Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Μιλώντας στο Creta24, ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, ανέφερε πως τα προβλήματα συνεχίζονται και όσο περνάει ο καιρός… διογκώνονται. «Αυτή τη στιγμή στο δήμο, στεγάζονται σε διάφορες δομές και ξενοδοχεία περίπου 200 άτομα ενώ σιτίζονται 240. Το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ».
Την ίδια ώρα τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών συνεχίζουν τους ελέγχους τους ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 3.000 αιτήσεις δημοτών, που επιθυμούν να ελεγχθούν οι οικίες τους. «Στην συνάντηση που είχαμε σήμερα εδώ είναι για δούμε με την Επιτροπή, πόσα έχουν κριθεί κίτρινα σπίτια. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα προβλήματα».
Τα σχολεία στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. «Έχουμε ζητήσει περίπου 10 αίθουσες και 2 τουαλέτες προκειμένου να προχωρήσουμε στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Οι εκκλησίες, επίσης έχουν πάθει μεγάλες ζημιές καθώς και μνημεία στην περιοχή. Προσπαθούμε να μπούμε σε μια κανονικότητα αλλά θα χρειαστεί χρόνος».
Σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη, έχουν ζητηθεί 40 οικίσκοι, για ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Δεν χρησιμοποιήσαμε σκηνές γιατί θεωρήσαμε ότι αν οι άνθρωποι μπουν μέσα δύσκολα θα βγουν. Έχουμε ζητήσει 40 οικίσκους για να μοιραστούν σε οικισμούς του δήμου».
Οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν στα σημεία που προβλέπει το σχέδιο «Εγκέλαδος». Π.χ στη Λιγόρτυνο προβλέπεται στο γήπεδο, στα Καλύβια στο σχολείο, σε χώρους που υπάρχει αποχέτευση, ύδρευση και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Κοκοσάλης, ότι έχουν βρεθεί 4 ακατάλληλα σχολεία και 6 κτίρια που χρειάζονται μικροεπισκευές.
Πρόκειται για:
- Το νηπιαγωγείο Τεφελίου
- Το νηπιαγωγείο Μελεσών
- Το γυμνάσιο Τεφελίου και
- Το δημοτικό σχολείο Χουδετσίου.
Κλείνοντας, ο κ. Κοκοσάλης τόνισε πως οι σεισμόπληκτοι έμειναν σε ξενοδοχεία, στο κλειστό γήπεδο των Μελεσών, όπου υπάρχουν 30 κρεβάτια, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγνίου 15, στο Καταλαγάρι σε ξενοδοχεία, σε σπίτια. «Έγινε προσπάθεια από δημότες που διαθέτουν οικίες, σε ξενοδοχεία στο Ηράκλειο και σε οικίες του ΕΣΤΙΑ».