Μία στις τρεις επιχειρήσεις στην εστίαση κινδυνεύει να μην ξανά ανοίξει μετά το lockdown, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, η πρόεδρος των Καταστηματαρχών Επισιτισμού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη.

Όπως δήλωσε η κ. Αντωνακάκη, ακούγονται διάφορες ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση. «Εμάς μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε με τους κανόνες που θα μας καθιστούν βιώσιμους. Πρέπει να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρούμε τρόπους να στηριχτούμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε».

Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να είναι απολύτως σαφή τα μέτρα με τα οποία θα λειτουργήσει ξανά η εστίαση. Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι και να καθοριστεί με χρονοδιάγραμμα από την κυβέρνηση το πως θα ανοίξουν τα κέντρα μαζικής εστίασης. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού σε όσους εργαζόμενους επιθυμούν να εμβολιαστούν ώστε να νιώθουν ασφαλείς τόσο οι ίδιοι όσο και οι πελάτες. «Έχουμε ζητήσει λόγω και της τουριστικής περιόδου, να γίνουν rapid test στις πύλες εισόδου ώστε να νιώθουμε όλοι ασφαλείς και να τηρούμε τους κανόνες. Αυτό είναι το πιο σοβαρό». 

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνακάκη, η εστίαση δεν έχει στηριχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. «Από τα 815 εκ. που δόθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές η εστίαση πήρε μόνο το 12%. Υπήρχαν αποκλεισμοί από δανεισμούς τραπεζών ή προγραμμάτων, άρα πως στηριχθήκαμε; Δεν φτάνουν μόνο αυτά, είναι τόσα πολλά τα έξοδα που ούτε η απαλλαγή ενοικίου βοήθησε αλλά ούτε και οι επιστρεπτέες που είναι μορφή δανεισμού και θα πρέπει να τα επιστρέψουμε». 

H κ. Αντωνακάκη τόνισε πως για να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις μετά το lockdown, πρέπει να υπάρχουν οικονομικά μέτρα ή κεφάλαια επανεκκίνησης. «Πολλοί θα σκεφτούν σοβαρά για να ανοίξουν. Μιλάμε για πολύ μικρά ποσοστά, στους τρεις ο ένας δεν θα ανοίξει καθόλου. Τα κλαμπ ειδικά είναι καταδικασμένα διότι πολλά δεν θα ανοίξουν. Λένε ότι είναι χώροι που μεταδίδεται ο κορωνοϊός, όμως δεν γίνεται να είναι τόσο καιρό κλειστά». 

Μάλιστα, η κ. Αντωνακάκη τόνισε πως κατά καιρούς υπάρχουν εισηγήσεις για κάποιες απαλλαγές χρεών όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι επίσημο. «Θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουν κάτι για εμάς. Πρέπει να το αναζητήσουν οι φορείς. Να βρεθούν κάποια κονδύλια. Θα είναι πολύ δύσκολο, γι’ αυτό πρέπει να δοθούν κάποιες διευκολύνσεις παραπάνω. Το θέμα των ενοικίων θα πρέπει να παραταθεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, το ίδιο να συμβεί και με τις ασφαλιστικές εισφορές. Συν το ΦΠΑ που πρέπει να παραταθεί, να μειωθούν τα πάγια και να απαλλαγούμε από τα τέλη για ένα μεγάλο διάστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα βοηθήσουν αρκετά». 

Τέλος, η κ. Αντωνακάκη ανέφερε πως είναι λάθος να στοχοποιείται η εστίαση. «Είναι διαφορετικό να είναι τα πράγματα ελεγχόμενα σε έναν χώρο και να κάθεται ο πολίτης με τις αποστάσεις του, παρά να συσσωρεύεται ο κόσμος σε ανοιχτούς χώρους».