Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, ξεκινά τη λειτουργία  δικτύου δημόσια διαθέσιμων Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ) στο  Δήμο Ηρακλείου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Ρένα Παπαδάκη, ανέφερε πως το δίκτυο περιλαμβάνει αρχικά 3 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές οι οποίοι, από σήμερα θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, μέσα σε ειδικά κουτιά με σήμανση και θα είναι διαθέσιμοι για χρήση από τους πολίτες καθημερινά όλο το 24ωρο.

Όπως σημείωσε η κα. Παπαδάκη, το δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί το προσεχές διάστημα με την τοποθέτηση ακόμα 4 απινιδωτών.

Τα σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι  ΑΕΑ του δικτύου στον Δήμο Ηρακλείου είναι τα εξής:

  1. Πλατεία Λιονταριών, κεντρική είσοδος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Μέγαρο Αχτάρικα
  2. Πλατεία Δασκαλογιάννη, κεντρική είσοδος Δημοτικού Κτηρίου Δημοτολογίου – Πολεοδομίας  – Εφετείου  Ηρακλείου
  3. Πλατεία Κύπρου 5 -Πυροσβεστική Υπηρεσία – έναντι εισόδου Κηποθεάτρου «Ν. Καζαντζάκης».

Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αποτελεί την 3η συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, με πάνω από 275.000 θύματα το χρόνο στην Ευρώπη (αναλογία περίπου  50 θύματα ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο) και ποσοστό επιβίωσης που δεν ξεπερνά το 10%, με μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Γνωρίζοντας ότι οι μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα ξεκινούν μετά τα πρώτα 3-5 λεπτά, γίνεται φανερό ότι πολλές ζωές θα είχαν σωθεί εάν περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους γνώριζαν, ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – CPR) και είχαν στη διάθεσή τους έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ – AED). Παρόλο που το 70% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει παρουσία άλλων ατόμων ( στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας) εν τούτοις, μόνο στο 20% των περιστατικών γίνεται  έναρξη ΚΑΡΠΑ, ενώ η ύπαρξη ΑΕΑ σε δημόσιους χώρους είναι ακόμα  περιορισμένη.

Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς (Restart a Heart Day) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC www.erc.edu) και την Παγκόσμια Επιτροπή Συνεργασίας για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation – ILCOR). Σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αντιμετώπισης της Καρδιακής Ανακοπής μέσα από δράσεις ενημέρωσης. Το φετινό σύνθημα είναι «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή».

Το πρωί του Σαββάτου, οι πολίτες κλήθηκαν να πάρουν μέρος στις δράσεις που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, όπου στα σημεία τοποθέτησης των απινιδωτών, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Μιλώντας στο Creta24, ο γιατρός στα ΤΕΠ του Βενιζελείου Νοσοκομείου Όθων Φραϊδάκης εξέφρασε τη χαρά του, που μετά από πολλά χρόνια μπήκαν στην πόλη του Ηρακλείου απινιδωτές προσβάσιμοι για το κοινό. «Μπορούν να σώσουν ζωές. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς, γίνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, κι εμείς διαλέξαμε τρία σημεία του Ηρακλείου».