Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
22.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τους μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω αρνητών γονέων

Πρέπει να διαβάσετε

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου για τις αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων στα σχολεία.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης ανέφερε ότι ήδη από την αρχή της εβδομάδας υπάρχει μια αυξητική τάση ενώ την περασμένη εβδομάδα φαινόταν ότι τα πράγματα πήγαιναν σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης.  «Έχουμε μια αύξηση και συγκεκριμένα μέχρι τώρα έχουμε καταγράψει 45 κρούσματα σε μαθητές και 6 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και 1 σε λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Μιλάμε για 45 μαθητές και 7 ενήλικες. Το “καλό” είναι ότι δεν έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες, δηλαδή οι 45 μαθητές είναι σε 23 σχολεία. Δεν είναι σε ένα σχολείο αλλά τις προηγούμενες ημέρες είχαμε 17 μαθητές σε 17 σχολεία. Επίσης, σήμερα σε επικοινωνία που είχα με τον κ. Λουμπούνη καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε λοιμώξεις εντός σχολικού πλαισίου. Πολλές έρχονται από δραστηριότητες μαθητών είτε από την οικογένεια είτε εξωσχολικά. Σε κάποιο σχολείο είχαμε 6 μαθητές από ακαδημία ποδοσφαίρου».

Πρόσθεσε δε, πως τα περιστατικά αυτά σταμάτησαν εκεί, μόλις διαπιστώθηκαν τα θετικά κρούσματα μπήκαν σε καραντίνα οι μαθητές και ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης και ιχνηλάτησης στο περιβάλλον της τάξης. «Μέχρι τώρα τα σχολεία αντέχουν με υποδειγματικό τρόπο, δεν έχουμε εσωτερική λοίμωξη και διασπορά. Όμως βλέπουμε ότι υπάρχει αυξητική τάση έξω από το σχολείο, στο περιβάλλον στο εξωσχολικό και οικογενειακό και έχουμε ευαίσθητη αύξηση. Μιλάμε όμως για 27,5 χιλ. παιδιά οπότε ποσοστιαία το 45 στους 27,5 χιλ. είναι απειροελάχιστα. Ωστόσο πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί για να μην δούμε αύξηση».

Ο κ. Μπελαδάκης διευκρίνισε πως ο εκάστοτε διευθυντής της σχολικής μονάδας από τη στιγμή που καταγράφεται το κρούσμα συνήθως από το δάσκαλο, συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες και με τον Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ορίζει τη διαδικασία που προβλέπει την ιχνηλάτηση των επαφών. «Αμέσως μετά δίνουμε ως Διεύθυνση επιπλέον τεστ που μπορούν να κάνουν οι μαθητές μας και γίνεται μια παρακολούθηση από την οικογένεια με rapid και self ώστε να μην έχουμε εξάπλωση στην τάξη».

Κλείνοντας, ο κ. Μπελαδάκης δήλωσε πως γίνονται αρχικά τα self test και στη συνέχεια εφόσον υπάρξει θετικό κρούσματα γίνονται rapid. «Υπάρχουν και περιπτώσεις που πάμε αμέσως σε rapid ώστε να προλάβουμε αν υπάρχει κίνδυνος. Εμείς έχουμε μοιράσει 18,5 χιλ. self test ως Διεύθυνση σε όλες τις σχολικές μονάδες που παρουσίασαν κρούσμα. Εμείς έχουμε δώσει ένα απόθεμα σε κάθε σχολείο, αλλά αν παρουσιαστεί κρούσμα, έρχεται ο υπεύθυνος COVID του σχολείου και παίρνει μέτρα ώστε να μην υπάρχει μετάδοση».

Ωστόσο, ο κ. Μπελαδάκης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις γονέων που δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και αν υπάρχει παρέμβαση Εισαγγελέα λέγοντας πως σε επίπεδο νομού δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. «Έχουν κάποιοι τις δικές τους απόψεις, προσπαθούμε να μην στερηθούν τα παιδιά τη φοίτηση τους ωστόσο αυτό που λέμε κάθε φορά είναι ότι υπάρχει το δημόσιο συμφέρον και του συνόλου. Κατανοούμε τις όποιες διαφοροποιήσεις στο κομμάτι το πως σκέφτεται ο καθένας αλλά αυτό που μετράει είναι να μη μπουν σε κίνδυνο οι μαθητές μας. Ο νόμος λέει ότι χωρίς την τήρηση των μέτρων κανείς δεν θα εισέρχεται στο σχολικό πλαίσιο. Αυτό τηρείται αυστηρά και είναι ένας λόγος που κρατάμε τον κορωνοϊό έξω».

Ερωτηθείς πόσα παιδιά κινδυνεύουν να «χάσουν» τη χρονιά, ο κ. Μπελαδάκης απάντησε ότι πέρσι έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γονέα για να επαναλάβει ένα παιδί την τάξη. «Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου δεν είχαμε κάποιο παιδί που έχασε την τάξη ωστόσο συζητείται για μια αυστηροποίηση του πλαισίου. Περιμένουμε να το δούμε, να το δούμε τις επόμενες ημέρες αν αλλάξει το πλαίσιο και βεβαίως αν αλλάξει το πλαίσιο και αυστηροποιηθεί τότε θα πρέπει οι γονείς αυτοί και όσοι επιμένουν μέχρι το τέλος, να δούμε τις συνέπειες που προβλέπονται σε αυτή την περίπτωση».

Ο κ. Μπελαδάκης ξεκαθάρισε ότι αναμένεται η αυστηροποίηση του πλαισίου, καθώς όπως είναι μέχρι τώρα το πλαίσιο προέβλεπε ότι ένας μαθητής ο οποίος δεν φοιτά και σύμφωνα με το γονέα κάνει τα μαθήματα του στο σπίτι του, για να μείνει στην ίδια τάξη χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη του γονέα. «Η σύμφωνη γνώμη του γονέα συνήθως δεν υπήρχε, ο γονέας επέμενε να περάσει το παιδί. Στο νομό Ηρακλείου, οι όποιες περιπτώσεις ήταν αυτές, τα παιδιά πέρασαν στην επόμενη τάξη διότι σύμφωνα με γονείς τα παιδιά διδάσκονταν το μάθημα στο σπίτι τους».

Μάλιστα, αυτά τα παιδιά στο νομό ξεπερνούν τις 10 περιπτώσεις! «Η κατανομή είναι περίπου το ίδιο στα χωριά και στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι γονείς να κατανοήσουν ότι το σχολείο δεν αντικαθίστανται με τίποτα. Πρέπει ο μαθητής να φοιτά και να τηρεί τα μέτρα, να μη στερείται το αγαθό στη μόρφωση και την εκπαίδευση».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα