«Μαύρη» ημέρα ήταν οι χθεσινή για το Ηράκλειο, αφού τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.
Στο τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο δρόμο προς το Σκαλάνι, τραυματίστηκαν θανάσιμα μια γυναίκα και ένας άνδρας, ενώ τραυματίστηκαν 5 άτομα ανάμεσά τους και ένα 11χρονο κορίτσι ενώ το ίδιο πρωί σημειώθηκε ακόμη ένα θανατηφόρο τροχαίο με θύματα τον Μανώλη και την Ευγενία Κυριακάκη.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλανίου Εύη Λουκίσα, ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. «Από την εποχή που φτιάχτηκε ο δρόμος ενώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα ήμασταν ικανοποιημένη που υπάρχει εναλλακτική λύση, να φεύγει κανείς από το Ηράκλειο να έρχεται στο Σκαλάνι σε 10 λεπτά, έχουν δημιουργηθεί τόσα προβλήματα και τόσοι θάνατοι που πραγματικά δεν μπορούν να μετρηθούν. Ένα συμπλήρωμα ήταν το χθεσινό, τα άτομα που χάθηκαν. Να μου πείτε, είναι οι καιρικές συνθήκες αλλά αν υπήρχε ένα διάζωμα, αν ήταν πιο φωτεινό το σημείο, αν υπήρχε ένας τρόπος να μη γίνονται οι προσπεράσεις στο σημείο, δηλαδή ξεκινώντας από την Καλλιθέα και φτάνοντας στο Σκαλάνι, πιθανόν πολλά θέματα να τα είχαμε αποφύγει».
Σημείωσε δε, πως πρόκειται για θέματα που έχουν αναφερθεί πολλές φορές στους αρμόδιους. «Έχουν γίνει ξανά ρεπορτάζ σχετικά με άλλο τροχαίο. Όταν στρίβει κανείς ερχόμενος από το Ηράκλειο, φτάνοντας στο φανάρι, πολλές φορές εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να φύγουμε πριν ανάψει το φανάρι, γιατί να στέκεσαι εκεί είναι επικίνδυνο. Δεν υπάρχει τίποτα να σταματήσει την ταχύτητα, ο φωτισμός, οι γραμμές που δεν φαίνονται στη νύχτα, τίποτα. Βέβαια αν υπήρχε ένα διάζωμα δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά. Είχαμε πει να γίνει κάποιος ανισόπεδος κόμβος στο Σκαλάνι, αλλά από ότι βλέπω τώρα όλα πάνε στις καλένδες. Αναρωτιέμαι καμία φορά, γι’ αυτό γιατί ο Περιφερειάρχης Κρήτης μένει λίγο πιο πάνω και αυτός ο ίδιος θα πρέπει να το δει μαζί μας έντονα, να λυθεί το πρόβλημα. Όχι μόνο για το χωριό αλλά για όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί τον δρόμο».
«Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης εδώ και τρεις μήνες – Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» Γιώργος Κουβίδης, επεσήμανε πως αν κανείς αφαιρέσει τις ημέρες του lockdown, που υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν υπήρξε η παραμικρή ύφεση στον αριθμό των τροχαίων. «Όποιος είναι μέσα στην κυκλοφορία καταλαβαίνει τι γίνεται και πως διάφορα πράγματα εκφράζονται σε άλλες μορφές βίας, π.χ. των γυναικοκτονίων. Μια ανάλογη κατάσταση υπάρχει στο δρόμο, θα έχουμε αυξητική τάση στα τροχαία. Τα αίτια είναι πολλά, ωστόσο αυτά που δεν ακολουθούν είναι τα μέτρα σε σχέση με τα αίτια και τα αποτελέσματα. Σήμερα είδα ένα πρωτοσέλιδο που έλεγε τέσσερις νεκροί από κορωνοϊό, τέσσερις από τροχαία. Σε λίγο θα αρχίσει να περνούν πρώτα τα τροχαία, υπάρχει ο κορωνοϊός, ο πόλεμος στην Ουκρανία, πάντα υπάρχει κάτι άλλο και τα τροχαία είναι σαν το χαλί που παίζει από κάτω. Για μας το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική αντιμετώπισης αυτής της ιστορίας. Είμαστε στον 3ο μήνα του 2022 και να μην έχει εκπονηθεί το στρατηγικό σχέδιο του 2021 – 2030, υπάρχουν πράγματα που δεν θέλουν καμία διαβούλευση».
Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση πέρσι είχε εξαγγείλει ότι θα μπει το όριο των 30 χλμ. στις κατοικημένες περιοχές. «Τι διαβούλευση χρειάζεται για να μπει σε εφαρμογή αυτό το πράγματα όχι για να μπουν απλά ταμπέλες. Το ίδιο το Ηράκλειο, μπήκε στο ιστορικό κέντρο, ας κάνει μια αποτίμηση, δεν ήταν θετικό αυτό το πράγμα; Δεν επιδρά στον κόσμο; Δεν μειώνει τον αριθμό συγκρούσεων και θανάτων; Ο νομός Ηρακλείου μετά από τόσα χρόνια έχει τα λιγότερα τροχαία, με τα μικρά μπορούμε να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα».
Ο κ. Κουβίδης σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ. πέρσι είχαμε 41 θανάτους σε ολόκληρη την Κρήτη ωστόσο δύο πράγματα, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. «Το θέμα των μοτοσικλετιστών. Είχαμε το 39% των θανάτων μοτοσικλετιστών όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18% και σε όλη την Ελλάδα είχαμε 36%. Το εξωφρενικό είναι οι θάνατοι, στις περιπτώσεις που εμπλέκεται ένα όχημα μόνο, είναι εκτροπές, παρασύρσεις, όχι συγκρούσεις. Ο ευρωπαϊκός όρος είναι 39% στην Κρήτη είχαμε 63,26% και στην Ελλάδα ο μέσος όρος ήταν 52%. Αυτό δείχνει ότι ο τεράστιος αριθμός που βγαίνουν από το δρόμο ή παρασέρνουν ένα πεζό, υπάρχουν τρελές ταχύτητες, αλκοόλ, ουσίες και χρήση κινητού. Τα χθεσινά δυστυχήματα δεν μπορώ να τα σχολιάσω, υπάρχει ο κακοσυντηρημένος δρόμος και τα κακώς συντηρημένα οχήματα, το μυαλό των ανθρώπων είναι σε άλλα ζητήματα. Πρέπει να τηρούνται τα όρια, να καθοριστούν από την πολιτεία χαμηλότερα όρια ταχύτητας μέσα και έξω από τις πόλεις».
Ο κ. Κουβίδης τόνισε πως οι πιο ασφαλείς σε επίπεδο οδικής ασφάλειας χώρες, έχουν όρια ταχύτητας. Η Νορβηγία 100, η Αγγλία 112, η Σουηδία και η Ελβετία 120. «Αλίμονο μας αν τα παραβιάσουμε, όλα αυτά πρέπει να κοιταχτούν επειγόντος, όπως και το θέμα του αλκοόλ. Είναι ένα πρόβλημα και από τα νοσοκομεία τα στοιχεία πρέπει να δημοσιοποιούνται. Έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό των οδηγών που οδηγούν με αλκοόλ και ουσίες. Όλα αυτά κάποιος πρέπει να τα αγγίξει, να τα νομοθετήσει και να τα επιτηρήσει».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, αν δει κάποιος την επίσημη στατιστική της ΕΛ.ΑΣ. από το 2010 έως το 2020, θα διαπιστώσει ότι το 88% των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα, οφείλονται σε τροχαία. «Είναι πράγματα που δεν ακουμπάει κανείς, πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι είμαστε άνθρωποι που στην κυκλοφορία είναι φονεύσιμοι».
«Εμείς έχουμε ζητήσει συνάντηση και με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, όπως και τους προηγούμενους, από τις 15 Δεκέμβρη. Ξαναστείλαμε το υπόμνημα πριν από ένα μήνα, ούτε καν καμία απάντηση. Περιμέναμε μια απάντηση γιατί ο κ. Τσιάρας σε συνέντευξη του, είπε ότι το σημαντικό πράγμα που καθόρισε τη ζωή του, ήταν ο φόνος της αδερφής του σε τροχαίο. Αρνείται να μας απαντήσει και έχουν περάσει 3,5 μήνες και κοιτάμε να διορθωθεί κάτι από εδώ και μπρος. Διότι αυτό που πάθαμε δεν διορθώνεται» τόνισε ο κ. Κουβίδης.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Κουβίδης σημείωσε πως ούτε σε τοπικό επίπεδο, προσπάθησε να έρθει κάποιος σε επικοινωνία μαζί του προκειμένου να βρεθούν λύσεις, με εξαίρεση τον βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργο Λογιάδη.
