευθύνουν πως θα συμπληρώσουν το φάκελο, προκειμένου να τον υποβάλλουν στην ΔΑΕΦΚ για να αποζημιωθούν και να φτιάξουν το σπίτι τους».
Ο κ. Κοκοσάλης, εξήγησε και τι συμβαίνει όταν ένα σπίτι που έχει χαρακτηριστεί «κίτρινο» γίνεται «πράσινο», μετά από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο. «Τέτοια περιστατικά υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλα. Όταν έγιναν οι 3.000 αιτήσεις για τον έλεγχο των σπιτιών στην αρχή όταν περνούσαν τα κλιμάκια στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και έβλεπαν ρηγματώσεις στο σπίτι, πολύ εύκολα χαρακτήριζαν κίτρινο ένα σπίτι για να μην κατοικείται για δούμε τι θα γίνει γιατί συνεχιζόταν και η σεισμική ακολουθία. Τώρα που επανέρχεται ο έλεγχος και γίνεται πιο επισταμένος ή θα χαρακτηριστεί κόκκινο ή πράσινο και κάποια μένουν κίτρινα ως ευθαλή στοιχεία και δίνουν τη δυνατότητα ανάλογα πως θα χαρακτηριστεί το σπίτι και τι ζημιές έχει να αποκατασταθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη όταν ένα σπίτι χαρακτηριστεί «πράσινο» από τον μηχανικό, σημαίνει ότι είναι ασφαλές για να κατοικηθεί. «Εγώ θεωρώ ότι όταν έχεις ζημιές, μικρότερες ζημιές σε ένα πράσινο σπίτι, μπορεί να κάνει ένα φάκελο ο μηχανικός, ότι π.χ. αυτές τις ρηγματώσεις έχει, τόσο χρειάζεται να αποκατασταθούν, υπάρχει σχετικό τιμολόγιο στο υπουργείο Υποδομών και μπορούν να πάρουν κάποια χρήματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ένα φάκελο και ένα ιδιώτη μηχανικό. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για τους δημότες, να ξεκαθαρίσουμε, να δούμε πως θα κινηθούμε και πως θα φτιάξουν τους φακέλους. Είμαστε διατεθειμένοι ως δήμος, να στηρίξουμε τη διαδικασία κατευθύνοντας τους ανθρώπους σωστά».
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοκοσάλης, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής το τι πρέπει να περιέχει ένας φάκελος για τις αποζημιώσεις. «Δεν έχουν βγει ακόμη ΦΕΚ για να δούμε τι θα πρέπει να συμπληρώσουμε. Εδώ θα ήθελα το Τεχνικό Επιμελητήριο να έχει ένα καθοριστικό ρόλο, να κάνουν ημερίδες, να ενημερώσουν τους μηχανικούς πως πάμε και πως φτιάχνουμε τους φακέλους, για να κινηθούμε γρήγορα».
Κλείνοντας, ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε, πως αυτή τη στιγμή σιτίζονται 240 άνθρωποι το μεσημέρι και το βράδυ, δηλαδή σχεδόν 500 μερίδες. Πρόσθεσε δε, πως όσον αφορά τις μερίδες του μεσημεριανού τον πρώτο λόγο έχουν τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού ενώ το βραδινό προσφέρεται στους σεισμόπληκτους πολίτες από κέντρα εστίασης της περιοχής, εντελώς δωρεάν, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το catering.