Με πολλά εμπόδια προχωρά ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση του lockdown ενόψει και των Χριστουγέννων, κι ενώ ήδη, επιστήμονες τάσσονται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου. Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς.
Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Βarrega» Μάκης Ρούσος, ο κλάδος της εστίασης οδηγείται σε κατάρρευση, αβοήθητος και με συσσωρευμένα χρέη. «Να ανατρέξουμε στο καλοκαίρι, που ήταν το μόνο διάστημα για να γεμίσουμε λίγο τις μπαταρίες μας. Το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου της ημέρας ήταν από τις 22.00 μέχρι τις 02.00 το βράδυ. Τώρα κλείναμε από τις 21.00 και κάτι παρόμοιο θέλουν να κάνουν και στις γιορτές. Όλος ο κόσμος μέχρι τις 21.00 είναι στις δουλειές του, οπότε το να κλείνουμε έτσι δεν έχει λογική. Αποσπασματικές λύσεις, μας έχουν φέρει σε αυτή τη θέση, είναι προτιμότερο να μην ανοίξουμε και να ανοίξουμε όταν θα έχει περάσει η μπόρα αυτή».
Όπως ανέφερε ο κ. Ρούσος, αρκετές επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές λόγω των επιστρεπτέων προκαταβολών, τα οποία είναι σε μορφή δανείων που σημαίνει ότι στην πορεία δεν θα ανταπεξέλθουν κάποια μαγαζιά στις υποχρεώσεις τους. «Αυτό που θα ήθελε η εστίαση είναι να παραμείνουμε κλειστοί, αν είναι να ανοίξουμε για 15 ημέρες το κράτος να καλύψει την επιβίωση των υπαλλήλων μας και από εκεί και πέρα το λογικό θα ήταν να καλυφθούν τα μαγαζιά με βάσει το ποσοστό του ενοικίου και να βγαίνει ένα ποσό για τους επιχειρηματίες για την επιβίωση τους».
«Η κυβέρνηση πρέπει κάτι να κάνει γι’ αυτά» ανέφερε ο κ. Ρούσος ενώ παράλληλα τόνισε την «ζημιά» που έχει κάνει το πρώτο lockdown. «Ο Έλληνας έμαθε να πίνει τον καφέ του στο πλαστικό και να τριγυρίζει έξω, να περνάει χρόνο στο σπίτι του, οπότε κάπου έχει αλλάξει η διασκέδαση αλλά πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στο παλιό κομμάτι, γιατί ο Έλληνας θέλει να είναι έξω».