Ιδιώτες δύτες βούτηξαν -σε συνεννόηση με το Λιμεναρχείο Ηρακλείου- σε βάθος δέκα μέτρων και ανέσυραν τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του μονοκινητήριου αεροσκάφους που έπεσε στον κόλπο του Κακού Όρους με αποτέλεσμα το θάνατο του συγκυβερνήτη του σκάφους.
Το μικρό αεροπλάνο δεν διαθέτει «μαύρο κουτί» και από τα ηλεκτρονικά συστήματα που ανασύρθηκαν θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν οι λόγοι της μοιραίας πτώσης. Μαζί με τα συστήματα αυτά, οι δύτες ανέβασαν στην επιφάνεια βαλίτσες και σάκους των δυο αλλοδαπών κυβερνητών.
Την ίδια ώρα δεν είναι τελικά σίγουρο τι θα γίνει και εάν θα έρθει στο Ηράκλειο κλιμάκιο από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ). Ενώ αρχικά υπήρχε η ενημέρωση για άμεση κάθοδο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος καθόδου των μελών της επιτροπής, αφού μπορούν να πάρουν στοιχεία μέσα από την κατάθεση που θα δώσει ο νεαρός κυβερνήτης … εξ αποστάσεως!
Ακόμη δεν είναι γνωστό το εάν και πότε θα βρεθεί στην Κρήτη η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων στελέχη της οποίας θα προσπαθήσουν για την ανέλκυση του αεροπλάνου.
Στα δέκα μέτρα
Ο δύτης Θ. Σφαντός, ο οποίος καταδύθηκε στα δέκα μέτραm είπε στο Creta24 ότι «το αεροπλάνο είναι αναποδογυρισμένο σε βάθος περίπου δέκα μέτρων». Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, «την πρώτη ημέρα έδεσα το αεροπλάνο και έβαλα και σημαδούρα. Μπορεί κάποιος να δει μία κίτρινη σημαδούρα στην επιφάνεια της θάλασσας, απέναντι από το Κακό Όρος».
Συνολικά έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις καταδύσεις για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και χθες ο νεαρός κυβερνήτης βρισκόταν στο Ηράκλειο, ενώ δεν είχε αναχωρήσει και το αεροσκάφος, ίδιου τύπου, το οποίο είχε ταξιδέψει κι εκείνο την ίδια ημέρα από το Μαυροβούνιο με το αεροσκάφος που έπεσε στη θάλασσα.
Όπως έχουμε γράψει ο κυβερνήτης του μονοκινητήριου ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του από την πίστα του αεροδρομίου Ηρακλείου εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ανέφερε τρεις φορές «MAYDAY» και δήλωσε στους ελεγκτές του Πύργου Ελέγχου «emergency problem». Η επικοινωνία αυτή είναι καταγεγραμμένη και θα συμπεριληφθεί στο φάκελο της υπόθεσης.
Εκτιμάται από τη μέχρι στιγμής διερεύνηση ότι το μικρό αεροσκάφος έμεινε στον αέρα μόλις τέσσερα λεπτά, πριν καταπέσει το πρωί της περασμένης Πέμπτης στη θάλασσα του Ηρακλείου.
Ο νεαρός κυβερνήτης στην κατάθεση που έδωσε σε αξιωματικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου ανέφερε ότι το αεροπλάνο παρουσίασε μηχανική βλάβη, επιχείρησε να το προσγειώσει και πάλι στην πίστα του «Νίκος Καζαντζάκης», έχασε όμως ύψος και αποφασίστηκε η προσθαλάσσωσή του. Βέβαια, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο εξετάζεται να συνέβη και κάτι άλλο που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του αεροπλάνου.