Απίθανο να έχουμε πού πιο ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο Κρήτης. το επόμενο διάστημα εκτιμά ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ότι στην περιοχή θα καταγραφούν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως 4,5 με 5 ρίχτερ. Ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει, μιλώντας στο ethnos.gr, ότι θα είναι τελείως απίθανο να μην είναι αυτός ο κύριος σεισμός ενώ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τσουνάμι.
«Είναι ήδη πολύ μεγάλος σεισμός για τα ρήγματα της περιοχής. Ήδη εξαντλήθηκε κάθε δυναμικό της περιοχής. Είναι απίθανο να έχουμε ένα πολύ πιο ισχυρό σεισμό. Η επόμενη βδομάδα θα είναι δύσκολη». Όπως εξηγεί ο κ. Παπαζάχος το δύσκολο τώρα είναι ο ίδιος ο σεισμός, από τη μία οι βλάβες που έχουν προκληθεί στην περιοχή αλλά και πως θα εξελιχθούν οι μετασεισμοί καθώς θα δούμε σεισμούς της τάξεως 4,5-5 ρίχτερ το επόμενο διάστημα. «Κατά συνέπεια τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές δεν πρέπει να κατοικηθούν πριν ελέγξουμε την μετασεισμική τους επάρκεια».
Αραιή δραστηριοποίηση έχουν τα ηπερωτικά ρήγματα της Κρήτης
Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία στην Κρήτη καταγράφηκαν 4-5 σεισμοί τέτοιου μεγέθους αλλά αυτοί γίνονταν νότια από την Κρήτη. «Είναι σε ανάστροφα ρήγματα, σε μεγάλο βάθος και επειδή βυθίζεται η Μεσόγειος κάτω από την Κρήτη. Εδώ πολύ μιλάμε για τελείως διαφορετικά ρήγματα. Έχουν διεύθυνση βορρά – νότου όπως τα φαράγγια της Κρήτης, της Σαμαριάς.
Πρόκειται για ρήγματα που δημιουργούνται με πολύ διαφορετικό μηχανισμό και είναι άφθονα σε όλη την Κρήτη αλλά έχουν πολύ αραιή δραστηριοποίηση. Και όταν γίνονται δίνουν της τάξης των 6 Ρίχτερ και λίγο μεγαλύτερα». Γενικά είναι πολύ σπάνιοι οι θεσμοί στην ηπειρωτική Κρήτη» Σύμφωνα με τον καθηγητή τα ηπειρωτικά ρήγματα δίνουν σπάνια σεισμούς και αυτό είναι και το πρόβλημα γιατί η κοινωνία δεν είναι υποψιασμένη, οι κάτοικοι δεν είναι υποψιασμένοι και δεν υπάρχει η αίσθηση του αντισεισμικού κινδύνου. «Με φοβίζει ότι αυτός ο σεισμός έχει επιπτώσεις στην περιοχή που δεν τις ξέρουμε ακόμα».
Πηγή: ethnos.gr