Την Τετάρτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνεται ανοιχτή γιορτή στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ MEDEA «Μείωση των Επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην Υγεία Υιοθετώντας Στρατηγικές Μείωσης της Έκθεσης».
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η παιδίατρος, παιδοπνευμονολόγος και Διευθύντρια ΕΣΥ Ένη Μιχαηλίδου, ανέφερε η MEDEA πήρε το όνομα της από την ελληνική λέξη αφρικανική σκόνη που με ένα τρόπο «τρώει» τα πνευμόνια των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Είναι από τα αρχικά των λέξεων μετριάζοντας τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία μας, με μέτρα παρέμβασης. «Ξεκινήσαμε με μια πολυεθνική προσπάθεια το 2018 την οποία τελειώσαμε πριν λίγους μήνες, μας πήγε λίγο πίσω η πανδημία, ωστόσο τα καταφέραμε, τελειώσαμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση αύριο να ανακοινώσουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την μελέτη της επίδρασης της σκόνης της ερήμου σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά μας και οι καρδιοπαθείς ενήλικες που φέρουν βηματοδότη».
Σύμφωνα με την κα. Μιχαηλίδου, η αφρικανική σκόνη δεν είναι ένα χώμα «αθώο» που μπορούμε να αναπνέουμε άφοβα. «Κατευθύνεται υπό την μορφή γιγάντιων θυελλωδών αμμοθύελλών που έρχονται σαν κύματα σκόνης. Ξεκινούν από την έρημο της Σαχάρας και φτάνουν εδώ με πολλούς τρόπους, αφού δυστυχώς έχουν εμπλουτιστεί με ρυπογόνες ουσίες, χημικά και μικρόβια. Η εισπνοή των παραγόντων επιφέρει σημαντικές βάρη σε ανθρώπους που ήδη έχουν βεβαρημένο αναπνευστικό σύστημα, όπως τα μικρά παιδιά. Μελετήσαμε ουσιαστικά χιλιάδες παιδιά σε 14 δημοτικά σχολεία της πόλεις και από εκεί βρήκαμε ότι πολλά παιδιά που ίσως να μην το γνωρίζουν πάσχουν από βρογχικό άσθμα, 1 στα 10 παιδιά έχει βρογχικό άσθμα και δεν είναι μόνο 1 στα 10 που βρήκαμε εμείς, είναι πολύ ευάλωτα στις αφρικανικές καταιγίδες που προσβάλλουν όλο και πιο συχνά το νησί μας».
Αυτές οι καταιγίδες, σύμφωνα με την κα. Μιχαηλίδου, ευθύνονται για την πρόσκληση του βρογχικού άσθματος, καθώς είναι μια συνάρτηση των γονιδιακών παραγόντων και του περιβάλλοντος. «Από τη στιγμή που το περιβάλλον μολύνεται με αυτές τις καταιγίδες, έχουμε έξαρση των φαινόμενων του άσθματος στα παιδιά».
Όπως εξήγησε η κα. Μιχαηλίδου, το σύστημα που προσβάλλεται πιο συχνά και άμεσα είναι το αναπνευστικό γιατί αποτελείται από την αρχική πύλη εισόδου της σκόνης. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, η σκόνη πρέπει να μπει στην κυκλοφορία και να προσβάλει και όργανα πέρα από το δέρμα. «Έχουν αναφερθεί προβλήματα ακόμη και στο πεπτικό σύστημα και στο κυκλοφοριακό σύστημα, σε όλα τα συστήματα του οργανισμού εφόσον αιματώνονται κανονικά και μεταφέρουν τη σκόνη και τα ρυπογόνα όργανα. Τη σκόνη αυτή πρέπει να την αποφεύγουμε, δεν είναι χρώμα και ποσότητα που βλέπουμε στα αυτοκίνητα. Περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το αρσενικό, το αλουμίνιο, το πυρητίδιο και επίσης περιέχει μικρόβια τύπου σταφυλόκοκκου και μηνιγγιτιδόκοκκου. Μπορούμε να έχουμε επιδημικές εξάρσεις νοσημάτων όπως οι λοιμώξεις του δέρματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος».
Κλείνοντας, η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε πως υπάρχει μια εφαρμογή για τα κινητά που θα μπορεί ο καθένας να ενημερώνεται για τις κακοκαιρίες που ίσως επηρεάσουν τη χώρα ενώ παράλληλα θα υπάρχει και το ιστορικό. Είναι μια εφαρμογή που θα προσφέρεται δωρεάν και θα τη λάβουν όσοι αύριο δώσουν το παρών στην εκδήλωση.