Ασυμπτωματικοί είναι οι περισσότεροι ασθενείς οι οποίοι προσέρχονται στα σταθερά σημεία όπου διενεργούνται καθημερινά rapid tests στο Ηράκλειο.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο υπεύθυνος των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ Ν. Ηρακλείου Πάνος Μαματζάκης ανέφερε πως παρά την χθεσινή αργία, τα σταθερά σημεία λειτούργησαν κανονικά. «Εμείς συνεχίζουμε, είναι δύσκολη η καμπή και αυτή τη στιγμή, ο λόγος που είμαστε κάπως θορυβημένοι είναι η αύξηση των κρουσμάτων. Όχι τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Στο Ηράκλειο και γενικά στην Κρήτη, παρόλο που έχουμε τόσο πολύ τουρισμό, έχουμε διαπιστώσει ότι δεν ξεφύγαμε ποτέ. Ένας λόγος είναι η συστηματική αντιμετώπιση, δηλαδή η καλή ιχνηλάτηση που πολλές φορές δεν μπορεί η πολιτική προστασία να την κάνει μόνη της, πρέπει να βοηθηθεί. Η 7η ΥΠΕ από την αρχή κατάλαβε την σημαντικότητα των πραγμάτων, όταν λέμε ότι εμείς βρίσκουμε θετικά ο κόσμος έλεγε και τι έγινε; Αυτά που ανιχνεύουμε είναι τα ασυμπτωματικά, αυτά που δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να το ξέρουν».
Σύμφωνα με τον κ. Μαματζάκη, στα σταθερά σημεία η πλειοψηφία των πολιτών είναι περιστατικά ασυμπτωματικά που νοσούν από κορωνοϊό και δεν το γνωρίζουν. «Σε εμάς έτσι είναι, διότι τώρα πλέον επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να δίδεται βεβαίωση για να χρησιμοποιηθεί στους εργασιακούς χώρους κλπ. έρχονται περιστατικά είτε εμβολιασμένοι είτε αυτοί που θέλουν να κάνουν rapid για να ξέρουν πως είναι».
Ο κ. Μαματζάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως όλοι οι πολίτες αργά ή γρήγορα θα έρθουν σε επαφή με τον ιό. «Αρκεί να έχουμε εμείς εφοδιαστεί με τα κατάλληλα όπλα για να τον αντιμετωπίσουμε. Τα πράγματα είναι έτσι, πρέπει εμείς να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε τα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Δεν πρέπει να τον περιμένουμε και να πέσουμε αμαχητί. Ακόμη και με τα όπλα είναι δυνατόν να κάνει ο ιός τον οργανισμό μας, έτσι ώστε να αντιδράσει υπερβολικά και να σκοτωθεί».
Κλείνοντας, ο κ. Μαματζάκης σημείωσε πως η κατάσταση που ζούμε τώρα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. «Οι δομές όπως έχουν οργανωθεί από τους υπεύθυνους της αντιμετώπισης των προβλημάτων στην Κρήτη, όπως η 7η ΥΠΕ. Έχουμε την τύχη να έχουμε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια Κλινικής Ιολογίας σε όλη την Ελλάδα. Γρήγορο και αποτελεσματικά. Στα χωριά του Αρκαλοχωρίου πριν από 10 ημέρες, βρήκαμε 6 περιστατικά σε ένα χωριό. Πηγαίναμε κάθε ημέρα, για να ελέγξουμε. Αυτό συνήθως είναι κάτι αποτρεπτικό για την επαρχία. Εκεί βοήθησε όλο το χωριό, όταν δουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, το χωριό γίνεται μια γροθιά και πραγματικά εκριζώσαμε».