Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης.
Ο κ. Βαβουρανάκης ανέφερε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «προνόμια», γιατί είναι κοινή λογική το γεγονός ότι όταν κάποιος εμβολιάζεται έχει την ελευθερία να κάνει κάποια πράγματα. «Επομένως αυτό το κομμάτι δεν αποτελεί προνόμιο. Είναι εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε για τους συμπολίτες μας και μετά για τον εαυτό μας. Θα έλεγα ότι όλη η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένοι να είναι εμβολιασμένοι για την ηπατίτιδα. Αν μιλάμε για ειδικές ομάδες πληθυσμού, θα έλεγα πως θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός όπως στους γιατρούς. Εμείς σαν επαγγελματικοί ομάδα, κυμαινόμαστε σε ένα ποσοστό 92 – 93%, πλήρως εμβολιασμένοι όλοι. Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας είναι ασφαλής και έχουμε υποχρέωση και καθήκον απέναντι στις οικογένειες μας και τους εαυτούς μας να είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι».
Τόνισε δε, πως οι γιατροί έδειχναν από την πρώτη ημέρα να έχουν μια σταθερή άποψη. «Το Νοέμβριο όταν υπήρχε η συζήτηση των εμβολίων και όχι το πλάνο του εμβολιασμού, είχαμε στείλει ένα ερωτηματολόγιο σε ιδιώτες γιατρούς του Ηρακλείου και μας απάντησαν σε ένα ποσοστό 83% ότι θα εμβολιαστούν με την πρώτη ευκαιρία. Τον πρώτο μήνα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί το ποσοστό από τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς ήταν εκεί στο 83%, στα νοσοκομεία ήταν γύρω στο 90%. Τώρα που συζητάμε για τους συναδέλφους μου που εμβολιάστηκαν θα πρέπει να υπολογίσουμε εκείνους που νόσησαν και με βάση τον κανονισμό δεν θα εμβολιαστούν αλλά εκεί θα πρέπει να υπολογίσουμε εκείνους που νόσησαν και με βάση τον κανονισμό δεν θα εμβολιαστούν για 6 μήνες αλλά και εκείνους που έχουν προβλήματα υγείας και δεν τους επιτρέπεται ο εμβολιασμός. Στο κομμάτι των γιατρών δεν έχουμε ιδιαίτερο έλλειμα ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί».
Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, τόνισε πως η μεγάλη αποκλιμάκωση οφείλεται στα μέτρα και τον εμβολιασμό. «Αν κανείς παρακολουθήσει την πορεία των εμβολιασμών των αριθμών των κρουσμάτων και των νοσηλειών, θα δει κανείς ότι όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί μειώνονται οι ενεργές μολύνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν δει κανείς τα ενεργά κρούσματα μέχρι πριν από δύο ημέρες θα δει ότι ο αριθμός ήταν 776 σε όλη την Κρήτη. Αν ανατρέξει ένα μήνα πίσω 20 Απριλίου με 2 Μαΐου θα δει ότι ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 13,3%. Βλέπει κανείς μια μείωση στην αντίστοιχη αύξηση των αριθμών των εμβολιασμένων και είναι εντυπωσιακό ότι ανατρέχοντας σήμερα στα στοιχεία, τους χθεσινούς αριθμούς οι άνθρωποι στην Κρήτη είναι περίπου 57,8 ενώ οι συμπολίτες μας που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση είναι 22%. Έχουμε χρόνο να διανύσουμε κι εκεί που πρέπει να δώσουμε βάρος είναι εκείνοι των μεγαλύτερων ηλικιών για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το στοίχημα».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως έχει μεγάλη σημασία να πέσει το βάρος στους ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατά κύριο λόγο από ιδιώτες γιατρούς. «Άκουσα με χαρά τον υπουργό να ανακοινώνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εμβολιάσουν ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Αυτό θα δώσει ώθηση στον εμβολιασμό. Μάλιστα, θα μπορούν να το κάνουν και στα ιατρεία τους» .