Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αγορά – Σε ποια προϊόντα

Πρέπει να διαβάσετε

Με «σπασμένα τα φρένα» εξακολουθεί να τρέχει ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει το μεσημέρι της Τρίτης τον πληθωρισμό στο 10,2% για τον μήνα Απρίλιο.

Οι αυξήσεις είναι απότοκο της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο να έχει ανατιμηθεί πάνω από 100% μέσα σε έναν μόλις χρόνο, ενώ τα ποσοστά των αυξήσεων στα βασικά τρόφιμα έχουν διπλασιαστεί.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης, σημείωσε πως τα στοιχεία που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας, είναι αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι η πιο οργανωμένη εταιρία που αποτυπώνει τον πληθωρισμό και τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. «Δεν θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν τα ποσά, εγώ θα προσθέσω όμως και άλλες κατηγορίες όπως τα λαχανικά που έχουμε 13,8%, τα γαλακτοκομικά 11,7%, τα κρέατα γύρω στο 14% και πολύ σημαντικό είναι το ψωμί και τα δημητριακά 10% και εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση για να πω ότι εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος, κινδυνεύει η θερινή συγκομιδή στην Ουκρανία που μετά τη ρωσική εισβολή, επειδή η συγκεκριμένη χώρα είναι η κύρια παραγωγός χώρα σε άλευρα, είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελείται από πολλές πεδιάδες και μαζί με την Ρωσία παράγουν το 80% και εξάγουν προς την Ευρώπη και την Αφρική άλευρα».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν ελλείψεις αλλά δεν αποκλείεται όπως ανέφερε ο κ. Κανακαράκης να έχουμε νέες ανατιμήσεις. «Υπάρχει περίπτωση να δούμε ξανά νέες ανατιμήσεις τις επόμενες ημέρες σε προϊόντα που αφορούν το ψωμί, τα δημητριακά το καλαμποκέλαιο, που είναι προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον κ. Κανακαράκη, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα οι αερομεταφορές και οι επικοινωνίες. «Αυτό που έχει μείνει σταθερό είναι οι τηλεπικοινωνίες, έχουμε δει μια σταθερότητα και μια μικρή μείωση στο 0,05%, αντίθετα υπάρχουν πολλές αυξήσεις ειδικά στις αερομεταφορές που είναι 17%, στην ναυπηγό ακτοπλοΐα που μεταφέρονται και τα εμπορεύματα είναι επίσης 17%, τα ξενοδοχεία έχουν αυξήσει τις τιμές στο 13% ενώ με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν αυξηθεί και τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους κατά 13,9%. Υπάρχει και μια ανησυχία που αποτυπώνεται στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στο 11,9% και αυτό γιατί δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή στα καινούρια αυτοκίνητα, λόγω έλλειψης ημιαγωγών παρατηρείται ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης από τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε αντιπροσώπους και πελάτες και θα ακούσουμε και έντονα παράπονα για αυτοκίνητα που έχουν παραγγείλει πολίτες ενδεχομένως και 1,5 χρόνο πριν».

Ο κ. Κανακαράκης αναφέρθηκε στην «εκτίναξη» του πληθωρισμού λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι τη δεδομένη στιγμή που να προσδίδει μια στασιμότητα. «Δεν μιλάμε για βελτίωση, βλέπω ότι θα συνεχιστεί για την ενέργεια, θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις». 

Πρόσθεσε δε, πως τα νέα μέτρα δεν αναφέρουν κάτι για τυχόν διακανονισμούς που έχουν γίνει. «Έχουμε περιπτώσεις που υπάρχουν διακοπές οικιακού ρεύματος, για τα επιχειρηματικά δεν υπάρχει κάποια βελτίωση, αυτό που παρατηρώ όμως είναι ότι μετά το Πάσχα που ήταν μια ικανοποιητική κίνηση, υπάρχει μια τεράστια κοιλιά, είναι πρωτοφανής έχω να τη δω 28 χρόνια, για αυτές τις συγκεκριμένες ημέρες, παρατηρούμε ότι πλέον ο κόσμος θα κοιτάξει να πληρώσει το ρεύμα και ότι μείνει θα οδηγηθεί στα εντελώς απαραίτητα, για να καλύψει τις καθημερινές βασικές ανάγκες. Παρατηρούμε ότι υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια, που καταγράφεται, η αγοραστική δύναμη έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που όχι είναι ανησυχητικό αλλά αδυνατούν. Για υποδήματα και ρούχα, βλέπουμε περιορισμένη κίνηση στην αγορά παρά την αλλαγή της σεζόν».

Ο κ. Κανακαράκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε ακρίβεια στην αγορά της αμόλυβδης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης. «Πρώτη χώρα είναι η Δανία, η Ολλανδία και μετά η Ελλάδα, εμείς πληρώνουμε 24% φόρο προστιθέμενης αξίας και έχουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που η πιο οικονομική χώρα είναι η Κύπρος. Όλα τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα αλλά δεν βοηθούν. Αν δεν λυθεί το θέμα της ενέργειας, της μεταφοράς και της διακίνησης δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει κάποιο τούνελ για να βγούμε από αυτό».

Κλείνοντας, ο κ. Κανακαράκης σημείωσε πως πέρα από τους ημιαγωγούς, που δεν βρίσκονται σε κανονικό εφοδιασμό, αν θα διακριθούν ελλείψεις, είναι στο ηλιέλαιο, στο φοινικέλαιο και γενικά στα φυσικά έλαια. «Επίσης παρατηρούμε ότι και στη ζάχαρη γίνονται ανατιμήσεις, έχει ήδη πάρει 4 ανατιμήσεις, σε ένα τρίμηνο. Αγγίζουμε βέβαια και αυτό που λέγεται από τον ΟΗΕ, πλησιάζουμε σε μια επισιτιστική κρίση που παρατηρούμε ότι λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, λόγω του πολέμου και της ακρίβειας γιατί οι παραγωγές έχουν μειωθεί ανά τον κόσμο. Αν δεν σεβαστούμε και το περιβάλλον θα έχουμε και σοβαρή επισιτιστική κρίση. Πλέον όλα τα βασικά προϊόντα, είναι είδη πολυτελείας».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα