Αλλάζει όψη προκειμένου να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ωστόσο και φέτος δεν λείπουν τα προβλήματα.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αρχαιοφύλακας Νίκος Παπαδάκης σημείωσε πως τα έργα συνεχίζονται από πέρσι όσον αφορά τα βασιλικά διαμερίσματα, το έργο της αναστήλωσης ενώ παράλληλα γίνονται και μικροεπεμβάσεις. «Πέρσι φτιάξαμε την πέργκολα στην είσοδο, φέτος φτιάχνουμε τα κάγκελα, έχει αλλάξει τελείως η είσοδος δεξιά στο παρκάκι, αλλάζουν τα παγκάκια, γίνεται ο καλλωπισμός του χώρου, διάφορα έργα. Αυτό που παραμένει όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι που διαιωνίζεται η προσβασιμότητα στην Κνωσό και εννοώ από το μεγάλο πάρκινγκ για να έρθουν στο χώρο εδώ οι πολίτες, μπαίνουν μέσα στο δρόμο και το άλλο είναι η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ, διότι το καρότσι μπορεί να πάει μέχρι την κεντρική αυλή. Ρώτησα τη Διευθύντρια Εφορίας, γίνονται μελέτες όσον αφορά το ανάκτορο μέσα για τα ΑμΕΑ, για το πάρκινγκ είναι άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι».
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για να προκληθεί ατύχημα ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως ότι «θα έπρεπε να φύγει η στάση, είναι το πεζοδρόμιο μικρό και τα γκρουπ πολλά. Αυτό είναι ευχάριστο, όπως πέρσι που είχαμε αύξηση δεν πιάσαμε το 2019, αλλά ευελπιστούμε να το κάνουμε φέτος. Έχουμε πολλές κρουαζιέρες φέτος, πέρσι είχαμε γύρω στις 100 και φέτος θα περάσουμε τις 200. Αν τα πλοία είναι γεμάτα και στο καθένα υπάρχουν 3.000 πολίτες, θα ξεπεράσουμε τις 400 χιλ.».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, πέρσι κόπηκαν 462 χιλ. εισιτήρια των 15 ευρώ, μαζί με τα «ελευθέρας», δηλαδή ο αρχαιολογικός χώρος εισέπραξε σχεδόν 7 εκ. ευρώ τα οποία εισπράττει με τη σειρά του το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα το ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Από τα 7 εκ. ευρώ, σε έργα για την Κνωσό δεν διατέθηκαν ούτε 500 χιλ. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε τους επισκέπτες του 2019, που ήταν σχεδόν 1 εκ.».
Σε κάθε περίπτωση, η Κνωσός είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 08.00 το πρωί έως και τις 17.00 το απόγευμα. «Έρχονται πολλά σχολεία και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι όσον αφορά τους τουρίστες έρχονται περισσότεροι Καναδοί και Αμερικανοί, που δεν είχαμε άλλες χρονιές».
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε πως καθημερινά κόβονται περίπου 400 εισιτήρια, κάτι που θυμίζει εποχές… προ πανδημίας.
Στην τελική ευθεία για την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών
Ο πρόεδρος των Ξεναγών Κρήτης Μάνος Παπαδάκης τόνισε πως δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις ξεναγήσεις και κάποια πράγματα να γίνουν πιο ελαστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία. «Κατά βάση ισχύει ότι και πέρσι, υπάρχει κάποιος περιορισμός στα 40 άτομα ανά γκρουπ, προφανώς είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση ασύρματης ξενάγησης που θα επιτρέπει στον ξεναγό και τους συμμετέχοντες να τηρούν τις αποστάσεις. Κάτι πολύ σημαντικό και πρακτικό που μας βοηθάει να αναβαθμίσουμε την τουριστική εμπειρία».
Πρόσθεσε δε, πως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. «Είχα την τύχη να μπω ξανά μέσα, ο χώρος αλλάζει και σίγουρα να γίνει ότι μπορεί ώστε η ναυαρχίδα του κρητικού τουρισμού, η Κνωσός, ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος, να λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται ώστε να λυθούν τυχόν προβλήματα που υπάρχουν».
Κλείνοντας, σημείωσε πως υπάρχει αισιοδοξία ότι πέρα από την κρουαζιέρα θα ξεκινήσουν από τις αρχές Απριλίου και πιο δυναμικά τα τσάρτερ. «Θα μπούμε σε μια σειρά λίγο πιο κανονική μετά από τα δύο τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες φέτος. Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε το 80% του 2019 που είναι μια καλή αρχή. Εγώ θέλω να ελπίζω ότι αυτή η κατάσταση θα λάβει σύντομα τέλος και αναφέρομαι στην Ουκρανία ώστε να εξομαλυνθεί το πράγμα και αν έχουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά αλλά και για τους ανθρώπους εκεί».