Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
14.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Καταστήματα δεν ανοίγουν καθημερινές λόγω των αυξήσεων – «Κραυγή αγωνίας» από τους εργαζομένους

Πρέπει να διαβάσετε

Μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης καθώς πλέον δεν μπορούν να διαχειριστούν το δυσβάσταχτο κόστος των πρώτων υλών και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας, με το βάρος των ανατιμήσεων να περνά αναπόφευκτα στον καταναλωτή.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου Νίκος Ρηγάκης σημείωσε πως αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό καθώς ο κόσμος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να στηρίξει τα καταστήματα. «Δεν βγαίνει έξω όπως παλιότερα και έτσι τα έσοδα που έχουν οι επιχειρήσεις είναι λιγοστά. Συν το γεγονός των ανατιμήσεων και σε πολλές περιπτώσεις εκρηκτικών ανατιμήσεων, 15 ευρώ αγοράζαμε παλιά τα δέκα λίτρα το ηλιέλαιο και τώρα έχει πάει 35. Οι τιμές είναι εξωφρενικές στο κόστος. Υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει πλαφόν από εταιρίες για να παίρνουμε συγκεκριμένες ποσότητες και είναι δεδομένο ότι οι τιμές είναι στα ύψη».

Ο κ. Ρηγάκης σημείωσε πως ήδη κάποια καταστήματα κλείνουν καθημερινές και λειτουργούν μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. «Αυτό επιφέρει πλήγμα και για τους εργαζόμενους, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την εστίαση και έχουμε καταντήσει γραφικοί. Από το παρελθόν, το 2019, η εστίαση πριν την καραντίνα είχε πρόβλημα όταν εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός. Τα καταστήματα έπεσαν σε ένα 50% της δυναμικής τους, μπήκαμε στην πανδημία, με καταστροφικά έσοδα, ήρθε η καραντίνα όπου μας ισοπέδωσε με όλα αυτά που βιώσαμε και φτάσαμε στην ακρίβεια, πόσο να αντέξει ο κλάδος;».

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και πανικού, χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. «Κάθε μέρα βλέπουμε νέα πράγματα, βλέπουμε ότι καθημερινώς οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς, δεν υπάρχει μέρα που να μην υπάρχει αύξηση, δεν μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις, οι επιχειρηματίες βάζουν παραπάνω χρήματα στον τιμοκατάλογο σε κάποια προϊόντα για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ούτε αυτό φτάνει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης εξέφρασε τον φόβο του, μήπως όλη αυτή η κατάσταση συμπαρασύρει και τους εργαζομένους. «Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δουλεύουν για να καταφέρουν τέλος του μήνα να πληρώσουν λογαριασμούς και πάντα βγαίνουν χρεωμένοι. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό, αδυνατούν να πληρώσουν μέχρι και το ρεύμα, που είναι 300 ευρώ κατά μέσο όρο σε ένα νοικοκυριό. Έχουμε αυξήσεις στο αγαθό αυτό, ερχόμαστε σε αυτό το κομμάτι, ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν για να πληρώνουν μόνο λογαριασμούς και στο σενάριο ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα μεροκάματα, γιατί η οικονομική ασφυξία έχει αρρωστήσει την αγορά. Ο καταναλωτής δεν θα έρθει να επενδύσει στην εστίαση και να καταναλώσει αυτό που του περισσεύει, άρα θα πληγούν τα καταστήματα εστίασης και οι εργαζόμενοι».

Κλείνοντας, σημείωσε πως τα τελευταία 3 χρόνια οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό έχουν περάσει ένα Γολγοθά. «Ειδικά στον τουρισμό δεν βρίσκουν εργαζομένους διότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Η πείνα κάνει πόδια, και όταν ένας άνθρωπος πεινάει και δεν έχει προοπτική μέλλοντος στον τουρισμό, αλλάζει επάγγελμα. Αυτή τη στιγμή, οι τουριστικές επιχειρήσεις ειδικά οι εποχιακές, δεν βρίσκουν εργαζόμενους διότι μετακόμισαν σε άλλους κλάδους, οι εργαζόμενοι οι εποχιακοί στον επισιτισμό πήραν ταμείο τελευταία φορά τον Γενάρη».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα