Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Παραμένει χαμηλή η συμμετοχή στην κτηματογράφηση – Ζητείται… παράταση

Πρέπει να διαβάσετε

Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία, για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο για περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη ο Πρόεδρος Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου ξεκαθάρισε πως όσον αφορά τη διαδικασία της κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη, αφορά το Δήμο Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και το υπόλοιπο του Δήμου Ηρακλείου, που δεν έχει ενταχθεί στο παλιό Κτηματολόγιο, που λειτουργούσε στην παραλιακή λεωφόρο και αφορά τα κοντινά χωριά του Ηρακλείου που έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο Δήμο. «Η προθεσμία λήγει τέλος Ιουνίου και θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί μια παράταση χωρίς να σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να περιμένουν τη νέα παράταση για να δηλώσουν τα ακίνητα τους. Για να δηλωθεί ένα ακίνητο σωστά, πρέπει να γίνει δήλωση με συντεταγμένες, να απευθυνθούν σε ένα πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο, για να μην πληρώσουν τον δεύτερο που έχει ένα σχετικά αυξημένο κόστος, μπορούν να πάρουν μόνο συντεταγμένες. Να τους γράψει ο μηχανικός την έκταση του ακινήτου και βάσει των συντεταγμένων να κάνουν σωστά τη δήλωση τους».

Πρόσθεσε δε, πως είναι πολύ σημαντικό να δηλωθούν τα ακίνητα, διότι διαφορετικά στο μέλλον – όχι όμως άμεσα, καθώς υπάρχει μια διαδικασία η οποία περνάει μέσα από διάφορα στάδια, το εκάστοτε ακίνητο θα θεωρηθεί «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου. 

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, τα ποσοστά συμμετοχής είναι πολύ χαμηλά ενώ εκτίμησε ότι ίσως δεν ξεπερνάει και το 15%!  «Αυτό θεωρώ ότι οφείλεται στο κόστος της διαδικασίας, να πάρει τις συντεταγμένες, τα δικαιώματα που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, που σημαίνει ότι αν ένα ακίνητο ανήκει σε 5 ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώσουν πέντε φορές τα 35 ευρώ. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα αυξημένο κόστος, σε συνδυασμό, με το ότι οι αξίες των ακινήτων, επειδή στις περιοχές αυτές, τα περισσότερα ακίνητα είναι αγροτικά και μικρής αξίας, οι ιδιοκτήτες αδιαφορούν σε συνδυασμό με την ιδιοτροπία, ότι έχουν ένα ακίνητο που είναι στην οικογένεια εδώ και αρκετά χρόνια και δεν θα το πάρει κανείς. Αυτό δεν ισχύει, ήδη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως ο Δήμος Ωραιοκάστρου, τα ακίνητα τα άγνωστα έχουν καταχωρηθεί ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου».

Όπως ανέφερε ο κ. Αράπογλου, η διαδικασία δεν ξεκίνησε τώρα αλλά εδώ και αρκετά χρόνια όπως συμβαίνει στο Δήμο Ηρακλείου, στα παλιά διοικητικά όρια, όπου και εκεί η προθεσμία για να διορθωθούν τυχόν λάθη που υπάρχουν, «που είναι πολλά και πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν, αν είναι σωστές οι συντεταγμένες του ακινήτου και να τις συγκρίνουν με αυτές του Κτηματολογικού Γραφείου, όταν συλλεγόντουσαν τα στοιχεία και γινόταν η κτηματογράφηση. Εκεί η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες που έχουν χτίσει οικοδομή σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα, να κάνουν διαδικασία ανεξαρτητοποίησης. Πρέπει μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον να κάνουν αυτή τη διαδικασία και αργότερα  να την προχωρήσουν, γιατί σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουν φόρο χρησικτησίας που είναι 3% επί της αξίας του ακινήτου. Μπορεί κάποιος να μη διαθέτει τα χρήματα, δεν επείγει, μπορεί να γίνει αργότερα αλλά μέχρι τέλος του χρόνου, γιατί δεν ξέρουμε αν δοθεί παράταση. Δεν μπορούν αν δεν γίνει διαδικασία ανεξαρτητοποίησης, να μεταβιβάσει το ακίνητο του. Δεν έχει εμπορική αξία, δηλαδή 0».

O κ. Αράπογλου εκτίμηση πως είναι αναγκαίο να δοθεί μια παράταση ενώ χαρακτήρισε αυτό το σενάριο ως «μονόδρομο». «Αυτός είναι ο σκοπός, η εταιρία η ανάδοχος αυτή που συλλέγει τα στοιχεία, να τα παραδώσει στην εταιρία του Κτηματολογίου και να λειτουργήσει Κτηματολογικό Γραφείο, που οι διορθώσεις γίνονται πιο δύσκολα και έχουν μεγαλύτερο κόστος. Για τα αδήλωτα ακίνητα πιθανών να χρειαστεί να γίνει δικαστήριο κατά του ελληνικού Δημοσίου, διότι όλα τα αγνώστου ακίνητα φαίνεται ότι ανήκουν στο Δημόσιο. Όταν κλείσει το Κτηματολογικό Γραφείο, όπως στο Ηράκλειο που υπήρχαν περίπου 3.000 άγνωστα ακίνητα, αυτά θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου».

Κλείνοντας, ο κ. Αράπογλου σημείωσε πως πρέπει να δοθεί μια μεγάλη παράταση και να συνοδευτεί από μια καμπάνια μέσω των ΜΜΕ από την ανάδοχο εταιρία ή το Κτηματολόγιο ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, οι ιδιοκτήτες των ακίνητων ακόμη και με προσωπικά μηνύματα ή emails. «Να ενημερωθούν για τους κινδύνους και την ανάγκη να δηλωθούν τα ακίνητα, οι κίνδυνοι που υπάρχουν, είναι να χαθεί το ακίνητο του για να προσέλθουν και να το προχωρήσουν. Η παράταση πρέπει να είναι μεγάλη όμως θεωρώ ότι αν δοθεί μια μεγάλη παράταση επειδή είναι στη νοοτροπία των Ελλήνων, να πάνε την τελευταία ημέρα της παράτασης, αυτός είναι ο λόγος που δεν ανακοινώνουν από την αρχή μια μεγάλη παράταση».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα