Ηράκλειο: Επιστολή για την πλήρη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών στο ΠΑΓΝΗ

Πρέπει να διαβάσετε

Επιστολή προς το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ κατέθεσαν οι εργαζόμενοι των χειρουργείων και του αναισθησιολογικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έπειτα από τη Γενική Συνέλευση που οργάνωσε το σωματείο για να συζητηθεί η απόφαση τη διοίκησης να προχωρήσει σε πλήρη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών. Οι εργαζόμενοι, αναισθησιολόγοι ιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου και καθαρίστριες, αναφέρουν στην επιστολή τους τα εξής:

«Εμείς, οι εργαζόμενοι του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου, δουλεύουμε όλη την περίοδο της πανδημίας με αυταπάρνηση, σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης, αντιμέτωποι με χρόνιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, σε καθεστώς πολύμηνης αναστολής αδειών, με συνεχείς μετακινήσεις μεταξύ τμημάτων και νοσοκομείων. Η προσπάθεια επαναφοράς της λειτουργίας του νοσοκομείου βρίσκει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του αναισθησιολογικού λιγότερους σε σχέση με πριν την πανδημία. Ωστόσο, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ πιέζει για άμεση λειτουργία και των εννιά χειρουργικών κρεβατιών, χωρίς ενίσχυση του τμήματος με μόνιμο προσωπικό, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται περικοπή αδειών και ρεπό του εξαντλημένου ανεπαρκούς (αριθμητικά) προσωπικού και περιορισμό βασικών δραστηριοτήτων του αναισθησιολογικού τμήματος.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν περιοριστεί τα χειρουργικά τραπέζια (λειτουργούν τα 5-7), προκειμένου να εξασφαλιστεί προσωπικό και υποδομές για την περίθαλψη των COVID περιστατικών. Η αίθουσα ανάνηψης είχε μετατραπεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ, νοσηλευτικό προσωπικό από το αναισθησιολογικό και το χειρουργείο είχε μεταφερθεί για την κάλυψη ΜΑΚ κι άλλων κλινικών, αναισθησιολόγοι υποχρεώθηκαν να κάνουν εφημερίες και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κλίνες ΜΕΘ δεσμεύθηκαν για τα COVID περιστατικά, με επακόλουθο τον περιορισμό των διαθέσιμων non-COVID ΜΕΘ κλινών για τη μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών μετά από σοβαρές εγχειρήσεις (νευροχειρουργικές, θωρακοχειρουργικές κλπ.). Το αποτέλεσμα είναι στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ να περιλαμβάνονται πάνω από 5.500 ασθενείς και η αναμονή για τακτικές επεμβάσεις να είναι πολύμηνη.
Η πλήρης λειτουργία όμως των τακτικών χειρουργείων δεν είναι εφικτή με το υπάρχον προσωπικό, εκτός αν για άλλη μια φορά θυσιαστούν ρεπό, άδειες, αλλά και κάποιες άλλες απαραίτητες δραστηριότητες του αναισθησιολογικού. Οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν 9 χειρουργικά κρεβάτια και ταυτόχρονα την αίθουσα ανάνηψης, την εφαρμογή αναλγησίας για τον οξύ πόνο (μετεγχειρητικά, στα ΤΕΠ κλπ.), τη σημαντική λειτουργία του ιατρείου πόνου (τρεις φορές τη βδομάδα), επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης και/ή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, τις ERCP κοκ. Επιπλέον, ένας ειδικευμένος αναισθησιολόγος είναι σε ετοιμότητα καθημερινά για να υποστηρίξει τη μηχανική θρομβεκτομή στο χώρο της αγγειογραφίας σε ασθενείς που έχουν υποστεί οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι οποίοι παραπέμπονται από όλη την Κρήτη οποιαδήποτε ημέρα. Ο αναισθησιολόγος αυτός δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι δεσμευμένος σε τακτικό χειρουργείο. Η λειτουργία 9 αιθουσών και των μηχανικών θρομβεκτομών περιορίζει τη δυνατότητα ανταπόκρισης του τμήματος σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας ή άλλης έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον ο νόμος για την ασφαλή χορήγηση αναισθησίας ορίζει η ημερήσια παρουσία μέσα στο χειρουργείο να μην ξεπερνά τις 6 ώρες και τις 16 για την εφημερία. Τουλάχιστον τρεις θέσεις αναισθησιολόγων είναι κενές, ενώ οι ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι είναι λιγότεροι κατά 4 σε σχέση με την περίοδο που λειτουργούσαν οι 9 αίθουσες λόγω 2 συνταξιοδοτήσεων και 2 πολύμηνων αναρρωτικών αδειών. Μάλιστα, σύμφωνα με την Αν. Υπουργό Υγείας, δεν προβλέπεται να προκηρυχθούν σύντομα οι θέσεις των αναισθησιολόγων που συνταξιοδοτήθηκαν. Οι αναισθησιολόγοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να δώσουν αναισθησία σε περισσότερα από 7 τραπέζια ημερησίως.
Προτάσεις, όπως η μετακίνηση αναισθησιολόγου από τη ΜΕΘ ή από τη ΜΕΠΚ στα χειρουργεία, αποτελούν αποσπασματική -όχι ουσιαστική- λύση και θα προκαλέσουν πρόβλημα σε κρίσιμες μονάδες του νοσοκομείου, αφού σε κανένα τμήμα δεν περισσεύει προσωπικό.
Το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού για να καλύψει αυτές τις ανάγκες δεν πρέπει να πάρει άδεια, αφού έξι νοσηλευτές αποχώρησαν για διάφορους λόγους, επίκειται άλλη μία παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης, δύο ειδικευόμενες νοσηλεύτριες που ήρθαν το Γενάρη φεύγουν τέλος Ιουνίου, κάποιες συμβάσεις νοσηλευτών του χειρουργείου λήγουν στα τέλη του έτους και επιπλέον κατά διαστήματα προκύπτουν και αναρρωτικές. Συνολικά, το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού είναι λιγότερο σε σχέση με πριν την πανδημία.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και με το υπόλοιπο προσωπικό του χειρουργείου. Λόγω της υποστελέχωσης, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, οι βοηθοί θαλάμου, οι τραυματιοφορείς καλύπτουν ταυτόχρονα αρκετές χειρουργικές αίθουσες. Τρεις καθαρίστριες καλύπτουν τα χειρουργεία και την ανάνηψη το απόγευμα.
Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι σε καθέναν από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες χρωστούνται δεκάδες μέρες αδειών και ρεπό, με συνέπεια τη συσσωρευμένη κόπωσή τους. Οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει την άδεια του 2021, σε κάποιους χρωστούνται και ημέρες άδειας του 2020, ενώ σχεδόν κανείς δεν έχει πάρει την άδεια του 2022. Είναι ενδεικτικό ότι στις καθαρίστριες οφείλονται περίπου 150 μέρες αδείας και 40 ρεπό, στους νοσηλευτές αναισθησιολογικού 300 μέρες άδεια και 140 ρεπό (έως το 2021 χωρίς να υπολογίζεται το τρέχον έτος), ενώ στους αναισθησιολόγους οι ημέρες κανονικής άδειας του 2021 και 2022 που πρέπει να χορηγηθούν είναι συνολικά 517! Υπάρχουν επίσης προγραμματισμένες εκπαιδευτικές άδειες των γιατρών για παρακολούθηση συνεδρίων.
Και όμως η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται ότι το προσωπικό του χειρουργείου όλων των ειδικοτήτων είναι υπεραρκετό, ότι οι τραυματιοφορείς το περισσότερο διάστημα δεν δουλεύουν, ενώ -σε καθαρίστρια, που είπε ότι έχει εξαντληθεί σωματικά- απάντησε ότι, αν δεν αντέχει, να παραιτηθεί!!! Μάλιστα, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, η διοίκηση είχε δώσει εντολή πριν λίγους μήνες για διενέργεια ΕΔΕ εγκαλώντας τους αναισθησιολόγους για «μη τήρηση του ωραρίου».
Τα προβλήματα αυτά και η διαχείρισή τους είναι ενδεικτικά της προσπάθειας της κυβέρνησης και της διοίκησης να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία, ενισχύοντας παράλληλα την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών. Χωρίς αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς τον απαραίτητο αριθμό νέων μόνιμων προσλήψεων, με πρόσθετη επιβάρυνση του υπάρχοντος εξουθενωμένου προσωπικού επιχειρείται το «μπάλωμα» των χρόνιων ελλείψεων και η προσωρινή κάλυψη μέρους των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών. Χαμένοι είναι τόσο οι υγειονομικοί, που υποχρεώνονται σε εξαντλητικά ωράρια χωρίς τον αναγκαίο χρόνο ανάπαυσης, όσο και οι ασθενείς, των οποίων οι παροχές περίθαλψης υποβαθμίζονται, συρρικνώνονται και …κοστολογούνται.
Πώς άραγε περιμένουν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, που σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή μετά την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου, επιβαρύνοντας τους ασθενείς με συμμετοχή; Με υπερεργασία του ίδιου ελλιπούς (σε αριθμό) προσωπικού, που δεν φτάνει ούτε για την τακτική πρωινή λειτουργία;
Όλοι οι εργαζόμενοι του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου, όπως και το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, υπερασπιζόμαστε την πλήρη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων και την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών, ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες. Προϋπόθεση όμως για την επαναφορά των χειρουργείων χωρίς την υποβάθμιση άλλων λειτουργιών είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ανθρώπινα ωράρια και οι ασθενείς να απολαμβάνουν ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Διεκδικούμε:
• Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού μόνιμων αναισθησιολόγων, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι λειτουργίες του τμήματος και οι γιατροί να πάρουν το σύνολο των αδειών που δικαιούνται.
• Ενίσχυση του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων και της ανάνηψης.
• Πλήρης στελέχωση του χειρουργείου με μόνιμες καθαρίστριες και μεταφορείς.
• Να δοθεί στο προσωπικό το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και ρεπό.
• Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.»
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και απαιτεί από την διοίκηση να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες στους συναδέλφους.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα