Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Νέα αναβολή στη δίκη του ιδιοκτήτη γηροκομείου – Αρνείται τις κατηγορίες ο 60χρονος

Πρέπει να διαβάσετε

Τελευταία ενημέρωση 14:57

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης η εκδίκαση της υπόθεσης του ιδιοκτήτη γηροκομείου, ο οποίος συνελήφθη αφού σε έλεγχο που έγινε στη δομή  μετά από καταγγελίες διαπιστώθηκαν κακές συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων και κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για έκθεση σε κίνδυνο από δράστη που έχει υποχρέωση να περιθάλπει τους παθόντες δια παραλείψεως κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, για υποβάθμιση περιβάλλοντος και για παραβίαση των προβλεπόμενων από το νόμο 2345/95.

Η δίκη πήρε νέα αναβολή για τις 20 Ιουλίου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του ιδιοκτήτη του γηροκομείου προκειμένου να προσκομίσει στοιχεία που, όπως υποστήριξε, δείχνουν πως οι κατηγορίες σε βάρος του εντολέα του είναι αβάσιμες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του 60χρονου, Γιώργο Μερκουλίδη, ο ιδιοκτήτης της δομής αρνείται όλες τις κατηγορίες. «Αντιτάσσει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων είναι άριστες. Το κτιριακό συγκρότημα είναι λίγο παλιό, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης και καθαριότητας που είναι επίσης εξαιρετικές. Επισημαίνουμε ότι από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας Κρήτης καθώς επίσης και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν σχεδόν 30 άτομα, άστεγοι, ανοιακοί, άτομα από την Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Πιστέυουμε ότι θα αποδείξουμε ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμε και αστήριχτες», δήλωσε.

Αναφορικά με τις παραβάσεις οι οποίες διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο και σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν στην καθαριότητα της δομής τους μικρούς χώρους στους οποίους διέμεναν αρκετοί ηλικιωμένοι, την ακαταστασία που παρατηρήθηκε αλλά και το γεγονός πως δεν πληρούνται και κάποια μέτρα για την ασφάλεια των 92 ατόμων που φιλοξενούνται στη δομή ο κ. Μερκουλίδης ανέφερε πως από τις φωτογραφίες που είδε τα δωμάτια είναι καθαρά και εκτιμά πως ο έλεγχος πιθανόν να έγινε στην αλλαγή βάρδιας οπότε και οι εργαζόμενοι φροντίζουν την προσωπική υγιεινή των τροφίμων που δεν αυτοεξυπηρετούνται. «Γι’ αυτό το λόγο ίσως να υπήρχε μια ακαταστασία, επ’ ουδενί όμως δεν υπήρχαν ακαθαρσίες ή οτιδήποτε τέτοιο», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 60χρονος είχε πριν από περίπου μία εβδομάδα οδηγηθεί ξανά στο Αυτόφωρο καθώς δεν είχε φροντίσει για την έκδοση άδειας λειτουργίας παρά το γεγονός πως ήδη από το 2018 υπάρχει απόφαση διακοπής λειτουργίας της δομής ηλικιωμένων λόγω έλλειψης της σχετικής αδειοδότησης.

Για την άδεια ο ιδιοκτήτης της δομής έχει προσφύγει στα δικαστήρια. «Έχει ήδη εκδικαστεί από το διοικητικό εφετείο  το οποίοι δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο, όπου εκκρεμεί η εκδίκαση για τις 12/12/23. Αν δεν μπορέσουμε να βγάλουμε την άδεια θα την κλείσουμε την μονάδα και θα καλέσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τους ανθρώπους που φιλοξενούνται δωρεάν», κατέληξε ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη της δομής.

Υπενθυμίζεται πως αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας τον οίκων ευγηρίας στο Ηράκλειο μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Φαίη Σφακιωτάκη ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Σπύρος Χαρτοφύλακας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως καμία από τις ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις δε λειτουργεί άριστα, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός πως από τους 17 οίκους ευγηρίας που υπάρχουν στο νομό, περισσότεροι από τους μισούς έχουν λάβει εντολή διακοπής λειτουργίας, διότι στερούνται της απαιτούμενης άδειας.

Παράλληλα γνωστοποίησε πως έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, παρά την εντολή διακοπής λειτουργίας και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ύψους 60.000 ευρώ, οι δομές αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν κι ως εκ τούτου οι ηλικιωμένοι παραμένουν εκεί, διότι όπως τόνισε, δεν υπάρχει εναλλακτική δημόσια δομή προσωρινής φιλοξενίας τους.

«Οι ιδιοκτήτες πάνε στα δικαστήρια, οπότε τα γηροκομεία αυτά νόμιμα συνεχίζουν να λειτουργούν, μέχρι να προσαρμοστούν. Πέραν του γεγονότος ότι αριθμητικά δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό ώστε να γίνονται οι έλεγχοι όπως πρέπει, προσκρούουμε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μια κρατική δομή, δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα λειτουργήσει εναλλακτικά. Δηλαδή πως θα κλείσεις μια δομή όταν έχει μέσα 90 άτομα κι όταν οι 30-40 ηλικιωμένοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν ενδιαφέρονται οι συγγενείς ή δεν μπορούν να τους πάρουν; Αν υπήρχε η εναλλακτική της δημόσιας δομής, ο κακός επιχειρηματίας θα φοβόταν πραγματικά το κλείσιμο της δομής.», τόνισε ο κ. Χαρτοφύλακας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα