Δύσκολα έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν στις παραλίες του Ηρακλείου, αφού οι καιρικές συνθήκες αλλά και η ελλιπής εκπαίδευση των λουόμενων σε θέματα που αφορούν τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα, έχει οδηγήσει ήδη σε πολλά περιστατικά διάσωσης αλλά και θανάτους στο νερό.
Οι άνεμοι που πνέουν στις βόρειες παραλίες του Ηρακλείου από τις αρχές του καλοκαιριού, έχουν αναγκάσει τους ναυαγοσώστες να βάζουν για πολλές μέρες κόκκινη σημαία.
Αν και η κατάσταση που διαμορφώνεται στις παραλίες του Ηρακλείου, των Μαλίων, της Χερσονήσου και της Σταλίδας είναι πολύ καλή από άποψη οργάνωσης, αφού υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, Κρητικοί και τουρίστες δεν δείχνουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να θέτουν την ζωή τους σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή και εκπαιδευτή ναυαγοσωστών στην ναυαγοσωστική σχολή «Ωκεανίς», Μανόλη Κοξαράκη, οι παραλίες δέχονται καθημερινά πολύ κόσμο και ήδη έχουν γίνει πάρα πολλές διασώσεις.
Οι Έλληνες δείχνουν πιο εξοικειωμένοι με τις υποδείξεις των ναυαγοσωστών, ωστόσο οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στο νησί για διακοπές δείχνουν αποφασισμένοι να κολυμπήσουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες αγνοώντας τους κινδύνους.
«Ο κόσμος θέλει να κολυμπήσει επειδή έχει έρθει διακοπές. Εμείς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε αλλά κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην κινδυνεύσουν», δήλωσε ο κ. Κοξαράκης στο Creta24.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ναυαγοσώστη και επόπτη στην ομάδα «Ωκεανίς», Φώτη Μίχου, ο οποίος ανέφερε: «Ο κόσμος δεν είναι προσεκτικός, δεν ακούει τους ναυαγοσώστες, δεν τον απασχολούν οι καιρικές συνθήκες. Ειδικά οι τουρίστες, που πολλοί από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με τη θάλασσα, έχουμε πολλά προβλήματα. Μπαίνουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες στη θάλασσα».
Πάνω από 20 διασώσεις
«Φέτος οι συνθήκες είναι λίγο δύσκολες. Έχουμε αρκετό καιρό από τις αρχές της σεζόν που βάζουμε κόκκινη σημαία», σημείωσε ο κ. Μίχος και τόνισε πως μέχρι στιγμής οι διασώστες της «Ωκεανίς» έχουν επέμβει και έχουν διασώσει περισσότερους από 20 λουόμενους που βρέθηκαν σε κίνδυνο.
Ωστόσο υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις οι οποίες είχαν τραγική κατάληξη. Πρόκειται για ανθρώπους που κατέρρευσαν στη θάλασσα από παθολογικά αίτια, με τους ναυαγοσώστες να τονίζουν πως ειδικά όσοι έχουν θέματα υγείας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Κολυμπάμε με ασφάλεια
Η θάλασσα είναι ευλογία αλλά ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους σημειώνουν οι ναυαγοσώστες. «Πρέπει να κολυμπάμε παράλληλα και κοντά στην ακτή, τα παιδιά να μπαίνουν στο νερό πάντα με επίβλεψη και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να μην κάνουν μεγάλες αποστάσεις και αν το κάνουν, ας το κάνουν κοντά στην ακτή, για να μπορούν να πατήσουν εφόσον νιώσουν αδιαθεσία», τόνισε ο κ. Κοξαράκης.
Προσοχή στις σημαίες
Παράλληλα, η εξοικείωση με τις σημαίες που προειδοποιούν για την κατάσταση στην θάλασσα είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τους ναυαγοσώστες, προκειμένου οι λουόμενοι να μην μπαίνουν σε περιπέτειες που μπορεί να στοιχήσουν ακόμα και τη ζωή τους.
«Στην κόκκινη σημαία σημαίνει απαγόρευση. Στην κίτρινη σημαία, είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί μπαίνει κόσμος στη θάλασσα, όμως τα ρεύματα είναι ισχυρά. Η πράσινη σημαία σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι καλές», σημείωσε ο κ. Μίχος.
Μάλιστα ο κ. Κοξαράκης αναφέρθηκε και σέ ένα περιστατικό διάσωσης, όταν ένας άνδρας μπήκε στη θάλασσα με κόκκινη σημαία και κύματα 1,5 μέτρου και σώθηκε χάρη στην επέμβαση ναυαγοσώστη που πήγε νωρίτερα στην παραλία.
Από τις «δυσκολότερες» της χώρας οι βόρειες παραλίες της Κρήτης
Τα μελτέμια και οι «ανοιχτές» μορφολογικά παραλίες είναι ένας συνδυασμός που πρέπει να κάνει προσεκτικούς του λουόμενους. «Ειδικά οι βόρειες παραλίες της Κρήτης είναι από τις δυσκολότερες σε όλη την Ελλάδα, με πολλά ρεύματα, ενώ και ο καιρός δεν βοηθάει», σημείωσε ο κ. Κοξαράκης.
«Τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα από άποψη καιρικών συνθηκών. Έχουμε πολλά ρεύματα , κυρίως σε Σταλίδα και Μάλια», συμπλήρωσε ο κ. Μίχος και κάλεσε τους κολυμβητές να προσέχουν και να ακούν τις οδηγίες των ναυαγοσωστών για την ασφάλειά τους.