17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο σημείο που σημειώθηκε το σοκαριστικό τροχαίο στο Σκαλάνι
Ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης, υπάρχουν καλές πρακτικές παγκοσμίως, ωστόσο εμείς… δεν τις έχουμε υιοθετήσει. «Υπάρχουν λαοί και χώρες που νοιάζονται για τους πολίτες τους. Όταν δεν υπάρχει σταυροδοσία στον τόπο μας, δεν προωθείται. Καθαρά πράγματα. Έχω συμπληρώσει 37 χρόνια, ασχολούμαι με το συγκεκριμένο ζήτημα, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος γι’ αυτό. Το σημαντικότερο από όλα, δεν έχουμε επενδύσει στον άνθρωπο, έχουμε στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ αλλά αν έρθει στα ελληνικά, όχι απλά θα είχαμε φτιάξει βιβλία και στοιχεία. Δεν μπορεί να εξαγγέλλονται εδώ και τόσα χρόνια από το ’81, ο Κακλαμάνης είπε ότι θα ασχοληθούμε με αυτό και να έχουν περάσει 40 χρόνια και να μην έχει γίνει τίποτα. Δεν μπορεί να θέλουμε ένα δρόμο δίπλα μας και να τον φτιάχνουμε επειδή μας βολεύει και με τον κοινόχρηστο να μην ασχολείται κανείς».
Σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη, το πιο τραγικό είναι ότι δεν μπορεί να επαφίεται στη ζέση, κάποιων ανθρώπων εθελοντών, με οποιοδήποτε τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν μπορεί να αφήνεις στην ευχέρεια ενός δημάρχου το εάν στην περιοχή θα κυκλοφορούν γουρούνες, αν θα βάλει 30 χλμ. Εδώ κοιτάμε με το παραμικρό να καταστούμε παραβατικοί και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Φταίει η πολιτεία μόνο; Εμείς είμαστε η πολιτεία, αν αφορούσε την τσέπη μας θα τρέχαμε, θα μπαίναμε στα καράβια, θα παίρναμε κατσούνες, θα ανεβαίναμε πάνω και θα γινόταν σφαγή. Για τους 4 που θάψαμε χθες, τα τρία παιδιά που έμειναν ορφανά, το 12χρονο που θα μπλέξει στον κυκεώνα της ασφάλισης, της εξέλιξης της δικαστικής και πως θα ζήσει, πως θα βρουν άκρη και θα περάσουν χρόνια και χρόνια, δεν ασχολείται κανένας».
Όπως ανέφερε ο κ. Λιονάκης, αλλιώς αντιμετωπίζονται τα ναρκωτικά στο εξωτερικό και αλλιώς εδώ, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων. «Ζητάμε 10 χρόνια για τους παρατημένους ανθρώπους να ξέρουμε, ποιον σκότωσαν, να ξέρουμε τι γίνονται με τους δικούς τους, είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει, δεν περιμένεις να έρθει η Ουκρανία, ούτε ο κορωνοϊός. Σε δευτερόλεπτα ένα 12χρονο έχει μείνει χωρίς πατέρα και μάνα, ποιος θα ακουμπήσει εκεί;».
Τόνισε δε, πως πρέπει όλοι να φορούν τη ζώνη τους και να μένουν στη λωρίδα κυκλοφορίας που πρέπει. «Δεν μπορείς να περνάς στο αντίθετο ρεύμα και να σκοτώνεις τον άλλο. Αυτό πρέπει να τελειώσει».
Μάλιστα, ο κ. Λιονάκης αποκάλυψε πως τα τελευταία 20 χρόνια από το σημείο που βρίσκονται τα φανάρια του Σκαλανίου, μέχρι τα φανάρια της Καλλιθέας 17 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.
Κλείνοντας, ο κ. Λιονάκης σημείωσε πως υπήρξαν βουλευτές που ενδιαφέρθηκαν ωστόσο θέλει μεγάλη προσπάθεια. «Αυτή την ώρα οι τροχαίοι θάνατοι είναι 14,6 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Έτσι μετράει ο ΠΟΥ, η Μεγάλη Βρετανία έκλεισε πέρσι με 18,7, Νορβηγία και Σουηδία ήταν γύρω στο 20, εμείς αυτή την ώρα πρέπει να κλείνει το νησί μας και δεν θα έπρεπε να έχουμε πάνω από 15-16 νεκρούς».