Θολό παραμένει το τοπίο στον τουρισμό της Κρήτης και συγκεκριμένα του Ηρακλείου, έπειτα από την επιβολή του «μίνι» lockdown.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος τόνισε πως το βράδυ της Τετάρτης, η κατάσταση στην περιοχή κύλησε ομαλά καθώς οι επισκέπτες σεβάστηκαν και τήρησαν τα μέτρα που ισχύουν. «Προφανώς κλείνοντας τις διακοπές τους, δεν είχαν φανταστεί ότι θα υπάρξουν τέτοιοι περιορισμοί. Είναι σημαντικό αυτό, γιατί μπήκαν οι περιορισμοί αλλά μυαλό δεν βάζουμε. Μια χρονιά που αποδεικνύεται καλή και θα μπορούσε να αντισταθμίσει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές απώλειες περσινές, εμείς να μη βάζουμε μυαλό, προκειμένου να τη στηρίξουμε. Το άγχος όλων μας είναι η χρονιά να πάει καλά και μάλιστα όπως έχω πει το κομβικό δεν ήταν να πάει καλά ο μισός Ιούλιος και ο Αύγουστος. Η διαδικασία έχει πάει καλά τις τελευταίες 20 ήμερες, παρότι δεν υπήρχε Μάιος και ο Ιούνιος ήταν μικρός, όμως δούλεψε καλά το σύστημα. Υπήρχε μεγάλος αριθμός επισκεπτών και μάλιστα σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο ήταν καλοί επισκέπτες. Όμως το μεγάλο στοίχημα για να κλείσει η χρονιά καλά είναι να δουλέψει ικανοποιητικά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Ακολουθάμε μια στρεβλή πορεία, είναι πλέον πασιφανές ότι οι τουρίστες που μπαίνουν στη χώρα κατά βάση είναι ελεγμένοι, τα κρούσματα δεν είσαι εισαγόμενα».
Πρόσθεσε δε, πως το θέμα είναι ότι τα αυξημένα κρούσματα δημιουργήθηκαν πριν από 1,5 μήνα λόγω και της επισκεψιμότητας στην χώρα, κάτι που ο κ. Σέγκος χαρακτήρισε φυσιολογικό. «Η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένα έναντι άλλων περιοχών καθώς το μεγάλο κομμάτι του τουρισμού είναι στους τόπους τους δικούς μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κι εμείς να λάβουμε μέτρα και εκτιμώ ότι η πολιτεία πρέπει να το κάνει από εδώ και μπρος. Εμείς σαν πολίτες, πρέπει να βάλουμε μυαλό, οι κοινωνικές συναθροίσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλες συρροές κρουσμάτων που κολλάμε εμείς και κολλάμε τους τουρίστες. Χρειάζεται εφαρμογή των μέτρων, μάσκες παντού, να εμβολιαστούν περισσότεροι, γιατί το μεγάλο διακύβευμα είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης. Αναμέναμε ότι το ρεύμα το τουριστικό θα έπεφτε τώρα μέσα Αυγούστου, όμως ξαναλέω υπάρχει σημαντικό στοίχημα».
Σύμφωνα με τον κ. Σέγκο, χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Όταν έρχονται τουρίστες που στην πλειονότητα τους είναι καθαροί και νοσούμε εμείς οι ίδιοι, καταλαβαίνουμε ότι εμείς δημιουργούμε τις συρροές. Συναθροιζόμαστε σε γλέντια και πανηγύρια, γάμους, βαφτίσεις, δεν προσέχουμε. Γιατί αν προσέχαμε δεν θα είχαμε τόσα κρούσματα με αποτέλεσμα, να έχουμε υποθηκεύσει οι ίδιοι την τουριστική χρονιά. Καλώ τους πάντες, να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση προστασίας του τουριστικού προϊόντος διότι δεύτερη χρονιά κακή δεν την αντέχουμε. Ούτε η χώρα, ούτε ο τόπος. Δεν έχει χαθεί τίποτα αρκεί να δουλέψουν καλά οι επόμενοι δύο μήνες».
Ο κ. Σέγκος επεσήμανε πως οι τουρίστες έχουν δείξει πως σε επίπεδο ψυχολογικό, θέλουν να βγουν από τη χώρα τους, να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένουμε μια καλή ροή τουριστών τους επόμενους δύο μήνες. «Πρέπει να δουλέψουμε ώστε τα μέτρα να λήξουν την επόμενη Τρίτη, να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα τηρουμένων των μέτρων προστασίας. Περιμένει κανένας το φθινόπωρο να είναι επιδημιολογικά αναίμακτο; Θα έχουμε προβλήματα, όταν μέσα στο καλοκαίρι έχουμε χιλιάδες κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους. Φανταστείτε, τι θα γίνει μετά το Σεπτέμβρη και στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης τόνισε πως το θέμα με το «μίνι» lockdown, φέρνει στην επιφάνεια άλλα… προβλήματα. «Πολλοί επισκέπτες δεν επιστρέφουν στα δωμάτια τους, παραμένουν σε χώρους του ξενοδοχείου, πίνουν, κάνουν διάφορα, κολυμπούν σε πισίνες. Υπάρχουν θέματα. Δεν μπορείς να τους βάλεις αναγκαστικά στα δωμάτια τους».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαλκιαδάκης ξεκαθάρισε ότι όλα τα ξενοδοχεία τηρούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Τα πρωτόκολλα τηρούνται παντού, πολύ ασφυκτικά αλλά το θέμα είναι τι γίνεται όταν ο τουρίστας βγει από το ξενοδοχείο του. «Γίνονται αγκαλιές, είναι σίγουρο ότι θα κολλήσει ο ένας από τον άλλο, υπάρχει συνωστισμός στα μπαρ, αντί να πηγαίνουν τώρα εκεί θα γυρνούν πίσω. Θα κάνουν φασαρία, δεν ξέρεις τι να κάνεις».
Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει μεγάλη κίνηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη καθημερινά φτάνουν πάνω από 15 χιλ. άτομα και τα Σαββατοκύριακα ξεπερνάμε τις 25 χιλ. «Αν δεν έχουμε θέματα λόγω καραντίνας, π.χ. να επιβάλει καραντίνα στην επιστροφή κάποια χώρα, όλα θα είναι εντάξει. Όμως αν γίνει αυτό θα έχουμε προβλήματα».
Τέλος, ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε ότι το επικρατέστερο σενάριο του 50 – 55% του 2019, είναι εφικτό να το «πιάσουμε» αν τελειώσουμε την σεζόν κανονικά. «Αν αύριο το πρωί μια Γερμανία βάλει καραντίνα σε όσους επιστρέφουν θα έχουμε τεράστιο θέμα γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών που τροφοδοτεί τα περισσότερα ξενοδοχεία της Κρήτης».