Ένα σημαντικό εύρημα ήρθε στο φως στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ιστορική συνοικία της Αγίας Τριαδας στο κέντρο του Ηρακλείου.
Πρόκειται για ένα πατητήρι στη συμβολή των οδών Δελημάρκου και Δοϊράνης, πιθανότητα της μεσαιωνικής εποχής, το οποίο είναι το πρώτο και το μοναδικό που έχει εντοπιστεί εντός των τειχών και μάλιστα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.
Φορείς της περιοχής αλλά και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης έχουν κινητοποιηθεί, ζητώντας την ανάδειξη του μοναδικού ευρήματος, το οποίο όπως τονίζουν θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ανάδειξη της Αγίας Τριάδας.
«Είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα, μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον και είναι πάρα πολύ κρίμα να καταχωθεί όπως έχουν καταχωθεί πολλά άλλα μνημεία. Μας μαρτυρεί πάρα πολλά πράγματα για την ιστορία του τόπου, για την συμβολή του κρασιού. Προφανώς ήταν κάποιος φαιουδάρχης εδώ κοντά, ο οποίος είχε τον αμπελώνα του. Δεν πρόκειται για επαγγελματική χρήση μεγάλης παραγωγής κρασιού», δήλωσε στο Creta24 o αρχιτέκτονας μηχανικός Ηρακλής Πυργιανάκης.
«Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εύκολα μπορεί να διατηρηθεί, να αναδειχθεί χωρίς να εμποδίζει την κυκλοφορία του δρόμου. Μάλιστα θα αναδειχθεί η γειτονιά, ξέρω ότι το δίκτυο οινοποιών Κρήτης θέλει πολύ να το αναδείξει και να κάνει μια σειρά από εκδηλώσεις γύρω από το μνημείο αυτό μιας και είναι το μοναδικό μέσα στην πόλη», συμπλήρωσε.
Μάλιστα έχουν ήδη καταθέσει πρόταση στο δήμο Ηρακλείου και ζητούν να γίνει άμεσα μια μελέτη για την ανάδειξη του μνημείου. «Έχω προτείνει μια απλή κατασκευή, μια πυραμοειδή κατασκευή από inox και τζάμι που να αφήνει να φαίνεται αλλά να είναι προστατευμένο και με ένα πολύ μικρό κόστος», τόνιζε ο κ. Πυργιανάκης.
Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως από τις επαφές τους με την δημοτική αρχή αφήνεται να εννοηθεί ότι θα το καταχώσουν και θα το αναδείξουν αργότερα. «Μου θυμίζει την πύλη Βολτόνε. Θα ήταν, αν είχε αναδειχθεί, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Σε αντίστοιχα έργα της ΔΕΥΑΗ βρέθηκε την δεκαετία του ’90, επιλέχθηκε να καταχωθεί για να αναδειχθεί αργότερα και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Κάτι τέτοιο θα γίνει και με αυτό το μνημείο αν δεν αναδειχθεί τώρα», σημείωσε.
Για το μοναδικό εύρημα και την ανάγκη ανάδειξής του μίλησε στο Creta24 και ο γεωλόγος και εκπρόσωπος του συλλόγου πολιτισμού και παιδείας «Μυθοκρουσμένοι», Στέλιος Μανωλιούδης.
«Υπάρχουν εκατοντάδες πατητήρια στην ενδοχώρα το νομού, είναι το μοναδικό που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση. Η κατάσταση του δοχείου είναι με επιμελημένους λίθους και αγαθή τύχη θα έλεγα, βρέθηκε σε ένα σημείο που μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί χωρίς να εμποδίσει το έργο», δήλωσε.
Ο κ. Μανωλιούδης ανέφερε πως από την δημοτική αρχή εκφράζονται φόβοι πως η διαδικασία για την ανάδειξη του πατητηριού, που προϋποθέτει εγκρίσεις από την αρχαιολογία, μπορεί να φέρει καθυστερήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο απένταξης το έργο ανάπλασης της Αγίας Τριάδας.
Ωστόσο ο ίδιος τονίζει πως η θέση του πατητηριού δεν θα εμποδίσει την εξέλιξη του έργου, ενώ η κατασκευή η οποία προτείνεται να στηθεί για την προστασία του είναι απλή, χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι και η σχετική μελέτη μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, χωρίς να υπάρξει κανένας κίνδυνος για τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή.
«Προφανώς δεν θέλουμε να απενταχθεί το έργο και δεν κινδυνεύει από το πατητήρι. Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της μελέτης. Και η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, επειδή έχουμε εμπειρία από αυτά τα θέματα, να πάρει δύο μήνες; Προτείνουμε αυτή την κατασκευή στο δήμαρχο, ο οποίος θεωρώ ότι έχει ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό υπόβαθρο και ευαισθησία για τέτοιου είδους μνημεία. Να υποβληθεί η μελέτη και αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν έχει εγκριθεί τότε να προχωρήσουν στην κατάχωση. Ο φόβος που έχει ο δήμος είναι αδικαιολόγητος. Είμαστε έξι μνήμες πριν το τέλος του έργου και νομίζω ότι κινδυνεύει να απενταχθεί το έργο από το μνημείο αυτό», κατέληξε ο κ. Μανωλιούδης.