Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Δραματικές επιπτώσεις στη μελισσοκομία – Μέλισσες… κανίβαλοι λόγω έλλειψης τροφής

Πρέπει να διαβάσετε

Δραματική είναι η κατάσταση για τους μελισσοκόμους στην Κρήτη οι οποίοι φέτος δεν θα καταφέρουν όπως φαίνεται να βγάλουν μέλι και ταυτόχρονα βλέπουν και το ζωικό τους κεφάλαιο να μειώνεται αφού η έλλειψη τροφής δημιουργεί φαινόμενα κανιβαλισμού μέσα στα μελίσσια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης Κώστα Λεονταράκη, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω του παρατεταμένου χειμώνα αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει τους παραγωγούς το νησιού σε τέλμα.

«Η άνοιξη έφυγε πολύ νωρίς φέτος, λόγω παρατεταμένης κακοκαιρίας, το περιβάλλον είναι πράσινο αλλά οι ανθοφορίες έφυγαν. Οι μέλισσες δεν βρήκαν αυτό που έπρεπε για να αναπτυχθούν», ανέφερε ο κ. Λεονταράκης και συνέχισε:

«Για να τραφούν οι μέλισσες βάζουμε τα υποκατάστατα μέσα στα μελίσσια που είναι η ζάχαρη, τις χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ζαχαρόπαστες».

Όμως τα πλαφόν που μπήκαν από τις μεγάλες επιχειρήσεις στη ζάχαρη αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται κάνουν τους παραγωγούς να παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Λεονταράκης οι παραγωγοί μπορούν να προμηθεύονται μόλις 2 τσουβάλια ζάχαρης, δηλαδή 50 κιλά ανά ΑΦΜ και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές σε σχέση με χώρες του εξωτερικού. «Πρόκειται για τεχνητές ελλείψεις από εταιρείες», ανέφερε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου σημειώνοντας πως από την πρώτη κιόλας στιγμή έστειλαν επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γεωργιάδη, ωστόσο μέχρι και σήμερα απάντηση δεν έχουν λάβει. 

«Καταντήσαμε να βλέπουμε φαινόμενα αυτοκτονιών στις μέλισσες. Κανιβαλίζουν τον γόνο για να πάρουν τα υγρά που είναι μέσα, μήπως και επιβιώσουν και στο τέλος τις βλέπουμε να «αυτοκτονούν»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μελισσοκομικός κλάδος του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ήδη από πέρυσι, μετά την κατάρρευση των μελισσών από τον καύσωνα, τις σφήκες και τους σβούρους για τα οποία δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ. «Χάσαμε ένα τεράστιο κομμάτι του ζωικού μας κεφαλαίου πέρυσι το οποίο προσπαθούσαμε να αντικαταστήσουμε αλλά αδυνατούμε. Η μελισσοκομία στην Κρήτη δεν νομίζω ότι θα αντέξει πάρα πολύ. Σκεφτόμαστε να εγκαταλείψουμε το επάγγελμα», συνέχισε ο κ. Λεονταράκης.

Όπως τόνισε οι μελισσοκόμοι του νησιού συναντήθηκαν και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κρήτη, ο οποίος έδειξε κατανόηση αλλά δεν έδωσε λύσεις.

«Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο, είναι και η επιβίωσή μας, τα δάνεια, οι οικογένειές μας», ανέφερε ο κ. Λεονταράκης και τόνισε πως μόνος τρόπος να μην καταστραφούν οι μελισσοκόμοι του νησιού αλλά και ο κλάδος γενικότερα είναι να ληφθούν  μέτρα για την ενίσχυσή τους από την πολιτεία.

«Θα αιτηθούμε μια άμεση αποζημίωση», συμπλήρωσε ο κ. Λεονταράκης τονίζοντας πως οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να βρουν λύση για να προμηθευτούν γερμανικές τροφές οι οποίες παλαιότερα ήταν πολύ ακριβές, ωστόσο πλέον μετά τις «τεχνητές ελλείψεις» που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά είναι πολύ πιο φθηνές από της εγχώριες.

«Έχουμε θίξει το θέμα και τον υπουργό και στον υφυπουργό. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας μας έχουν εξαναγκάσει να είμαστε κρεμασμένοι σε μια κλωστή. Οι παραγωγοί είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα βγει μέλι και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο», επανέλαβε ο κ. Λεονταράκης σημειώνοντας πως το πρόβλημα αφορά 3.500 – 4000 οικογένειες στην Κρήτη, εκ των οποίων οι μισοί είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι και δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα