Όλο και περισσότερο προβληματίζουν τα ακατοίκητα παλαιά σπίτια στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στο κέντρο του Ηρακλείου, καθώς συνεχώς αυξάνονται τα ετοιμόρροπα.
Τη νύχτα, ο τοίχος ενός σπιτιού κατέρρευσε σε παρακείμενο οικόπεδο. Ευτυχώς, λόγω της ώρας και του σημείου δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της Αγίας Τριάδας κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
«Είναι δύσκολο να βρούμε τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν εγκαταλειφθεί. Εμείς έχουμε καταγράψει τα επικίνδυνα ακίνητα, δίνουμε τα στοιχεία στην Πολεοδομία και περιμένουμε ενέργειες, αλλά όπως βλέπουμε, στο Δημόσιο δεν υπάρχει ταχύτητα.», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Συμεών Χούπας, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το 2018 ολοκλήρωσε και παρέδωσε στο Δήμο Ηρακλείου μια καταγραφή των παλαιών κτιρίων στην παλιά πόλη. Συνολικά κατεγράφησαν 730, εκ των οποίων 250 ήταν σε κακή κατάσταση. Στην Αγία Τριάδα κατεφράφησαν 144 συνολικά παλιά κτίρια, με τα 61 εξ αυτών σε κακή κατάσταση. Σε αυτά τα 61 ωστόσο, δεν υπήρχε το κτίριο το οποίο κατέρρευσε τη νύχτα, διότι το 2018 δεν είχε κριθεί επικίνδυνο.
«Αυτό δείχνει την ανάγκη συχνής επικαιροποίησης της λίστας», υπογράμμισε η Ειρήνη Βρέντζου, η οποία τότε ήταν Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και πρόσθεσε πως ενώ ζητήθηκαν από το κτηματολόγιο τα στοιχεία των ιδιοκτητών για να επικοινωνήσουν μαζί τους, εκείνα δε δόθηκαν, λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Στο μεταξύ, το 2018 έγινε και το Προεδρικό Διάταγμα της Αγίας Τριάδας, βάσει του οποίου μπορούν να αναβαθμιστούν δημόσιοι χώροι.
«Θα πρέπει να προχωρήσουν οι αναπλάσεις, ώστε να δοθεί αξία στην περιοχή. Μόνο έτσι θα δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες να ασχοληθούν με τα κτίρια τα οποία έχουν εγκαταλείψει και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο», σημείωσε η κ. Βρέντζου.
«Μετά την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου, μελετητές έχουν αναλάβει την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχα, έχει βγει χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις και σε πρώτη φάση, σχεδιάζεται η ανάπλαση της οδού Δελημάρκου και των παρόδων της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χούπας, ο οποίος κατοικώντας στην περιοχή αυτή, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει ζήσει την «ακμή» και την «παρακμή» της Αγίας Τριάδας. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας αυτής έχει ερημώσει, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δεν εγκαταλείπει τη προσπάθεια τα σοκάκια να αποκτήσουν και πάλι ζωή και χρώμα.