Μικρότερες από τις αναμενόμενες οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα του νομού Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Ηρακλείου Γιώργο Χριστοδουλάκη, o οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, οι πληρότητες δεν έχουν αγγίξει ακόμα υψηλά ποσοστά, ωστόσο αυτό φαίνεται να αλλάζει από τα μέσα Ιουνίου, οπότε και οι κρατήσεις «ανεβαίνουν».
Παρά γεγονός ότι τον Μάιο οι πληρότητες έφτασαν σε υψηλά ποσοστά, η τουριστική κίνηση παρουσιάζει πλέον μια «κοιλιά», με τον κ. Χριστοδουλάκη να τονίζει πως οι αφίξεις στο αεροδρόμιο δεν αντικατοπτρίζονται στα ποσοστά πληρότητας στα τουριστικά καταλύματα του νησιού.
«Έχουμε απώλειες σε διάφορα άλλα καταλύματα με αποτέλεσμα οι πληρότητες να μην είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι», σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας πως και η αύξηση της ζήτησης για διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης επηρεάζει τα τουριστικά καταλύματα του νομού. «Δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα μέτρα που θα επιτρέπουν την ίση μεταχείριση των καταλυμάτων και ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν στον τουρισμό. Ο δικός μας κλάδος πιέζεται πάρα πολύ προκειμένου να ανταποκριθεί στην οικονομική και ενεργειακή κρίση και από την άλλη δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε υψηλές πληρότητες προκειμένου να έχουμε τα έσοδα που θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τους ξένους επισκέπτες που επιλέγουν τα τουριστικά καταλύματα του νησιού ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως για μία ακόμη χρονιά την κούρσα οδηγούν οι Γερμανοί και ακολουθούν Βρετανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί, με τις υπόλοιπες χώρες να καταγράφουν πολύ μικρά ποσοστά.
Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως αν και τα τουριστικά καταλύματα καταφέρνουν να έχουν «επαναλαμβανόμενους πελάτες», δηλαδή επισκέπτες που επισκέπτονται ξανά και ξανά το νησί, λόγω των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη νέων υποδομών, καθώς οι επισκέπτες αντικρίζουν κάθε καλοκαίρι το ίδιο σκηνικό, γεγονός που τους προκαλεί απογοήτευση.
Τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως τα τουριστικά καταλύματα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τα ξενοδοχεία λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Πολλοί συνάδελφοι δεν είχαν ούτε το ένα ή δύο απαραίτητα άτομα για να ανοίξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το τουριστικό προϊόν της Κρήτης κινδυνεύει», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, εξηγώντας πως όταν δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στον τουριστικό κλάδο τότε οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται.