Συζητήσεις για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου στο ΕΛΜΕΠΑ με αντικείμενο τον έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων δέντρων της Κρήτης, γνωστοποίησε ότι γίνονται, η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου, Ευγενία Στυλιανού, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, από εκεί που στην παρούσα φάση ουδείς διαθέτει εξειδικευμένα όργανα για το σκοπό αυτό, σε λίγους μήνες να τα προμηθευτούν εν τέλει και ο Δήμος Ηρακλείου και το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Αμέσως μετά την αιφνίδια απώλεια του Παναγιώτη Μητρέλου τον Αύγουστο, έπειτα από πτώση δέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας, συστήθηκε διεπιστημονική επιτροπή, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, με επικουρικό ρόλο στην Υπηρεσία Πρασίνου. Ωστόσο, λόγω χρονοβόρας κι απαιτητικής διαδικασίας, η διεπιστημονική επιτροπή δεσμεύθηκε να ελέγξει έως 40 δέντρα. Ήδη έχει ελέγξει 37, εκ των οποίων έκρινε ότι πρέπει να κοπούν τα 17. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, δεσμεύθηκε ότι θα ελεγχθούν 13.000 δέντρα. Αυτό, η κ. Στυλιανού ξεκαθάρισε πως θα γίνει στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης επ’αμοιβή με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου τόνισε πως για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των δέντρων, απαιτείται η χρήση ενός συνδυασμού οργάνων. Ως παράδειγμα ανέφερε το δέντρο στη Λεωφόρο Ικάρου που έπεσε στις 10 Ιανουαρίου, στο οποίο όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν είχε γίνει έλεγχος μόνο με ρεζιστογράφο, δε θα διαπιστωνόταν το πρόβλημα.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανακοινωθεί οι κοπές έξι επικίνδυνων δέντρων, ενώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, δόθηκε το «πράσινο φως» για την κοπή ακόμη 30 δέντρων σε διάφορα σημεία του Δήμου, όπως στο Μασταμπά, τις Λεωφόρους Δημοκρατίας κι Ικάρου, στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο στο Σκαλάνι και στο Πάρκο Γεωργιάδη.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το παρόν έδωσαν και κάτοικοι του Μασταμπά, οι οποίοι αντιδρούν και μάλιστα πρότειναν ο Δήμος να περιμένει την προμήθεια των εξειδικευμένων οργάνων και μετά να καταλήξει. «Για τα δέντρα τα οποία έχουν ομόφωνα εγκριθεί από τη διεπιστημονική επιτροπή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε την προμήθεια των οργάνων, καθώς δεν πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα εξελιχθεί πάρα πολύ γρήγορα. Έχουμε στον προϋπολογισμό του Δήμου αυτήν την εγγραφή και θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο σε επόμενο χρόνο. Μέχρι όμως να γίνει αυτή η διαδικασία της έγκρισης του προϋπολογισμού και της προμήθειας, υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν πέντε με έξι μήνες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η ενδελεχής δουλειά που έγινε στο πλαίσιο της διεπιστημονικής να αμφισβητηθεί ως προς την προσέγγισή της» σημείωσε η κ. Στυλιανού μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και πρόσθεσε πως 30 κοπές δέντρων, σημαίνουν 60 φυτεύσεις στα ίδια σημεία όπου αυτό είναι εφικτό ή εναλλακτικά όσο πιο κοντά γίνεται.
Για να προχωρήσουν οι κοπές των προαναφερθέντων 30 δέντρων, θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να εκδοθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου άδειες μικρής κλίμακας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για την υλοποίηση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη το καλοκαίρι, πριν από το θάνατο του Παναγιώτη Μητρέλου, απαιτήθηκαν τουλάχιστον πέντε μήνες για να εκδοθεί η άδεια μικρής κλίμακας από την υποστελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την εκτέλεση και των αποφάσεων της Δευτέρας. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει υποστελέχωση. Θα δώσουμε μια προτεραιότητα στην Υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην έκδοση των αδειών μικρής κλίμακας, για να υλοποιηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτού του είδους η παρέμβαση» σχολίασε σχετικά η κ. Στυλιανού.