Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Απίστευτες καταγγελίες για διακοπές ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες

Πρέπει να διαβάσετε

Απίστευτες καταγγελίες, έφερε στο «φως» της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, αναφορικά με διακοπές ρεύματος που πραγματοποιούνται στην πόλη λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βοργιάς καθημερινά οι εκκλήσεις που έχουν να κάνουν με διακοπές ρεύματος σε ανθρώπους, είναι αρκετές. «Δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν αλλά όλοι μπορούν να καταλάβουν πόσο έχει πέσει ο οικογενειακός προϋπολογισμός όταν ο λογαριασμός ερχόταν 400 ευρώ και έχει ξαφνικά φτάνει τα 1.200 ευρώ. Ένας εποχιακός άνεργος που ξεκινάει τώρα να εργάζεται δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην μεγάλη προκαταβολή της τάξης του 40% που ζητούν οι εταιρίες. Μια άλλη περίπτωση αφορά μια συνταξιούχο γυναίκα η οποία παίρνει 500 ευρώ, πως μπορεί να πληρώσει ένα λογαριασμό 1.200 ευρώ; Οι άνθρωποι δεν ζητούν να μην πληρώσουν αλλά ρεαλιστικές λύσεις, όχι της τάξεως των προκαταβολών στα πλαίσια των δυνατότητων που μπορούν, σε μια περίοδο που καλπάζει η ακρίβεια και οι καθημερινές αυξήσεις δεν είναι μόνο στα καύσιμα αλλά και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης είτε αφορά θέματα διατροφής είτε θέματα υγείας».

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ υποστήριξε πως ήδη υπάρχουν καταγγελίες όπου η διακοπή ρεύματος έχει γίνει 1 ή 1,5 μήνα και πολίτες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. «Οικογένειες με ανήλικα παιδιά, μονογονεϊκές σε μια περίοδο εξετάσεων για τα παιδιά. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, ένας γονέας που έχει χάσει τη γυναίκα του, 18 ετών η κόρη του προφανώς δίνει Πανελλήνιες, αλλά δυστυχώς σε αυτή τη χώρα πολύ φοβάμαι ότι σε μερικά χρόνια δεν θα βρίσκουμε Έλληνες γιατί όλοι θα έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό, ούτε οι οικονομικοί μετανάστες δεν θα θέλουν να μείνουν στη χώρα μας και προτιμούν να φύγουν και να μετακομίζουν. Είτε στην Πολωνία γιατί έχει ανεβάσει πολύ το βιοτικό της επίπεδο και φέτος βλέπουμε ένα κύμα φυγής στην Ιταλία, δεν είναι μόνο τα πενιχρά μεροκάματα αλλά και οι παραγωγοί δεν μπορούν δώσουν κάτι παραπάνω με τις τιμές των προϊόντων, είναι διπλό το πρόβλημα».

Πρόσθεσε δε, πως αν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει τους πολίτες που βρίσκονται σε απόγνωση, μπορούν να μετέβουν στο Εργατικό Κέντρο και να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς. «Η στήριξη είναι καθαρά οικονομική. Υπάρχουν διακοπές ρεύματος και είναι σημαντικό για να μπορέσει να βρεθεί κάτι για αυτούς τους ανθρώπους».

«Μεταναστεύουν» σε άλλους κλάδους οι εργαζόμενοι

Ο κ. Βοργιάς σημείωσε πως φέτος οι εργαζόμενοι στρέφονται σε άλλους κλάδους και όχι στον τουρισμό και στον επισιτισμό, λόγω δύσκολων συνθηκών. «Η μικρή χρονική διάρκεια της σεζόν, οι δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να πληρώνονται τα ρεπό, υπερωρίες. Υπάρχουν και επαγγελματίες ξενοδόχοι που έχουν στηρίξει τον τουρισμό, που σέβονται το προσωπικό τους και αυτοί οι εργοδότες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το προσωπικό τους».

Σύμφωνα με τον κ. Βοργιά οι εργαζόμενοι έχουν πάει σε άλλους κλάδους. «Όσο παράξενο και αν φαίνεται, στα δύο χρόνια της πανδημίας ο κατασκευαστικός τομέας πήγε πολύ καλά. Αρκετός κόσμος πήγε σε μια επιλογή που έχουν καθημερινό μεροκάματο για όλο το χρόνο ακόμη και στους διανομείς, αλλά και στην μαύρη εργασία που οι άνθρωποι δεν φαίνονται να απασχολούνται και γενικά προσπάθησαν να βρουν λύσεις, σε χώρους που να μπορούν να ζήσουν. Με τρεις μήνες περσινή τουριστική περίοδο και με 3 επιδόματα από τον ΟΑΕΔ δεν μπορούν να ζήσουν όλη τη χρονιά. Οι συνθήκες, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί, ότι δεν πληρώνονται υπερωρίες και ρεπό, έχουν οδηγήσει τον κόσμο να φεύγουν σε άλλους χώρους. Καλές οι επενδύσεις, ωστόσο ο επενδυτής βάζει το χρήμα και οι εργαζόμενοι την τεχνογνωσία».

Κλείνοντας, ο κ. Βοργιάς ανέφερε πως η μορφή της μαύρης εργασίας έχει αλλάξει. «Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8ωρα και 10ωρα όμως δηλώνονται 4ωρα, είναι εις βάρος των εργαζομένων και γενικά για την οικονομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλώνεται 2ωρη απασχόληση ενώ απασχολούνται 10 ώρες σε κλάδους όπως ο επισιτισμός, έχουμε μεγάλα προβλήματα υποδηλωμένης εργασίας. Έτσι είναι ο όρος του και δυστυχώς λόγω της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών θεωρούν κάποιοι εργοδότες ότι θα το κάνουν, δεν θα πιαστούν, δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, υπάρχει μια ζούγκλα, ένας εργασιακός μεσαίωνας και κάποιοι το εκμεταλλεύονται».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα