Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Μετατρέπεται σε… δικαστήριο η αίθουσα Ανδρόγεω

Πρέπει να διαβάσετε

Στο δημοτικό κτίριο στην Ανδρόγεω, φαίνεται πως θα συνεδριάζει μερικές ημέρες το μήνα το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Καραγιάννης, εξήγησε πως αυτή τη στιγμή στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, στεγάζονται αυτή τη στιγμής 3 σχηματισμοί, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, το Πολιτικό Ποινικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου και το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. «Στην υπάρχουσα κτιριακή υποδομή όλα έβαιναν ομαλά, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, που λόγω των σεισμών κρίθηκε ακατάλληλη αίθουσα που είχε διαμορφωθεί στο ισόγειο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια αίθουσα λιγότερη. Αυτό είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στις δικάσιμους γιατί αναγκαζόμασταν να δίνουμε προτεραιότητα στις δικασίμους του Εφετείου και να αναβάλλονται ή να μετατίθενται για αργότερα οι δικάσιμοι του Μονομελούς Πρωτοδικείου, αυτό είχε τεράστια ταλαιπωρία για τους πολίτες».

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης ο Δικηγορικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την Εισαγγελία και την Προϊστάμενη αρχή, προσπαθούσαν να βρουν μια λύση δηλαδή μια αίθουσα σε κοντινή απόσταση από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, κάτι που δεν κατέστη εφικτό. «Δεν έγινε γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες και οι διαθέσιμες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Για αυτό το λόγο, απευθυνθήκαμε στο Δήμο που έχει μια εγνωσμένη, πάγια και διαχρονική ευαισθησία στα θέματα που έχουν να κάνουν με την απονομή δικαιοσύνης στην πόλη μας και πράγματι εισηγήθηκε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, την παραχώρηση της αίθουσας Μανώλη Καρέλλη για το νέο δικαστικό έτος, προκειμένου να μας διευκολύνει προσωρινά και να στεγαστεί εκεί κάποιες ημέρες την εβδομάδα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου».

Ο κ. Καραγιάννης εξήγησε πως έχει κριθεί ακατάλληλο ολόκληρο το κτίριο μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, το οποίο έχει πλέον μεταφερθεί σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε να ανοιχθεί η συγκεκριμένη αίθουσα και να τεθεί στην διάθεση του Πρωτοδικείου ή του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, άρα πρέπει να αναζητήσουμε στο έτος αυτό, μια μονιμότερη λύση».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, ο Δικηγορικός Σύλλογος εμμένει στην άποψη ότι κτιριακές ανάγκες είναι πολύ σημαντικές στο νομό Ηρακλείου, δεδομένου ότι το υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο έχει φτάσει στα όρια του. «Εμάς το αίτημα μας είναι και παραμένει για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου και εκεί πρέπει να κατευθυνθούν συντονισμένα όλες οι ενέργειες. Πρέπει να κατευθυνθούμε προς την κυβέρνηση, την σοβαρότητα της κατάστασης την γνωρίζουν, απλά πρέπει να αποφασίσουν να ανεξαρτητοποιήσουν την δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου, από τα υπόλοιπα της Κρήτης, είναι το μοναδικό που είναι ώριμο και έτοιμο να προχωρήσει στην υλοποίηση του». 

Πρόσθεσε δε, πως το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου εντάσσεται στον φάκελο, μαζί με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, για το οποίο δεν έχει ανευρεθεί καν το οικόπεδο! «Συζητάνε για ένα οικόπεδο εκτός της πόλης των Χανίων, που δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης των συναδέλφων εκεί».

Το δεύτερο έργο, αφορά τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, ένα έργο που όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης χρειάζεται μελέτες. «Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να συνδεθεί με το προτεινόμενο Μέγαρο των Χανίων, η καθυστέρηση θα είναι τεράστια και απίστευτη».

Ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, σημείωσε πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν στο Ηράκλειο παρεμβάσεις, όμως αυτές δεν θα λύσουν το πρόβλημα. «Υπάρχει ένα σωρό υπηρεσιών, γραφείων, που στεγάζονται σε κτίριο πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου που μισθώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν επαρκεί όμως πλέον για να καλύψει τον όγκο της δουλειάς, που υπάρχει και των υποθέσεων που υπάρχουν προς την εκδίκαση».

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε πως είναι ένα παλιό κτίριο με πολλές αρμόδιες υπηρεσίες που πρέπει να γνωμοδοτούν και να συμφωνούν για τα πάντα. «Με ένα κόστος μελετών όμως που πλησιάζουν αυτό της ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου, καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις που δεν είναι εφικτές. Φανταστείτε ότι για να αλλάξουν τα κουφώματα, πρέπει να υπάρξει μελέτη 1.800.000 ευρώ, αντιλαμβανόμαστε όλοι για τι μιλάμε. Το υφιστάμενο κτίριο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες που προκύπτουν».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα