Την πεποίθηση ότι το Φράγμα Αποσελέμη έδωσε μια τεράστια «ανάσα» εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βουρεξάκης, είναι ένα τεράστιο έργο και αποδείχθηκε το 2019, που έγινε η σύνδεση με το Χώνο. «Είναι ένα έργο που για το Ηράκλειο είναι σωτήριο, 3 χρόνια τώρα έχουμε νερό, είμαστε σχετικά καλυμμένοι αν έχουμε μια κακή χρονιά από πλευράς βροχών. Εμείς στη ΔΕΥΑΗ παίρνουμε 8 – 9 εκ. κυβικά ετησίως, περίπου το 40% του νερού για την πόλη του Ηρακλείου. Παίρνουμε νερό, άριστο, έχουμε σταματήσει κάποιες γεωτρήσεις που αυτό καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τον υδροφόρο ορίζοντα. Πιστεύω ότι θα πάει καλά αν έχουμε 2 χρόνια με βροχές, δεν θα έχουμε θέμα. Συζητάμε τώρα, να πάμε νερό από τον Αποσελέμη στο Δυτικό Ηράκλειο, ο ΟΑΚ έχει κάνει ήδη μια πρόταση».
Αυτό, θα βοηθήσει το δυτικό κομμάτι του Ηρακλείου, όπως τόνισε ο κ. Βουρεξάκης και «πρέπει πλέον ο ΟΑΚ που έχει διαχείριση τόσο στα Χανιά όσο και στο Ρέθυμνο, να γίνει ένας ενιαίος φορέας να διαχειρίζεται τα αποθέματα του νερού στην Κρήτη. Δεν μπορεί κάθε μέρος να διαχειρίζεται το θέμα. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, με την κλιματική αλλαγή. Ίσως έχουμε ξηρασία, πρέπει να γίνει μια διαχείριση του νερού, να τα βάλουμε κάτω και να τα βρούμε τόσο για το νερό ύδρευσης όσο και για της άρδευσης. Είναι σημαντικό αλλά να γίνει μια κατανομή, να ξέρουμε πόσο νερό θα δώσουμε που».
Όσον αφορά το θέμα του Αλμυρού, ο κ. Βουρεξάκης εξήγησε πως έγινε μια προκήρυξη πέρσι από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης, που αναφέρει ότι περίπου 1,5 μήνα το χειμώνα έχουμε γλυκό νερό, που βγαίνει λόγω των βροχών. «Να πάρουμε σαν πρώτη φάση το γλυκό νερό αυτό που χρειάζεται ένα απλό φίλτρο και θα είναι μια πρώτη κίνηση αλλά δεν θα πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Το έργο δεν μπορεί να το αναλάβει η ΔΕΥΑΗ ή η ΔΕΥΑΜ, πρέπει να το κάνει η Περιφέρεια ή ο ΟΑΚ, ο Αλμυρός ρίχνει 1,5 εκ. κυβικά νερό στη θάλασσα και το Ηράκλειο θέλει το χρόνο 20 εκ. Είναι πολλές οι ποσότητες και το 65% του νερού είναι γλυκό, το υπόλοιπο αναμειγνύεται. Αν αξιοποιηθεί το 10% μόνο, έχουμε σωθεί όλοι μας».
Πρόσθεσε δε, πως είχαν γίνει κάποια πράγματα αλλά το θέμα δεν προχώρησε ποτέ, στην πραγματικότητα. «Η μελέτη που έγινε, πρέπει να αναλάβει κάποιος να την υλοποιήσει ώστε να μπει μια αρχή και μετά είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουν τα υπόλοιπα, για την αξιοποίηση του Αλμυρού».
Αναφορικά με τα έργα και τις αυξήσεις στα υλικά, ο κ. Βουρεξάκης σημείωσε πως όσοι εργολάβοι πήραν τα έργα με τις τελευταίες δημοπρατήσεις, είχαν κάνει μικρές εκπτώσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σοβαρό θέμα. «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν μια εταιρία πήρε ένα έργο στην Ηλιούπολη 43 χλμ. με μεγάλη έκπτωση και πριν 6 μήνες μας ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο, λόγω της αύξησης αυτής».
Ο κ. Βουρεξάκης επεσήμανε πως η ΔΕΥΑΗ έχει προμήθειες, που είχαν γίνει πριν 6 μήνες δημοπράτηση και τώρα ζητούν αναθεώρηση των τιμών οι εργολάβοι, διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. «Το τελευταίο έργο 150 χλμ. επειδή έγινε το Δεκέμβρη και είχαν προνοήσει. Μέχρι τώρα έχει ξεκινήσει, προχωράμε και δεν έχουμε κανένα θέματα. Τα πράγματα είναι ελεγχόμενα».
Μάλιστα, σημείωσε πως η ΔΕΥΑΗ έχει ζητήσει να επιχορηγήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα μεγάλο έργο, που είναι η αναβάθμιση του Βιολογικού. «Από εκεί μπορούμε να πάρουμε 36 χιλ. κυβικά τριτοβάθμιας επεξεργασίας άριστου νερού. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παντού, μπορούμε να αρδεύσουμε το περιαστικό πράσινο, Φοινικιά, Προφήτη Ηλία, Αρχάνες, Γάζι. Εμείς αναμένουμε, πιστεύω ότι πρέπει να εγκριθεί γιατί 36 χιλ. κυβικά ημερησίως είναι τεράστια ποσοστά».
Κλείνοντας, ο κ. Βουρεξάκης αναφέρθηκε και στο ενεργειακό κόστος, λέγοντας πως μέχρι πρόσφατα η ΔΕΥΑΗ χρειαζόταν 3,5-4 εκ. ευρώ ετησίως για τη ΔΕΗ. «Αν έχουμε τώρα 30-40% θέλουμε επιπλέον 1,5 εκ. για το ενεργειακό κόστος. Εγώ μιλάω με συναδέλφους σε άλλες ΔΕΥΑ κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Εμάς δεν το έχουν κόψει το ρεύμα αλλά άλλες ΔΕΥΑ που πήγαν σε ιδιώτες τους το έκοψαν».