Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι – Εν αναμονή της θέσπισης των υγειονομικών πρωτοκόλλων

Πρέπει να διαβάσετε

Στη φάση της… οργάνωσης βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τη Μαρία Μπινιχάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης, τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν νέες προσλήψεις τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού να ξεκινήσουν τα σχολεία με τους καλύτερους όρους. «Βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη υγειονομική κρίση, είναι στο προσκήνιο η μετάλλαξη Δέλτα, επομένως είμαστε στη φάση διεκδικήσεων προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με τις καλύτερες υγειονομικές συνθήκες».

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία, θα ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη χρονιά. «Αυτό που προέχει για εμάς είναι να υπάρξουν οι παρεμβάσεις ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Είχαμε καταθέσει από το προηγούμενο καλοκαίρι, ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια. Πέρσι δυστυχώς τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο έκλεισαν πολλές φορές και μάλιστα συγκριτικά με άλλες χώρες είχαμε παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Αυτό που δεν θέλουμε να ζήσουμε φέτος είναι οδηγηθούμε ξανά σε κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω κρουσμάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν. Έχουμε θέσει την αραίωση των μαθητών στα τμήματα, που δεν υιοθετεί το υπουργείο Παιδείας. Δεύτερον έχουμε θέσει, τον προληπτικό έλεγχο με κρατική μέριμνα σε όλους τους εκπαιδευτικούς».

Σύμφωνα με τον κ. Μακράκη ένα άλλο μέτρο επίσης σημαντικό και υπάρχουν προβλήματα σε αυτό, είναι το θέμα που αφορά τις συμβάσεις και τις προσλήψεις καθαριότητας στα σχολεία. «Όλα αυτά είναι ζητήματα που αφορούν να ανοίξουν τα σχολεία με τους καλύτερους όρους. Σε αυτό το κομμάτι δεν έχουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, απ’ότι ενημερωνόμαστε και εμείς καθημερινά θα πρέπει απλά να διορθωθούν με τέτοιο τρόπο προκειμένου να είναι στην κατεύθυνση της δημόσιας υγείας». 

Ο κ. Μακράκης αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς λέγοντας, πως σε εθνικό επίπεδο οι εκπαιδευτικοί έχουν φτάσει το 77%. «Είμαστε μια επαγγελματική και κοινωνική κατηγορία που έχει εμβολιαστεί στην πλειονότητα της και σε επίπεδο Ηρακλείου ξεπερνάμε το ποσοστό αυτό. Μιλάμε για ένα μικρό ποσοστό ανεμβολίαστων από τη δική μας πλευρά. Σίγουρα είμαστε σε ένα σημαντικό κομμάτι εμβολιασμού των εκπαιδευτικών από εκεί και πέρα χρειάζονται και άλλα μέτρα ενίσχυσης προκειμένου οι σχολικές κοινότητες να λειτουργήσουν υπό καθεστώς ασφάλειας και προστασίας».

Κλείνοντας, ο κ. Μακράκης τόνισε πως τη δεδομένη στιγμή, δεν είναι γνωστό κάτι παραπάνω όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. «Ξέρουμε ότι θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα, αν αργότερα και με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν από Σεπτέμβρη, δεν γνωρίζουμε κάτι. Το σίγουρο είναι ότι η υποχρεωτικότητα που μπήκε σε επαγγελματικές κοινωνικές ομάδες όπως των υγειονομικών δεν δίνει ώθηση στην αύξηση του εμβολιασμού».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα