Εν αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως βρίσκεται η σχολική κοινότητα της Κρήτης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, με έξτρα διαγνωστικά τεστ.
Για το θέμα μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης, ο οποίος τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να τηρήσουν ευλαβικά όποια υγειονομικά πρωτόκολλα ανακοινωθούν για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. «Από το Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα τα σχολεία παρέμειναν ασφαλή. Στο νομό Ηρακλείου δεν είχαμε καμιά ενδοχολική λοίμωξη», σημείωσε ο ίδιος αναφερόμενος στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού.
Tα κρούσματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου:
Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021 κατά μέσο όρο διαπιστώνονταν 1-2 κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές ανά ημέρα και 1-2 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς ανά εβδομάδα.
Τον Νοέμβριο διαπιστώνονταν 25-26 κρούσματα σε μαθητές και 1-2 σε εκπαιδευτικούς ημερησίως.
Τον Δεκέμβριο διαπιστώνονταν 15-20 κρούσματα σε μαθητές και 1-2 σε εκπαιδευτικούς ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπελαδάκη τα παραπάνω κρούσματα εντοπίζονταν σε πολλά διαφορετικά σχολεία ενώ σπανίως υπήρχαν περισσότερα από 1 κρούσματα σε μια τάξη. «Ακόμα και στις 7 Δεκεμβρίου οπότε είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 51 σε μαθητές και 5 σε εκπαιδευτικούς, αυτά εντοπίστηκαν σε 39 σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως «αν εξαιρέσουμε 2 σχολεία που είχαμε 9 μαθητές θετικούς στον ιό, λόγω διασποράς σε ακαδημία ποδοσφαίρου και ένα πάρτι, η αναλογία ήταν 1-2 κρούσματα ανά σχολείο, ούτε καν ανά τάξη. Και όλα αυτά σε σύνολο 27.500 μαθητών και 4.000 εκπαιδευτικών».
Αν δεν ανοίξουν τα σχολεία σταματάει η αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, υποστηρίζει ο Μ. Μπελαδάκης
Όπως υποστήριξε ο κ. Μπελαδάκης οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές τήρησαν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού στα σχολεία, ενώ τόνισε πως αν καθυστερήσει η έναρξη των σχολείων για μία εβδομάδα, αυτόματα «θα σταματήσουν 2.000.000 τεστ που θα γίνονταν στο μαθητικό πληθυσμό. Οι μαθητές μπορεί να νοσούν και να κυκλοφορούν στην οικογένεια, να πηγαίνουν στους παππούδες, να πηγαίνουν ίσως και στα φροντιστήρια. Άρα θα είναι μεγαλύτερο λάθος να μην ανοίξουν τα σχολεία. Τα ανοιχτά σχολεία λειτουργούν με κανόνες. Ήταν πολλοί οι γονείς όλο αυτό το διάστημα που κατάλαβαν ότι υπάρχει κρούσμα στην οικογένεια από το θετικό self test του παιδιού τους.»
Τέλος ο κ. Μπελαδάκης επανέλαβε πως το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι έτοιμο να εφαρμόσει όποια επιπλέον πρωτόκολλα αποφασιστούν προκειμένου να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια τα σχολεία.
Μακράκης: Δεν γίνεται να ανοίξουν τα σχολεία με τα πρωτόκολλα που ίσχυαν μέχρι τώρα
«Είναι προφανές ότι από εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και ψυχολογικής άποψης, επιθυμούμε όλοι τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, ωστόσο αυτή τη στιγμή προέχει η δημόσια υγεία» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», Γιώργος Μακράκης.
«Προφανώς τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν με τα πρωτόκολλα που ίσχυαν μέχρι τώρα», συμπλήρωσε ο ίδιος τονίζοντας πως το πρώτο μέτρο που πρέπει να αλλάξει είναι το ποσοστό θετικών στον ιό μαθητών που απαιτείται για να κλείνει ένα τμήμα. «Από το 1ο κρούσμα θα πρέπει και όλοι οι μαθητές της τάξης να υποβάλλονται σε rapid test αλλά και να κλείνει για κάποιες ημέρες το τμήμα γιατί όπως λένε οι ειδική η εξάπλωση της Όμικρον είναι ραγδαία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μακράκη οι εκπαιδευτικοί ζητούν μια σειρά από μέτρα προκειμένου το άνοιγμα των σχολείων αν γίνει με ασφάλεια, όπως:
- συσκευές αερισμού των αιθουσών όπως αυτές που προμηθεύουν άλλες χώρες τα σχολεία
- να χορηγεί η πολιτεία ενισχυμένες μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς
- αυστηρότερους ελέγχους καθώς τα self test δεν διασφαλίζουν το έλεγχο της διασποράς στα σχολεία αφού κανείς δεν διασφαλίζει ότι αυτά γίνονται
- αραίωση των τμημάτων, ενδεικτικά στον αστικό ιστό του Ηρακλείου τα τμήματα είναι 23-25 μαθητών και ειδικά στα νηπιαγωγεία αυτοί «στοιβάζονται» σε μικρές αίθουσες
- και έκτακτη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι να μπορούν να αντικαθιστούν τους εκπαιδευτικούς που νοσούν ή πρέπει να μπουν σε καραντίνα.
«Ενώ η επιτροπή συνεδριάζει στις 14:00, η απόφαση πολιτικά φαίνεται πως έχει ήδη ληφθεί», σχολίασε ο κ. Μακράκης για τα δημοσιεύματα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές και θέλουν να έχει αποφασιστεί τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου με νέα πρωτόκολλα.