Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη θα είναι πια οι γονείς και κηδεμόνες που με πρόσχημα την πανδημία δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης, ανέφερε ότι μετά τις 10/12 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η αλλαγή που προβλέπει ότι η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραμελεί την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως δύο ετών και χρηματική ποινή.
«Αυτό έρχεται να απαντήσει στην εμμονή και επιμονή που υπάρχει από πολλές οικογένειες που ακόμη και σήμερα δεν αφήνουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους με διάφορα προσκόμματα που έχουν να κάνουν με το τεστ, τις μάσκες ή τη μη παραδοχή ότι υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος από τον κορωνοϊό. Η υπηρεσία μας επικαιροποίησε τα στοιχεία της, προσπαθησε να δει τι αριθμό παιδιών έχουμε και που» τόνισε ο κ. Μπελαδάκης.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Μπελαδάκης, στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν 23 παιδιά που δεν έχουν πάει σχολείο από την αρχή της χρονιάς! «Προσπαθήσαμε να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα σε σχέση με το που βρίσκονται τα παιδιά. Έχουμε 17 παιδιά σε δημοτικά σχολεία και 6 σε νηπιαγωγεία. Όπως επειδή υπάρχουν αδερφάκια, έχουμε συνολικά 18 οικογένειες που στερούν τη φοίτηση από τα παιδιά τους. Έχουμε 23 μαθητές συνολικά από 18 οικογένειες. Αυτοί οι μαθητές φοιτούν σε 10 δημοτικά σχολεία και τα 6 νήπια φοιτούν σε 6 νηπιαγωγεία. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα σε σχέση με τη φοίτηση των μαθητών. Πιστεύουμε ότι το διάστημα των διακοπών οι γονείς θα το ξανασκεφτούν με βάση την αλλαγή του νόμου».
Σύμφωνα με τον κ. Μπελαδάκη η πλειοψηφία των παιδιών των δημοτικών είναι σε σχολεία της πόλης του Ηρακλείου ωστόσο υπάρχουν παιδιά που δεν φοιτούν και σε χωριά. «Έχουμε νηπιαγωγεία σε χωριά και δημοτικά επίσης, όμως η μεγάλη πλειοψηφία είναι όμως σε σχολεία της πόλης. Ο αριθμός αυτός, γι’ αυτό ήμουν τις προηγούμενες ημέρες φειδωλός στο να δώσω στοιχεία γιατί ο αριθμός από την αρχή της χρονιάς στα παιδιά που δημιουργούσαν προβλήματα ή δυσκολίες στη φοίτηση τους, ήταν περισσότερα. Ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός, όμως κάποιοι γονείς πείστηκαν κάπου ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και τώρα υπάρχουν αυτές οι 23 περιπτώσεις».
Ο κ. Μπελαδάκης εκτίμησε ότι το διάστημα που μεσολαβεί, με τις γιορτινές ημέρες, θα δοθεί μια δυνατότητα «περί συλλογής και επαναπροσδιορισμού της τάσης της οικογένειας γιατί θα πρέπει να αναλάβουν οι οικογένειες πρωτοβουλίες, τέτοιες που είναι λίγο δυσάρεστες».
Κλείνοντας, ο κ. Μπελαδάκης σημείωσε ότι από τη στιγμή που δύο συναρμόδια υπουργεία, τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης φτάνουν στο σημείο να επαναπροσδιορίσουν τη νομοθετική τους στάση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «δεν θα πρέπει κανένα παιδί για κανένα λόγο να στερείται το δικαίωμα του στη μόρφωση. Θα πρέπει από τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί και η πολιτεία με βάσει τις οδηγίες των ειδικών κρίνει ότι θα πρέπει το παιδί να είναι στο σχολικό πλαίσιο, δεν θα πρέπει να στερείται το δικαίωμα αυτό από την οικογένεια και το γονέα».