Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο – Κορωνοϊός: Ανησυχητικές ενδείξεις για αύξηση των κρουσμάτων

Πρέπει να διαβάσετε

Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα κρούσματα στο Ηράκλειο θα αυξηθούν , δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο υπέθυνος Κινητών Μονάδων Υγείας Ν. Ηρακλείου Πάνος Μαματζάκης.

«Την τελευταία εβδομάδα υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαματζάκςη σημειώνοντας πως τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στο σύνολο των test που γίνονταν στο Ηράκλειο.

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος πως αν ειδικοί και πολίτες αντιμετωπίσουν σωστά την κατάσταση, τότε τα πράγματα δεν θα πάρουν δυσάρεστη τροπή. «Θα έχουμε μια αύξηση, τώρα πόσο καιρό θα κρατήσει δεν το ξέρω. Το Ηράκλειο έχει δείξει ότι πολλές φορές έχει αυτοελεχθεί και γενικά η Κρήτη. Είμαι αισιόδοξος, αρκεί να κάνουμε τα λίγα αυτά πράγματα που πρέπει», δήλωσε.

Ο κ. Μαματζάκης σημείωσε πως ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο αφού οι πολίτες κινούνται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. «Ο κορωνοϊός, γενικά οι κορωνοϊοί είναι ιοί οι οποίοι αγαπάνε το χειμώνα, αγαπάνε το συγχρωτισμό. Όπως και να το κάνουμε είμαστε αναγκασμένοι να συγκεντρωνόμαστε μέσα. Είμαστε ευτυχείς που στην Κρήτη έχουμε μακρύ καλοκαίρι και αυτό μας σώζει κάποιες φορές αλλά μόλις λίγο ήρθε το κρύο και αναγκαστήκαμε να μπούμε μέσα και είδαμε αυτή την αύξηση», ανέφερε.

Ο κ Μαματζάκης στάθηκε ιδιαίτερα στους εμβολιασμούς, τους οποίους χαρακτήρισε το μόνο όπλο ενάντια στην πανδημία σημειώνοντας πως οι ειδικοί είναι πάντοτε πρόθυμοι να ενημερώσουν όσους πολίτες το επιθυμούν, ενώ απηύθυνε  έκκληση στους πολίτες να κάνουν συχνά rapid test, ακόμα και εκείνοι για τους οποίους δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος. «Εμείς λέμε στον κόσμο να κάνει test ανεξάρτητα από την υποχρεωτικότητά τους», σημείωσε ο κ. Μαματζάκης τονίζοντας πως τα διαγνωστικά test στον πληθυσμό αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας. «Όταν ένα περιστατικό βγει θετικό αρχίζει και δουλεύει γύρω του ένας μηχανισμός που λέγεται ιχνηλάτηση. Εκτός από το ότι μπαίνει σε καραντίνα θα δούμε και ποια άτομα είναι γύρω του. Σταματάμε τη διάδοση από αυτό το άτομο σε άλλους συνανθρώπους του. Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα των test».

Υπενθυμίζεται ότι στο Ηράκλειο συνεχίζουν να λειτουργούν τρία σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ, σε πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Αγίας Αικατερίνης και στον προαύλιο χώρο της 7ης ΥΠΕ, τα οποία λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Μάλιστα ο κ. Μαματζάκης σημείωσε πως πλέον δεν παρατηρούνται οι ουρές που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και έτσι είναι πλέον πολύ εύκολο για όποιον το επιθυμεί να ελεγχθεί.

Τέλος ο κ. Μαματζάκης διευκρίνισε ότι οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί αν υποβληθεί σε δωρεάν rapid test, ωστόσο βεβαίωση μπορούν να εκδώσουν μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι, μέσα σε λίγες ώρες από το gov.gr. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι και χρειάζονται εκτυπωμένο το αποτέλεσμα θα πρέπει να κάνουν rapid test σε ένα ιδιωτικό κέντρο απ’ όπου θα μπορούν να λάβουν και τη σχετική βεβαίωση.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα