Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
23.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Αποκλιμάκωση μέχρι 15 Φεβρουαρίου «βλέπουν» οι ειδικοί – Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Πρέπει να διαβάσετε

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι ειδικοί για την εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού, τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο αναπληρωτής Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Στέλιος Κτενιαδάκης, σημείωσε πως οι σκληροί δείκτες επιμένουν και η αποκλιμάκωση δεν έχει έρθει ακόμη. «Ελπίζουμε ότι θα είναι γύρω στις 15 Φλεβάρη, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ακόμη την αποκλιμάκωση. Όσον αφορά τη θνητότητα στο ΠΑΓΝΗ, ευτυχώς είναι ίσως από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Είναι χαμηλή σε μονάδα και κλινικές, η θνητότητα είναι περίπου στο 10-11%. Σημασία έχει ότι και μια ανθρώπινη ζωή να χάνεται είναι ένα θλιβερό γεγονός και μας επιβαρύνει όλους».

Για αυτό ίσως ευθύνεται η γενική κατάσταση του πληθυσμού που είναι σε καλή κατάσταση, όπως ανέφερε ο κ. Κτενιαδάκης. «Είμαστε ένα νησί που έχει αρκετά νοσοκομεία αλλά και αρκετά υψηλό επίπεδο ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ήδη από το Γενάρη του 2020 ετοιμαζόμαστε, πολύ πριν εμφανιστεί στην Ευρώπη, ο ιός. Σίγουρα όλα τα νοσοκομεία σε αυτή την κατάσταση, ειδικά στα βόρεια, είχαμε σοβαρά προβλήματα. Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε μετά το τέλος της πανδημίας της πανδημίας, γιατί το σύστημα όπως είναι αυτή τη στιγμή, έχει πλέον παλιώσει και πρέπει να αλλάξει».

Όπως τόνισε ο κ. Κτενιαδάκης, τα αντιικά χάπια είναι μια θεραπεία, η οποία θα έχει αποτελεσματικότητα σε ήπια και μέτρια νόσηση. «Δεν θα έχει αποτελεσματικότητα σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Οι σκληροί δείκτες δεν θα επηρεαστεί αλλά η συνολική νοσηρότητα του πληθυσμού, δηλαδή πόσο βαριά θα είναι η νόσηση στο γενικό πληθυσμό αλλά οι δείκτες στα νοσοκομεία δεν θα επηρεαστούν».

Σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη, οι ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ασθενείς με συνοσηρότητες. «Είναι κάτι που το βλέπουμε από την αρχή αλλά τώρα είναι πολύ έντονο. Οι περισσότεροι ασθενείς που δεν είναι εμβολιασμένοι, αλλά για όσους είναι εμβολιασμένοι είναι πολύ λυπηρό ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προσέξει πολύ, έχουν κάνει τα πάντα, έχουν βρεθεί σε αυτή την θέση, έχοντας σοβαρά νοσήματα».

Ο κ. Κτενιαδάκης εξήγησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί νοσηλείες, όχι όμως σε ποσοστιαία βάση τις ίδιες με τη Δέλτα. «Αυτή τη στιγμή ζούμε τη σταδιακή πτώση της Δέλτα, με την εκρηκτική άνοδο της Όμικρον, που έχει φέρει την κατάσταση εδώ που βρισκόμαστε. Οι λοιμώξεις από την Όμικρον είναι πιο ήπιες αλλά υπάρχουν και στις ΜΕΘ ασθενείς με Όμικρον».

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, αναφέρθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος λέγοντας πως στο νοσοκομείο εφαρμόζεται ένα αρκετά εκτεταμένο σύστημα ελέγχου. «Έχουμε μια εξαιρετική  Επιτροπή Λοιμώξεων που έχουν πραγματικά όλο αυτό το διάστημα υπερβεί τον εαυτό τους. Πράγματα που δεν μπορεί να γνωρίζει ο κόσμος. Έρχονται χωρίς να βρίσκονται στο νοσοκομείο, Σαββατοκύριακα και απογεύματα, κάνουν τεστ, ελέγχουν τις κλίνες γιατί υπάρχει η διασπορά που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου. Οι άνθρωποι όμως βρίσκονται στην κοινότητα, οπότε θα έλεγα ότι υπάρχει μεν έλεγχος αλλά σίγουρα υπάρχει έντονη η νόσος».

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα