Περισσότεροι από 2.300 μαθητές, συγκεκριμένα 2.350 παιδιά, που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού Ηρακλείου ενημερώθηκαν από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου για τους κινδύνους στη θάλασσα, για την ασφαλή χρήση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής και άλλες απαραίτητες πληροφορίες στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο φέρει τον τίτλο “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”, και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε συνεργασία του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «safe water sports”. Πρόκειται για μια ενημερωτική δράση για την ασφάλεια στη θάλασσα, η οποία ξεκίνησε το 2011 από σχολεία της Αττικής και επεκτάθηκε στη συνέχεια, από το 2014, και στην υπόλοιπη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε στην εφημερίδα «Πατρίς», ο λιμενάρχης Ηρακλείου Ε. Δουβής από το 2014 που ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο νομό Ηρακλείου, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, περισσότερα από εφτά χιλιάδες παιδιά παρακολούθησαν τις σχετικές ενημερώσεις των λιμενικών. Φέτος οι 2.350 μαθητές που συμμετείχαν προέρχονταν από 17 δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου και εφτά νηπιαγωγεία.
Το περιεχόμενο των ενημερώσεων, που να σημειωθεί έχουν την σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, είναι διαμορφωμένο ανάλογα με την ηλικία του παιδικού ακροατηρίου. Για παράδειγμα στις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού σχολείου τα παιδιά παίρνουν χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των μέσων θαλάσσιας αναψυχής. Και φυσικά οι επισκέψεις των λιμενικών δεν είναι μόνο σε επίπεδο προφορικής ενημέρωσης και συμβουλών από τους ίδιους, αλλά υπάρχει έντονο και το στοιχείο της διαδραστικότητας με τα παιδιά, τα οποία ενημερώνονται επίσης και μέσω βιντεοσκοπημένου οπτικοακουστικού υλικού στα οποία εμφανίζονται γνωστοί αθλητές και ολυμπιονίκες που το άθλημά τους σχετίζεται με το υγρό στοιχείο. Επίσης, το πρόγραμμα, από το 2011 έως και το 2015, αποτελείτο από διαδραστικές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις (power-point) με φιγούρες ηρώων από ταινίες κινουμένων σχεδίων οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια, κάθε ένα από τα οποία συνιστά ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό αντικείμενο, (π.χ. χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου, αντηλιακού στην παραλία, αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών, όχι απομάκρυνση από τους γονείς, όχι φαγητό πριν το μπάνιο κ.λ.π)
Στο Ηράκλειο η ενημέρωση γίνεται από τέσσερα στελέχη του ΚΛΗ. Προηγήθηκε η επιστολή των λιμενικών προς την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης και ακολούθησαν τα αιτήματα των σχολείων που ήθελαν την ενημέρωση των παιδιών που φοιτούν σε αυτά για τους κινδύνους που υπάρχουν. Σύμφωνα με το κ. Δουβή, όλο αυτό το διάστημα έχει παρατηρηθεί όχι μόνο το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα. Έτσι παρέχεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να παίζουν, να διασκεδάζουν αλλά παράλληλα να μαθαίνουν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία, ενώ παράλληλα, διδάσκεται η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρησή της περιβαλλοντικής ισορροπίας.