Αυξημένη κίνηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στα φαρμακεία του Ηρακλείου με πολλούς πολίτες να σπεύδουν να προμηθευτούν τα δωρεάν self test που δικαιούνται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη, ο οποίος μίλησε στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ένα συντριπτικό ποσοστό πολιτών στο Ηράκλειο έχει προμηθευτεί τα self test, ωστόσο καθοριστική σημασία για την επιτήρηση του επιδημιολογικού φορτίου θα έχει αυτά να γίνουν και μάλιστα με τον σωστό τρόπο από τους πολίτες.
Αντίστοιχη κίνηση καταγράφεται και στα φαρμακεία που διενεργούν rapid test, αφού οι ανεμβολίαστοι πολίτες πέραν της εργασίας τους χρειάζονται τις βεβαιώσεις και για να εισέλθουν σε καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη τα νέα μέτρα έφεραν και αλλαγές στη διάθεση μασκών από τα φαρμακεία της πόλης με την πλειοψηφία των Ηρακλειωτών να ζητά πλέον ενισχυμένες μάσκες.
Η ζήτηση των μασκών FFP2, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τις τιμές τους, αφού τα φαρμακεία της πόλης παρέλαβαν σήμερα σύμφωνα με τον κ. Σκουντάκη νέες παρτίδες σε χαμηλότερη τιμή. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου τόνισε πως η μέση τιμή για τις συγκεκριμένες μάσκες κυμαίνεται στα 0,50 έως 0,80 ευρώ.
Τέλος σημείωσε ότι οι FFP2 και οι ΚΝ95 είναι οι ίδιες ακριβώς μάσκες, με τους κωδικούς να αφορούν στο ευρωπαϊκό και κινεζικό πρότυπο αντίστοιχα, ενώ τόνισε πως η ζήτηση στις απλές χειρουργικές μάσκες έχει «πέσει», ωστόσο οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η διπλή χειρουργική μάσκα τους προσφέρει την ίδια προστασία με τις ενισχυμένες.