Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
25.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Αυξήθηκαν τα θετικά rapid test στα φαρμακεία

Πρέπει να διαβάσετε

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται στα φαρμακεία του Ηρακλείου από πολίτες οι οποίοι θέλουν να υποβληθούν σε rapid test. 

Οι εορταστικές συναθροίσεις αλλά και το άγχος για τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον οδηγούν πολλούς Ηρακλειώτες στα φαρμακεία προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Μαρία Μπινιχάκη, εκτός από το αριθμό των test που διενεργείται στα φαρμακεία έχει αυξηθεί και το ποσοστό θετικότητας των δειγμάτων. «Το προηγούμενο διάστημα κάναμε περίπου 50, ή κάποιο φαρμακείο μπορεί να έφτανε και μέχρι 100 rapid test την ημέρα και από αυτά 1-2 έβγαιναν θετικά, κινούμασταν δηλαδή στον μέσο όρο του ποσοστού θετικότητας που υπήρχε σε όλη την χώρα. Τώρα έχει διπλασιαστεί το ποσοστό αυτό στα φαρμακεία, χωρίς αυτό να σημαίνει και τίποτα γιατί πολλοί συμπολίτες μας δεν κάνουν τεστ επειδή δε έχουν συμπτώματα», ανέφερε ο κ. Σκουντάκης εκτιμώντας πως το ποσοστό θετικότητας αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται στο 5-7 ίσως και 10% λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκουντάκης ο φόρτος στον οποίο έχουν να ανταποκριθούν τα φαρμακεία είναι μεγάλος, ωστόσο οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν από την πρώτη στιγμή να συνδράμουν  στη διαδικασία των διαγνωστικών τεστ, καθώς εκτιμούν πως το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο του σε όλους αυτούς τους ελέγχους. «Δικαιωθήκαμε γιατί από τη στιγμή που τα φαρμακεία ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των ελέγχων στη χώρα. Η ιχνηλάτηση ενός μεγάλου ποσοστού των κρουσμάτων οφείλεται και στα φαρμακεία και αντιλαμβάνεστε τι ρόλο έχει παίξει αυτό στο έλεγχο της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου απάντησε και στο αν τα rapid test ανιχνεύουν την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και πως αυτό που θα πρέπει να απασχολεί συνολικά την κοινωνία είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί πως είναι ασφαλής και προστατεύει από τη βαριά νόσηση, ενώ τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος ο κ. Σκουντάκης κάλεσε τους πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να προσπαθούν να μην δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού που θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε εστίες μετάδοσης τέτοια σημεία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα