Την εκτίμηση ότι η νέα τουριστική σεζόν θα πάει καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, αν δεν προκύψουν σοβαρά θέματα με την πανδημία έκανε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
Αρχικά ο κ. Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε στο πως θα μπορούσε να επηρεάσει η νέα μετάλλαξη τον τουρισμό λέγοντας πως ήδη έχει επηρεαστεί η Νότια Αφρική καθώς έχουν κοπεί οι κρατήσεις και οι πτήσεις. «Αυτή τη στιγμή πολλές εταιρίες δεν πετούν καθόλου προς τα εκεί. Επίσης αυτοί που πετούν όταν πηγαίνουν στις χώρες τους πρέπει να έχουν 2 εβδομάδες καραντίνα».
Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Χαλκιαδάκης από συζητήσεις και με τους tour operators, υπάρχει μια «σίγαση» ωστόσο θα είναι προσωρινή. «Να περάσουν 10 ημέρες να δούμε τι θα γίνει με τη νέα μετάλλαξη και βλέπουμε, δεν έχουμε καλές πληροφορίες τώρα του τι γίνεται».
Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η τουριστική σεζόν θα ανοίξει μέσα Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά δηλαδή. «Από Απρίλη θα έχουμε τα πρώτα γκρουπ τα μεγάλα. Μάλιστα είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες ανθρώπων από Αυστρία που ήταν να γίνει πριν από 2 χρόνια, θα το κάνουν φέτος. Είναι 7.500 κόσμος για τον Απρίλιο, θα έρθουν στην Χερσόνησο σε 3-4 ξενοδοχεία ανά εβδομάδα. Επίσης θα ξεκινήσουν οι κανονικές πτήσεις με κανονικά προγράμματα. Αρχές Απριλίου από Αγγλία και Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία κλπ.».
Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη καθώς μπορεί ο τουρισμός να εκκίνησε 13 Μαίου, ωστόσο υπήρξε μια μεταβατική περίοδος περίπου 5 – 6 εβδομάδων και το κανονικό «λιθαράκι» μπήκε 1η Ιουλίου. «Μετά οι πληρότητες έφτασαν στο ’19. Ορισμένες ημέρες το ξεπέρασαν. Είχαμε τον καλύτερο Οκτώβριο με πάνω από 14% πάνω από το 2019».
Αγωνία για την εύρεση ξενοδοχοϋπάλληλων
Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι εκτός από τον κορωνοϊό έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό της έλλειψης υπαλλήλων στον τουρισμό. «Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα από πέρσι με τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων. Γενικών υπάρχει με όλες τις επιχειρήσεις ελλείψεις, είτε πολύς κόσμος έφυγε στο εξωτερικό είτε πολλοί πήραν τα 534 και δεν ήθελαν αν δουλέψουν ή έκαναν μεροκάματα παραπάνω και καλύφθηκαν. Οπότε υπήρχε τέτοια έλλειψη, υπήρχαν ξενοδοχεία που άνοιξαν φέτος και έμεινα πτέρυγες 15 – 20 ημέρες κλειστά γιατί δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τα δωμάτια τους».
Κλείνοντας, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλους κλάδους, προκειμένου να μπορούν να επιβιώσουν. «Διασκορπίστηκε το προσωπικό και ήδη είναι πολύ δύσκολο. Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα, κάποιοι πήγαμε σε σχολές ιδιωτικές και μοιράσαμε υποτροφίες στους δευτεροετείς, πρέπει και οι ξενοδόχοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».