Ηράκλειο – κορωνοϊός: Συγκλονίζει ο διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζελείου: Το νοσοκομείο πιέζεται

Πρέπει να διαβάσετε

Συγκλονίζει ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ανέστης Κιούλπαλης, με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. «Το νοσοκομείο, έχει πιεστεί αλλά ευτυχώς δεν έχουν κατασπαταληθεί οι χώροι, οι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό».

Όσον αφορά τους δύο νεκρούς από κορωνοϊό που θρηνεί η Κρήτη, ο κ. Κιούλπαλης ανέφερε πως όσο μεγαλύτερος και να είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσούν, τόσο μεγαλύτερος θα είναι κι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα τα καταφέρνουν. «Δυστυχώς το δεύτερο κύμα όπως λέμε, έχει τεράστια διασπορά στην κοινότητα, σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη ευτυχώς τα πράγματα, δεν είναι τόσο τραγικά. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί και καθημερινά αυξάνονται οι εισαγωγές και οι άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, κάποια στιγμή φοβάμαι ότι θα έχουμε το κρασάρισμα του  συστήματος. Τότε θα δούμε εικόνες, όπως ζουν οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη». 

Όπως μας εξήγησε ο κ. Κιούλπαλης, όταν ξεκίνησε η πανδημία, υπήρχαν δύο κρεβάτια απομόνωσης στη ΜΕΘ, που είχαν δημιουργηθεί από την εποχή της γρίπης Η1Ν1 με αρνητική πίεση, για δύο ασθενείς. Αυτό στην πρώτη περίοδο ήταν αρκετό, νοσηλεύτηκαν μέχρι το καλοκαίρι κάποια περιστατικά αλλά ένα – ένα και στην «χειρότερη» περίπτωση υπήρχαν δύο περιστατικά. Τώρα, αυτά τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα από ασθενείς με κορωνοϊό και σοβαρές επιπλοκές της νόσου.

«Ανοίξαμε άλλα δύο κρεβάτια, τα οποία χρησιμοποιούμε επίσης για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Έχουμε τέσσερα κρεβάτια, τα οποία είχαν κατειληφθεί μέχρι την προ – προηγούμενη εβδομάδα. Τότε δημιουργήθηκε η ανάγκη και για άλλα κρεβάτια. Μετατρέψαμε 3 κρεβάτια της Εντατικής με αρνητική πίεση πάλι. Μετατρέψαμε τις τρεις κλίνες ΜΑΦ σε κλινικές για τον κορωνοϊό. Η περίοδος αυτή, ήταν μια περίοδος που παραδόθηκε η νέα πτέρυγα. Έχουν αδειάσει κάποιοι χώροι, μεταξύ των οποίων και ο χώρος της ΜΕΘ που ήταν η καρδιολογική, έχει φύγει και έχει μείνει μια ΜΑΦ της καρδιολογικής πλέον, την οποία προς το παρόν μετατρέψαμε σε κρεβάτια Εντατικής, όχι για κορωνοϊό. Είχαμε φτάσει κάποια στιγμή στα 11 κρεβάτια Εντατικής και από αυτά τα 7 έχουν μετατραπεί σε κρεβάτια κορωνοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιούλπαλης.

Ο κ. Κιούλπαλης αναφέρθηκε στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, που θα δημιουργούσε άλλα 4 κρεβάτια, αλλά δυστυχώς συνέπεσε με την κορύφωση της πανδημίας. «Είμαστε σε μια κατάσταση, που έχουμε μετατρέψει το διάδρομο σε αποθήκη, προσπαθούμε να έχουμε απομονωμένους τους ασθενείς και να ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση. Είναι μια κατάσταση χαοτική και αγχωτική».

Ερωτηθείς αν όλα αυτά θα επηρεάσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, ο κ. Κιούλπαλης απάντησε πως το θέμα της επέκτασης και των εργασιών δεν θα επηρεάσει την κατάσταση, ωστόσο η νόσος του κορωνοϊού έχει αρχίσει και δημιουργεί πιέσεις ώστε να χρειάζονται περισσότεροι χώροι. «Μειώνονται οι δυνατότητες να νοσηλευτούν άλλοι ασθενείς. Αυτό είναι που με τρομάζει, το γεγονός ότι δεν θα πάψουν τα υπόλοιπα περιστατικά. Το νοσοκομείο έχει πιεστεί από τον κορωνοϊό. Ευτυχώς δεν έχουν κατασπαταληθεί όλοι οι πόροι, οι χώροι και το ανθρώπινο δυναμικό. Αν φτάσουμε στα επίπεδα της Θεσσαλονίκης, ελπίζουμε να μην συμβεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». 

Σύμφωνα με τον Διευθυντή ΜΕΘ, από πλευράς προσωπικού το νοσοκομείο είναι σε καλά επίπεδα. Βέβαια, όταν αυξάνονται οι ανάγκες είναι δύσκολο άμεσα να βρεις προσωπικό που είναι ήδη εκπαιδευμένο. «Συζητήσαμε για την προκήρυξη, για τους γιατρούς. Ολοκληρώθηκε και πράγματι έχουν έρθει νέοι συνάδελφοι, οι οποίοι είναι ειδικότητες που μπορούν να εκπαιδευτούν στην Εντατική. Δεν είναι όμως εκπαιδευμένοι. Τα παιδιά είναι καλά όμως και μπαίνουν στο πρόγραμμα».

Ο κ. Κιούλπαλης ανέφερε πως στο πρώτο κύμα, τα περισσότερα κρούσματα που νοσηλεύτηκαν ήταν εισαγόμενα, όπως π.χ. η Αργεντινή γυναίκα η οποία ήταν η πρώτη ασθενής που νοσηλεύτηκε και αποβιβάστηκε από κρουαζιερόπλοιο. «Στο πρώτο lockdown, δεν είχαμε αεροπορικές πτήσεις, όταν άνοιξαν τα σύνορα εκ των πραγμάτων ξέραμε ότι εφόσον θα κυκλοφορούν άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέραμε αν είναι μολυσμένοι ή όχι,  θα μολύνουν τον ντόπιο πληθυσμό και από εκεί και πέρα, ξέραμε ότι ο ιός μεταδίδεται εύκολα. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιος που νόσησε ή νοσεί ή είναι ασυμπτωματικός. Έχει διασπορά σε όλη την κοινωνία».

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Κιούλπαλης, υπήρξε χαλάρωση και ένας εφησυχασμός ότι μάλλον είχαμε κερδίσει τη μάχη. «Οπότε σε αυτό το δεύτερο κύμα, παρά το γεγονός ότι ο ιός δεν έδειξε σημάδια ότι υποχωρεί σημαντικά, παρέμεινε και τώρα έχει τη μεγάλη έξαρση του χειμώνα». 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα