Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ο “πρεμνοφάγος”, οι νέες φυτεύσεις και τα επικίνδυνα δέντρα στο Ηράκλειο

Πρέπει να διαβάσετε

Στις εργασίες φύτευσης νέων δέντρων στο Πάρκο Γεωργιάδη βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 5 Απριλίου ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης.

Στο σημείο, από το οποίο απομακρύνθηκαν μουριές οι οποίες είχαν προσβληθεί από ξυλοφάγο έντομο, φυτεύονται σήμερα νέα δέντρα.

Για την απομάκρυνσή τους χρησιμοποιείται ο “πρεμνοφάγος”.

Ένα μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά  από την προηγούμενη δημοτική αρχή και έχει την ικανότητα να αφαιρεί πλήρως το ριζικό σύστημα του προηγούμενου δέντρου, ώστε το έδαφος να γίνει δεκτικό στην φύτευση του καινούργιου.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος, στις δηλώσεις τους, μίλησαν για το σχέδιο της δημοτικής αρχής να φυτεύει τέσσερα νέα δέντρα για κάθε ένα που απομακρύνεται, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Παράλληλα ο κ. Γιαλιτάκης επανέλαβε ότι η ασφάλεια των πολιτών παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τον Δήμο Ηρακλείου. Ως εκ τούτου, η πρόθεση της  δημοτικής αρχής για τα 30 δέντρα (κυρίως πεύκα) που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και προς το παρόν δεν μπορούν να κοπούν εξαιτίας ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων, είναι επίσης να απομακρυνθούν και αντικατασταθούν, όταν και εφόσον αυτό επιτραπεί.

«Οι μουριές έχουν προσβληθεί από ξυλοφάγο και δεν μπορούν να σωθούν. Αντικαθιστούμε αυτά τα δέντρα και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος, ο οποίος δεν δημιουργεί φθορές στο δομικό περιβάλλον. Γίνεται μια σημειακή εκσκαφή με ένα πολύ εξειδικευμένο μηχάνημα και αμέσως μετά γίνεται η φύτευση του νέου δέντρου», δήλωσε ο κ. Καλοκαιρινός.

«Όπως είχαμε ανακοινώσει ήδη από τον Ιανουάριο, έχουμε θέσει σε εφαρμογή το ειδικό μηχάνημα του πρεμνοφάγου, προκειμένου να ενισχύσουμε τις δενδροφυτεύσεις που έχει ανάγκη η πόλη μας και γενικότερα ο δήμος προς αντικατάσταση όλων εκείνων των δέντρων που είχαν προσβληθεί από το ξυλοφάγο έντομο», συμπλήρωσε ο κ. Γιαλιτάκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλοκαιρινός στόχος είναι να «πρασινίσει» περισσότερο η πόλη και τα πάρκα να υποδέχονται τους δημότες με πιο καλούς όρους.

«Εάν χρειαστεί να αφαιρεθεί ένα δέντρο θα φυτεύονται τέσσερα. Και όχι μόνο τέσσερα, πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα θα φυτευτούν και σε αυτό θα συμμετέχουν και εθελοντές και μαθητές, διότι θέλουμε οι άνθρωποι να είναι συμμέτοχοι», ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

«Ενισχύουμε τις προσπάθειές μας στο να να αναπτύξουμε κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι θα δημιουργούν πάρκα τσέπης, στις συνοικίες, στις γειτονιές της πόλης, που θα αποτελούν πνεύμονες πρασίνου, για να αναπτύξουμε το βιοτικό επίπεδο σε κάθε περιοχή», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλιτάκη αυτήν την περίοδο συνεχίζονται οι φυτεύσεις χαμηλής και μεσαία βλάστησης στο πάρκο Θεοτοκόπουλου στο πλαίσιο του έργου “Life Green”, το οποίο τρέχει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο,  ενώ οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας προσχωρούν σε καθαρισμό και αποψίλωση των ζιζανίων που υπήρχαν σε φρεάτια, νησίδες και τους κοινόχρηστους χώρους γενικότερα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου

Τη διαδικασία αντικατάστασης και φύτευσης νέων δένδρων που πραγματοποιείται στο πάρκο Γεωργιάδη από την Υπηρεσία Πρασίνου παρακολούθησε από κοντά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Γιαλιτάκη και την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ερωφίλη Φραγκούλη

«Δυστυχώς, οι μουριές μας έχουν προσβληθεί από ξυλοφάγο έντομο και δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, παρά μόνο η αντικατάστασή τους, η οποία γίνεται με έναν αρκετά πρωτοποριακό τρόπο, χωρίς φθορές, με σημειακή εκσκαφή. Αντικαθιστούμε τα δένδρα με νέα, στη συγκεκριμένη περίπτωση με μελιές, ένα πολύ όμορφο δένδρο που δίνει και πολύ ωραία σκιά. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, με στόχο να πρασινίσει η Πόλη μας, τα πάρκα μας να είναι πιο όμορφα και να υποδέχονται τους ανθρώπους με πιο καλούς όρους, να έχουμε πράσινες γωνιές και δενδροστοιχίες όπου αυτό είναι δυνατόν. Αυτή είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και ξετυλίγεται. Έχουμε πει ότι, εάν χρειαστεί να αφαιρέσουμε 1 δένδρο, θα φυτεύονται 4. Είναι κάτι το οποίο τηρείται και βέβαια όχι 4, πολύ περισσότερα, εκατοντάδες, χιλιάδες δένδρα θα φυτευτούν. Θα συμμετέχουν και μαθητές, θα συμμετέχουν και εθελοντές, όπως ήδη συμβαίνει, διότι θέλουμε οι άνθρωποι να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια. Και είναι και πολύ όμορφο να περνάς από ένα σημείο όταν έχεις μεγαλώσει, να θυμάσαι ένα δένδρο που φύτευσες και να βλέπεις τι ωραία σκιά έχει κάνει» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ,συγχαίροντας παράλληλα τον Αντιδήμαρχο Νίκο Γιαλιτάκη και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρασίνου για το αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την διαδικασία αντικατάστασης μουριών που παρουσιάζουν ολική ή εκτεταμένη μερική ξήρανση επειδή έχουν προσβληθεί από το ξυλοφάγο έντομο Xylotrechus chinensis. Μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2023, με στόχο τη μείωση της εξάπλωσης του εντόμου, αφού, δυστυχώς, μέχρι σήμερα κανένα αρμόδιο ερευνητικό επιστημονικό κέντρο δεν έχει βρει τρόπο καταπολέμησης του εντόμου.

Η συγκεκριμένη δράση αντικατάστασης μουριών, όπως και των λιγοστών άλλων δένδρων που για διάφορους λόγους έχουν κοπεί, ανατέθηκε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2023), σε ανάδοχο που διαθέτει το κατάλληλο μηχάνημα (πρεμνοφάγο) με το οποίο γίνεται η καταστροφή του υπόγειου πρέμνου (υπόλοιπο κορμού και ριζικό σύστημα) των κομμένων δένδρων. Κάτι αναγκαίο, αφού επειδή κυρίως φύονται σε πεζοδρόμια, χωρίς το μηχάνημα δεν μπορεί να καταστραφεί ο κορμός και το ριζικό σύστημα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση κάθε διαδικασίας, φυτεύονται νέα δένδρα στη θέση των κομμένων.

Αξίζει να τονιστεί ότι, παρά τις κοπές, οι φυτεύσεις νέων δένδρων είναι πολύ περισσότερες, δεδομένου ότι από το έτος 2019 μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί περισσότερα από 2.500 δένδρα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα