Για το νομοθετικό πλαίσιο και τις κυρώσεις που είναι αντιμέτωποι οι αρνητές-γονείς που κρατούν εκτός μαθητικής διαδικασίας τα παιδιά τους, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Καραγιάννης.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν υπήρχε πριν τις 10 Δεκεμβρίου του 2021. «Από τότε και μετά έχουμε πλέον ένα αδίκημα που προβλέπεται και τιμωρεί σε βαθμό πλημμελήματος, που σημαίνει ότι ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη και σωρευτικά σε αυτό, μια χρηματική ποινή που σε αυτές τις περιπτώσεις υπολογίζεται με βάση το νόμο, στις 360 ημερήσιες μονάδες, με βάση το νέο ποινικό κώδικα. Ο προσδιορισμός του ύψους της ημερήσιας μονάδας, ανήκει στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου και με βάση τη βαρύτητα της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, μπορεί να φτάσει από 1 ευρώ έως 100 ευρώ, η ημερήσια μονάδα. Έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό πλημμέλημα και με μια σοβαρού ύψους χρηματική ποινή».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η συγκεκριμένη διάταξη όπως εισήχθη, συνοδεύτηκε από μια παράκληση και μια προτροπή του υπουργείου προς τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς να προσπαθήσουν και συμβάλουν με την ενεργοποίηση τους στην εφαρμογή του νόμου, ώστε η διάταξη να μη μείνει στα «χαρτιά». «Πέρα το αν πρέπει να τιμωρούμε ή όχι τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, πλαίσιο υπήρχε και πριν το συγκεκριμένο νόμος. Ο εκπαιδευτικός όταν αντιμετώπιζε μια περίπτωση συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας, από το μάθημα, ήταν υποχρεωμένος να αναζητήσει το παιδί, αν δεν τα κατάφερνε έπρεπε να ενημερώσει τον Διευθυντή, αν το αναζητούσε και εκείνος χωρίς αποτέλεσμα το λόγο είχε η Αστυνομία. Πλαίσιο υπήρχε και πριν και θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τους εκπαιδευτικούς».
Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως πριν από τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, δεν υπήρχε αξιόποινη συμπεριφορά. «Αναζητούνταν τα παιδιά και εμπλεκόταν οι διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, δηλαδή ο εκπαιδευτικός, ο Διευθυντής, ο προϊστάμενος Εκπαίδευσης, ο αρμόδιος δήμος ή η Κοινωνική Υπηρεσία, αλλά στα πλαίσια του να αναζητούν και να βρουν τους λόγους που δεν πήγαινε σχολείο το παιδί. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, και μόνο που θα επιληφθεί η αστυνομία, είναι υποχρεωμένη να συντάξει δικογραφία και να το διαβιβάσει στον αρμόδιο Εισαγγελέα».