Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η διευθύντρια Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Εύα Λυδάκη.
«Είναι ξεχωριστή ημέρα για την αιμοδοσία, γιατί έχουμε περάσει έναν χρόνο και περισσότερο από την έναρξη του κορωνοϊού και η αιμοδοσία αντί να κλείστει σε καραντίνα, είναι το μόνο που άνοιξε. Ανοίχτηκαν δομές για να βοηθήσουν την ασφαλή εθελοντική αιμοδοσία στην Περιφέρεια και στον Θεατρικό Σταθμό και στη δεύτερη καραντίνα, άνοιξε ο σταθμός στην Πλατεία Ελευθερίας. Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα εδώ γιατί αγκάλιασε τον Ηρακλειώτικο λαό και βοήθησε πολύ στην κρίση που περάσαμε, όλοι οι υγειονομικοί εκτός Κρήτης, όπου καταφέραμε να συλλέξουμε τόσο αίμα ώστε να βοηθήσουμε νοσοκομεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης που υπέφεραν πολύ από έλλειψη αίματος» τόνισε η κα. Λυδάκη.
Πολλοί άνθρωποι έδιναν «καρδιά και αίμα» σύμφωνα με την κα. Λυδάκη, προς όλους αλλά και τα μεγάλα νοσοκομεία. «Με την καραντίνα σταμάτησαν ταξίδια από τα νησιά με αποτέλεσμα εκτός από τοπικές συνθήκες που υπήρχε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων με αποτέλεσμα να μην διοργανώνονται μεγάλες αιμοδοσίες. Δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στα νησιά, οπότε οι εκκλήσεις έγιναν καθημερινές».
Πρόσθεσε δε, πως άλλαξε η ποιότητα των ασθενών συνεπώς υπήρξαν αλλαγές. «Οι άνθρωποι που χρειάζονται χρόνια αίμα αλλά από εκεί και πέρα, τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν από τα μεγάλης ηλικίας άτομα που νόσησαν από κορωνοϊό και είχαν αυξημένες ανάγκες. Εκτός από το ολικό αίμα όμως υπάρχουν κι άλλες δωρεές κυττάρων, που είναι πιο εξειδικευμένες και γίνονται σε εθελοντική βάση από ανθρώπους που έχουν ταχθεί σε αυτόν τον σκοπό. Όπως η δωρεά υπεράνοσου πλάσματος από άτομα που νόσησαν και είχαν γίνει καλά από τον κορωνοϊό, είχαν υψηλό κύκλο αντισωμάτων και ήρθαν και το δώρισαν σε ασθενείς που βρίσκονταν σε βαριά κατάσταση».