Τον δικό της «Γολγοθά» ανεβαίνει οικογένεια στο Ηράκλειο, βλέποντας τον έφηβο γιο τους να έχει εθιστεί στο διαδίκτυο και στα παιχνίδια μέσω internet, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το παιδί εγκατέλειψε το σχολείο, ενώ έχει αναπτύξει μία εξαιρετικά βίαιη συμπεριφορά!
Σύμφωνα την εφημερίδα «Πατρίς», η συγκεκριμένη οικογένεια βλέποντας ότι ούτε οι κουβέντες, αλλά ούτε και τα παρακάλια από τους δύο γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν είχαν αποτέλεσμα, κατέφυγαν ως ύστατη λύση στη βοήθεια των Αρχών, προκειμένου το παιδί τους να βοηθηθεί μέσω ειδικών επιστημόνων και να επιστρέψει στην πραγματική ζωή που είχε, πριν πέσει σε αυτή την παγίδα.
Ο ανήλικος περιγράφεται ως ένα παιδί που ήταν επιμελής στα μαθήματά του, αλλά και στον ελεύθερο χρόνο του, πέρα από τα αθλήματα που έκανε, έβρισκε πάντα χρόνο να βοηθάει τον πατέρα του στις δουλειές.
Τους τελευταίους όμως μήνες η συμπεριφορά του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες από φιλικά προς την οικογένεια άτομα, ο ανήλικος κλείστηκε στον εαυτό του, δεν έβγαινε από το σπίτι του, άρχισε να παραμελεί τις σχολικές του υποχρεώσεις, την προσωπική του υγιεινή, ενώ τον τελευταίο έναν με ενάμιση μήνα, εγκατάλειψε τελείως το σχολείο.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι το παιδί καθημερινά ασχολούνταν για περισσότερο από 15 ώρες με διαδικτυακά παιχνίδια, κοιμόταν ελάχιστες ώρες την ημέρα, ενώ αμελούσε και τη διατροφή του.
Όταν οι γονείς του προσπάθησαν να βρουν τη χρυσή τομή, να βάλουν φραγμούς και να περιορίσουν το ίντερνετ στο σπίτι και στο κινητό του, το αγόρι επιτέθηκε στα μέλη της οικογένειάς του.
Οι γονείς, παρά το γεγονός ότι ζουν σε μία κλειστή κοινωνία, για να βοηθήσουν το παιδί τους, το οποίο δεν δεχόταν να επισκεφθεί κάποιο γιατρό, αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια της Αστυνομίας. Αστυνομικοί με διακριτικότητα επενέβησαν και μετέφεραν το παιδί σε ειδικούς επιστήμονες για να το βοηθήσουν.
Τι λένε οι ειδικοί
Σε αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις αναγνωρισμένες ασθένειες που μπορούν να διαγνωστούν, ο εθισμός στα ψηφιακά και τα video games περιγράφεται ως «ένα μοτίβο επίμονης ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς παιχνιδιού που γίνεται τόσο εκτενής ώστε να προηγείται άλλων ενδιαφερόντων στη ζωή».
Ο Π.Ο.Υ. αναγνωρίζει τον εθισμό στο gaming ως ψυχική διαταραχή, η οποία συνδέεται με σαφώς ορισμένα διαγνωστικά κριτήρια. Τα τρία κυριότερα από αυτά είναι τα εξής:
Το gaming γίνεται από το άτομο προτεραιότητα σε τέτοιο βαθμό, που οι υπόλοιπες δραστηριότητές του περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Παρά τα παραπάνω, το άτομο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες αυτής του της συμπεριφοράς, αλλά την εντείνει.
Η κατάσταση επιφέρει δυσφορία και ζημιώνει την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή του ατόμου.
Οδηγίες
Αν το παιδί σας είναι εθισμένο στα βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση.
Όπως ισχύει για κάθε εθισμό, η ανάκαμψη μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αργή και μπορεί να φανεί αδύνατη ορισμένες φορές, αλλά δε χρειάζεται να δεχτείτε ότι το παιδί σας είναι καταδικασμένο να έχει εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν:
Κρατήστε υπολογιστές και κονσόλες έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού.
Είναι πολύ πιο εύκολο να περιορίσετε το παιχνίδι στον υπολογιστή (και να παρακολουθήσετε την ηλεκτρονική δραστηριότητα) εάν οι υπολογιστές βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους ή οικογενειακά δωμάτια.
Για να βοηθηθούν τα παιδιά που εξαρτώνται από τα παιχνίδια στον υπολογιστή, αυτό είναι ίσως το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς.
Η πρόσβαση στα παιχνίδια υπολογιστών θα πρέπει να θεωρείται ως προνόμιο που κερδίζεται, όχι ως αυτόματο δικαίωμα.
Έτσι, τα παιχνίδια υπολογιστών πρέπει να επιτρέπονται μόνο αφού τα παιδιά έχουν αναλάβει άλλες ευθύνες. Για παράδειγμα, πρέπει να ορίσετε κανόνα ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να παιχτούν μόνο αφού ολοκληρωθεί η εργασία (και να ολοκληρωθεί με
προσπάθεια).
Για να αποφευχθεί η καθιέρωση του εθισμού από τον υπολογιστή και η επαναφορά του ελέγχου μετά την καθιέρωσή του, τα παιχνίδια υπολογιστών θα πρέπει να παίζονται όχι περισσότερο από μία ή δύο ώρες την ημέρα – ειδικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Τα παιδιά που εξαρτώνται από τα παιχνίδια υπολογιστών θα μπορούσαν να παίζουν για ώρες κάθε φορά. Αν και αυτό μπορεί να προσφέρει πολύτιμο ελεύθερο χρόνο στις πολυάσχολες μητέρες και γονείς, οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιχνίδια στον υπολογιστή δεν είναι η κύρια δραστηριότητα ή μορφή ψυχαγωγίας του παιδιού τους.
Πριν από δεκαετίες, οι γονείς προειδοποιήθηκαν για τη χρήση της τηλεόρασης ως παιδικής φροντίδας και οι ίδιες συμβουλές ισχύουν και για τα παιχνίδια στον υπολογιστή. Είναι απολύτως απαραίτητο να ορίσετε και να επιβάλετε σταθερά ημερήσια όρια.
Εάν είναι δυνατό, αφιερώστε έναν υπολογιστή μόνο για το διάβασμα και έναν για τα παιχνίδια.
Στον υπολογιστή εργασίας δεν θα πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένα παιχνίδια, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, θα πρέπει να αποκλειστούν, και οι ιστοσελίδες παιχνιδιών να μην είναι προσβάσιμες.
Επομένως, όταν το παιδί σας χρησιμοποιεί αυτόν τον υπολογιστή, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι εργάζεται και δεν ξοδεύει χρόνο παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή.
Ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση παιδιών εθισμένων σε παιχνίδια υπολογιστών είναι οι ρυθμίσεις «Γονικού Ελέγχου» που υπάρχουν σε όλες τις σύγχρονες κονσόλες παιχνιδιών.
Αυτές οι επιλογές με κωδικό πρόσβασης επιτρέπουν συνήθως στους γονείς να ελέγχουν τι παίζουν τα παιδιά τους και πόσο χρονικό διάστημα αφιερώνουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει πώς να ορίσετε αυτές τις επιλογές – μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ με τα παιδιά που εξαρτώνται από τα παιχνίδια των υπολογιστών.
Πηγή: εφημερίδα «Πατρίς»