Ηράκλειο: «Φρένο» στην οινοποίηση – Στην χωματερή τόνοι σταφυλιών, στα «κάγκελα» οι αμπελουργοί (εικόνες)

Πρέπει να διαβάσετε

Καλά – καλά δεν πρόλαβε να ανοίξει η περίοδος παραλαβής των οινοποιήσιμων σταφυλιών για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και… κλείνει καθώς οι δεξαμενές της γέμισαν!

Μιλώντας στο Creta24, o αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ανέφερε πως η ΕΑΣΗ εξαναγκάζεται να σταματήσει προσωρινά την παραλαβή όλων των σταφυλιών στο οινοποιείο της Παλιανής, κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τους αμπελουργούς του νομού και όχι μόνο. 

«Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου η ΕΑΣΗ σταμάτησε την παραλαβή των οινοστάφυλων. Ήταν μια δύσκολη ημέρα για την Ένωση Ηρακλείου, γιατί έπρεπε να πάρουμε την απόφαση να οδηγήσουμε στην χωματερή 100 τόνους σταφύλια, που τα είχαν τρυγήσει οι παραγωγοί αλλά δεν υπήρχε αποθηκευτικός χώρος για να τα αποθηκεύσουμε στις δεξαμενές και στις εγκαταστάσεις μας στην Παλιανή» τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, η ΕΑΣΗ βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με ένα τέτοιο φαινόμενο τα τελευταία… 50 χρόνια! «Δεν είδαμε ποτέ σταφύλια να οδηγούνται στην χωματερή».

Όπως μας εξήγησε ο κ. Χιλετζάκης, αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες από πέρσι στις δεξαμενές. Πέρσι, η ΕΑΣΗ παρέλαβε 4.700 τόνους σταφύλια με γενναίες τιμές και φέτος παρέλαβε πάνω από 4.500 τόνους σταφύλια. «Οι τιμές είναι τιμές στήριξης του προϊόντος. Το πρόβλημα αυτό έχει δημιουργηθεί ένα μήνα τώρα. Η ΕΑΣΗ χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, ότι αυτό το πράγμα θα γινόταν και θα το βρίσκαμε μπροστά μας».

Ο κ. Χιλετζάκης επεσήμανε ότι ο καύσωνας δημιούργησε προβλήματα στο επιτραπέζιο σταφύλι και μεγάλες ποσότητες σταφυλιών θα οδηγούνταν στην οινοποίηση. «Καλέσαμε όλους τους τοπικούς φορείς και βουλευτές του νομού, κάναμε μια ευρεία σύσκεψη και αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεσμεύτηκε συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος, να κλείσει το ραντεβού και να αυξήσουμε τα κιλά στην απόσταξη κρίσης. Εμείς ζητάμε συν 1.500 τόνους από τον υπουργό, να ενταχθούν στην απόσταση κρίσης».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και οινολόγος στην ΕΑΣΗ Γιάννης Μασαούτης, τόνισε πως ενοικίασαν μέχρι και.. βυτία προκείμενου να γίνουν απολασπώσεις, για να αποσυμφορηθεί ο χώρος, χωρίς βέβαια αυτό να καταστεί δυνατό. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τις βασικές εργασίες του κρασιού».

Ο κ. Μασαούτης απέδωσε το γεγονός αυτό, στο ότι τα υπόλοιπα οινοποιεία δεν «τράβηξαν» σταφύλια, διότι φοβήθηκαν την κρίση. «Εμείς έχουμε πάνω από 4.5 χιλ. τόνους. Φτάσαμε στα όρια μας, τραβήξαμε και πέρσι μεγάλη ποσότητα σταφυλιών και μάλιστα, είχαμε κάνει ένα αίτημα στον υπουργό μήπως υπήρχε περίπτωση να τραβηχτεί και άλλη ποσότητα για απόσταξη κρίσης. Οι ιδιώτες οινοποιοί, δεν θέλησαν να υπερβούν τα όρια τους και καλούμαστε εμείς να συμπληρώσουμε το κενό. Κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα