Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κλάδο, η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για τους ναυαγοσώστες σε πισίνες ξενοδοχείων.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυαγοσωστών Ν. Ηρακλείου Γιάννης Σταμαθιουδάκης εξήγησε πως έχει αλλάξει το ΦΕΚ όσον αφορά τους ναυαγοσώστες πισίνας. «Με το παλιό ΦΕΚ ενώ πήγαινε ένα παιδί σε μια σχολή έκανε σεμινάρια 5 ωρών και έπαιρνε το χαρτί, πλέον η διαδικασία είναι πιο δύσκολη. Οι σχολές υποχρεώνονται να πληρώνουν ένα γιατρό και αυτός να παρέχει εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, γίνονται εξετάσεις κολύμβησης, για να πάρει κάποιος το δίπλωμα, θα πρέπει να περάσει κολυμβητικές εξετάσεις».
Πρόσθεσε δε, πως όλα τα διπλώματα που υπήρχαν στο παρελθόν δεν θα ισχύουν. «Θα πρέπει όλα τα παιδιά που θέλουν να δουλέψουν σαν ναυαγοσώστες πισίνες να βγάλουν εκ νέου το δίπλωμα του ναυαγοσώστη. Αυτό είναι μια μικρογραφία, ένα κλικ πιο εύκολο από το επαγγελματικό δίπλωμα ναυαγοσώστης θαλάσσης. Το κόστος έχει διπλασιαστεί εφόσον και οι σχολές υποχρεώνονται να πληρώσουν μια Επιτροπή, το κολυμβητήριο και το γιατρό για τη σωστή εκπαίδευση».
Ο κ. Σταμαθιουδάκης σημείωσε πως έχουν ρωτήσει πολλά παιδιά για τη διαδικασία, η οποία έχει γίνει πολύ επίπονη. «Πολλά παιδιά έχουν απομακρυνθεί, ένα πράγμα που σαν Σωματείο μας έχει προβληματίσει. Σύμφωνα με τον παλιό νομό οποιοσδήποτε εκμεταλλευόταν μια ξενοδοχειακή μονάδα ήταν υποχρεωμένος να παρέχει ναυαγοσώστη, πλέον με το νέο νόμο ισχύει ότι από πισίνες μέχρι 1,40, ο ιδιοκτήτες δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει ναυαγοσώστη. Δηλαδή κάποιος που έχει ένα ξενοδοχείο και δεν έχει πισίνα μεγαλύτερη σε βάθος από 1,40 μπορεί να μπει στη διαδικασία να βάλει ένα ανειδίκευτο παιδί ή ακόμη χειρότερα να πει στον συντηρητή που θα βρίσκεται κοντά στην πισίνα να τρέξει. Βλέπουμε ένα νόμο που αρχικά φαίνεται να πηγαίνει τον κλάδο μπροστά αλλά στην ουσία μας πηγαίνει 40 χρόνια πίσω».
Κλείνοντας, ο κ. Σταμαθιουδάκης ανέφερε πως πολλά ξενοδοχεία έχουν «μπαζώσει» τις πισίνες με αποτέλεσμα από το χειμώνα λίγες να είναι οι μονάδες που έχουν πισίνες άνω των 1,40 μ.
Διπλάσιο το κόστος εκπαίδευσης – Σοβαρές αντιδράσεις
Ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστών Μάνος Κοξαράκης σημείωσε πως οι ώρες εκπαίδευσης έχουν ανέλθει πλέον στις 7 από τον ιατρό, ο οποίος πρέπει να έχει δίπλωμα και άδεια εκτός από την ιατρική και εκπαίδευση των πρώτων βοηθειών που στην Κρήτη είναι ελάχιστοι! «Πρέπει να κάνουν 7 ώρες με εκπαίδευση από ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα κολύμβησης ή υγρού στίβου, 2 ώρες με τον καθηγητή Αγγλικών και 7 ώρες μέσα στο κολυμβητήριο. Έχει πάει πολύ υψηλά η εκπαίδευση και σαν κόστος και σαν ποιότητα, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο, να βγαίνουν οι ναυαγοσώστες και να επανδρώνουν τις πισίνες και οπουδήποτε χρειαστεί να υπάρχει κολυμβητική δεξαμενή».
Κλείνοντας, ο κ. Κοξαράκης σημείωσε πως κανονικά σαν μέσο όρο στην Ελλάδα, η τιμή της εκπαίδευσης κυμαίνεται από 300 – 400 ευρώ ωστόσο υπάρχει πάντα η δυνατότητα κάθε σχολής να κάνει μια έκπτωση ανάλογα με τις συνεργασίες που έχει κάνει. «Φυσικά και πάλι είναι μεγάλο, όμως το κόστος έχει διπλασιαστεί, οι ναυαγοσωστικές σχολές βγαίνουν ζημιωμένες γιατί μέχρι τότε δεν χρειαζόταν να πληρώνουν επιτροπή, είναι ένας πρόεδρος απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, γιατρός και ένας καθηγητής αγγλικών. Πρέπει να είναι παρών σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων από μόνο του αυτό είναι μεγάλο κόστος».