Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό έργο της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ) Κρήτης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου. Η εκπαίδευση αποτελεί συνέχεια της «Εβδομάδας Ενημέρωσης και Εκδηλωσεων για τα Βλαστοκύτταρα» που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2020 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος – World Cord Blood Day.
Πάνω από εκατό μαθητές από τέσσερα Λύκεια του Νομού Ηρακλείου (τα ΓΕΛ Αρκαλοχωρίου, ΓΕΛ Χερσονήσου, 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου, Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο) και το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας ενημερώθηκαν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των Βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία, μέσω διαδικτυακών διαδραστικών διαλέξεων από το Επιστημονικό προσωπικό της ΔηΤΟΒ Κρήτης και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής.
Επιπλέον, τον Ιούλιο, τέσσερις μαθητές των Λυκείων που συμμετείχαν στο παραπάνω πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα όπως κάθε χρόνο, να εκπαιδευτούν για ένα μήνα πάνω στις βασικές αρχές εργαστηριακής πρακτικής και καλλιέργειας κυττάρων στο Εργαστήριο Μελέτης Αιμοποίησης της Ιατρικής Σχολής. Η μαθητεία θα πραγματοποιηθεί με βάση τους κανόνες ασφαλείας και τα ισχύοντα μέτρα για την πανδημία.
«Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί την έμπρακτη διασύνδεση της Τριτοβάθμιας με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν απο κοντά την Ιατρική Επιστήμη και τις τρέχουσες εφαρμογές στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής» δήλωσε η Καθηγήτρια Αιματολογίας, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, Ελένη Παπαδάκη. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών επεσήμανε η Υπεύθυνη Ποιότητας και Εκπαίδευσης της ΔηΤΟΒ, Ερευνήτρια Ειρήνη Μαυρουδή.