Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Αγωνία για κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων που θα μπορούσαν να διασωθούν

Πρέπει να διαβάσετε

Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο καθαίρεσης λόγω ετοιμορροπίας κτιρίων που θα μπορούσαν να σωθούν καθώς αντανακλούν μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με αφορμή πρόσφατη διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού, οι καθαιρέσεις να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες.

«Έχουμε πολλές επιφυλάξεις για το πως θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, χωρίς να έχει προωθηθεί το πρόγραμμα «Διατηρώ» μέσω του οποίου, κατά το πρότυπο του «Εξοικονομώ», κάποια κτίρια θα μπορούσαν να σωθούν. Το «Διατηρώ» είχε προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά τελικά κατά τη διαδικασία αξιολόγησης έμεινε εκτός, ως μη αναπτυξιακό ενώ είναι ακριβώς αυτό» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Ελένη Μαϊστρου.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει την ευρωπαϊκή σύμβαση της Γρανάδας και είναι νόμος του κράτους από το 1992, σύμφωνα με την οποία η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να φροντίσει τα προστατευόμενα ακίνητα να μην αλλοιωθούν, ερειπωθούν ή κατεδαφιστούν και να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη συντήρηση και αναστύλωση αυτής της κληρονομιάς. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική» τόνισε η κα. Μαΐστρου.

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και για το Ηράκλειο όπου καταγράφεται σημαντικός αριθμός ετοιμόρροπων και εγκαταλειμμένων οικιών ή κτιρίων τα οποία μέσω του προγράμματος «Διατηρώ» θα μπορούσαν να στερεωθούν και αποκατασταθούν από τους ιδιοκτήτες τους.

Μάλιστα η κα. Μαΐστρου κάλεσε τον Δήμο Ηρακλείου να κοινοποιήσει στην Ελληνική Εταιρεία την καταγραφή τέτοιων κτιρίων προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για τη διάσωση κάποιων από αυτών.

«Αν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, προτείνουμε να γίνεται αξιολόγηση πριν αποφασιστεί μία καθαίρεση καθώς κάποια από τα κτίρια αυτά μπορεί να είναι σημαντικά από μόνα τους ή ως τμήμα της ευρύτερης  φυσιογνωμίας ενός δρόμου ή πόλης» ανέφερε η κα. Μαΐστρου.

Παράλληλα τόνισε ότι στις περιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή βρίσκονται σε κηρυγμένη ως προστατευόμενη περιοχή, να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες (σημαντικές φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια ή επιδοτήσεις) ενώ όπου είναι εφικτό, οι Δήμοι να αναλαμβάνουν την αποκατάσταση, να τους δίνουν χρήση ώστε να αποσβέσουν το κόστος και κατόπιν να επιστρέφονται με όρους στους ιδιοκτήτες.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα