Πώς οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε μια κλιματικά ουδέτερη Πόλη, με την εφαρμογή όχι μόνο των Σχεδίων απομείωσης ρύπων που απαιτεί ο νέος κλιματικός Νόμος (σχέδια ΔΗΣΜΕ), αλλά με μια προσέγγιση μείωσης του Ανθρακικού Αποτυπώματος του μικροκλίματος μας.
Θέλουμε Απλώς μια Μεγαλούπολη ή έναν Τόπο να Ζούμε;
Κύμα καύσωνα σαρώνει την υφήλιο, από την Ασία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στις πόλεις της Ευρώπης με τον καύσωνα, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις πυρκαγιές να δημιουργούν αποπνικτικά επικίνδυνο περιβάλλον και στις Πόλεις.
Στην Ελλάδα, μετά τη θερμοκρασιακή έκρηξη της προηγούμενης εβδομάδας (45 και άνω βαθμών σε πόλεις της Θεσσαλίας και της Κρήτης), η ένταση του θερμοκρασιακού φαινομένου συνεχίζει με μικρά διαλείμματα.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, προειδοποίησε πως: «Αν συνεχίσουμε να καθυστερούμε να λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται, ας γνωρίζουμε ότι κινούμαστε προς την καταστροφή».
Ο ρόλος των πόλεων είναι καταλυτικός σε αυτή την προσπάθεια. Αν η μάχη της κλιματικής αλλαγής κερδηθεί στις πόλεις, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταλυτικό για την παγκόσμια προσπάθεια.
Πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Επιστημονικών Ακαδημιών, με τίτλο «Το μέλλον του αερίου», συντάσσεται με την πλειοψηφία των Ακαδημιών της Ευρώπης, για την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι το οποίο όμως δεν διαφαίνεται στα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια, μιας και η τεχνολογία του Υδρογόνου και των εναλλακτικών καυσίμων (αμμωνία, βιομεθάνιο κτλ) δεν έχει κερδίσει το απαιτούμενο κύρος ακόμη.
Παραμένουμε στην εναλλακτική των ΑΠΕ προς ώρας.
Ήδη, πόλεις σε 8 χώρες (μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία) προχωρούν σε συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις.
ην ίδια στιγμή, πάνω από 80 πόλεις (Άμστερνταμ, Βανκούβερ, Βόννη, Βρυξέλλες, Γκρενόμπλ, Κέιμπριτζ, Λος Άντζελες, Παρίσι, Ρώμη, Σύδνεϋ κ.α.) συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία «The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty» για την επιτάχυνση τη δίκαιης μετάβασης σε καθαρή ενέργεια για όλους και στον τερματισμό της επέκτασης υποδομών άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Καμία ελληνική πόλη δε συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία.
Αντιθέτως αρκετές Πόλεις και στην Ελλάδα (Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις) συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» που στοχεύει να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό (100) ευρωπαϊκών πόλεων προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της ατζέντας του ΟΗΕ του 2030 και των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης (SDG’s), καθώς και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) έως το 2050, για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών.
Σκοπός της Αποστολής είναι οι 100 τελικά επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα καινοτομίας και επενδύσεις πλήρους κλίμακας.
Το Ηράκλειο δυστυχώς, δεν επιλέχθηκε.
Τον Απρίλιο του 2023, υπήρξε η απαίτηση από τους ΟΤΑ Α βαθμού να προχωρήσουν σε σχεδιασμό απομείωσης ρύπων/μείωση ανθρακικού αποτυπώματος των Δημόσιων Κτιρίων τους. Πρόσφατα με σχετική ΚΥΑ αυτό ενεργοποιήθηκε και οι ΟΤΑ Α Βαθμού, καθώς και τα Νομικά τους Πρόσωπα υποχρεούνται στην κατάρτιση σχετικού σχεδιασμού.
Η επόμενη δημοτική Αρχή, θα κληθεί είτε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει , είτε να αναμορφώσει τον σχεδιασμό της υπάρχουσας σύμφωνα με το δικό της όραμα και να υλοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει προσχωρήσει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» από τον Μάρτιο του 2011. Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) του Δήμου Ηρακλείου εγκρίθηκε τον Αύγουστο 2012 θέτοντας έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 32% έως το 2020.
Με την προσχώρησή του στο νέο «Σύμφωνο των Δημάρχων», ο Δήμος Ηρακλείου στοχεύει συγκεκριμένα:
- Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, κυρίως με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)
- Στην ενίσχυση της προσαρμογής/ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Είναι αυτά αρκετά;
Οι πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο των απαραίτητων προσπαθειών για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι νέοι ενεργειακοί ανασχεδιασμοί πρέπει να τεθούν στο δημόσιο διάλογο, εν όψει των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Aφορούν στον πυρήνα των πόλεων και αγγίζουν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών.
Μαζί Μπορούμε για τον Σχεδιασμό ενός ποιοτικού – βιώσιμου κλιματικά ουδέτερου Δήμου.
IraklioGiaOlous